Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 133

Wątek: 5dMKII w praktyce - porady, ustawienia

Domyślnie

Na forum ciągle siedzę i śledzę wątki tak samo jak tutaj. A jeżeli chodzi o dobre poznanie softu i RAWów to nie wiem jakby jaka obróbka, Nikon nie dorówna kolorami piątce. Taka jest gorzka dla nikoniarzy prawda i trzeba do tego przywyknąć. Samo ustawienie D2X mode i poustawianie odpowiednio suwaczkami nie wystarczy. Jestem ciekaw czy w nowej matrycy z D4 to poprawili.

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Znowu to samo przecież już wszyscy na świecie a nawet w kosmosie wiedzą że canon robi piękniejsze zdjęcia od Nikona więc po co się podniecać w kółko tym samym.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Widzę że wątek zaczyna skręcać w niebezpieczne rejony . Jak tak będzie nadal to zakończymy .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marv84 Zobacz posta
    zoomy L wszystkie na 2.8 i tu było do przyjęcia ale gdy mowa o głębi 1.2 1.4 jest gorzej... Tzn AF trafia ale z małym błędem na parę cm i to rodzi potrzebę kilku strzałów...
    mam dokładnie to samo
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    mam dokładnie to samo
    Mi 85/1,2 i 50/1,2 trafiają bez zarzutu dla dużych otworów względnych z dwoma zastrzeżeniami: dziwne światło (głównie świetlówki) lub duża odległość przedmiotowa. W obu wymienionych przypadkach skuteczność AF spada i pojawia się tendencja do nastawiania ostrości przed obiektem. W takich warunkach zwykle wykonuję 2-3 zdjęcia z przeostrzeniem, to załatwia sprawę. Inny sposób na poradzenie sobie z tym to oczywiście domknięcie przysłony - od f/2,8 jest już dość bezpiecznie.

Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Inny sposób na poradzenie sobie z tym to oczywiście domknięcie przysłony - od f/2,8 jest już dość bezpiecznie.
    ale to chyba ślepy zaułek, żeby zapinać (w moim wypadku 35mm 1.4 a chce nabyć 85mm 1.2) i "walić" od 2.8 w górę, do tego to mam 24-70
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    ale to chyba ślepy zaułek, żeby zapinać (w moim wypadku 35mm 1.4 a chce nabyć 85mm 1.2) i "walić" od 2.8 w górę, do tego to mam 24-70
    Przysłonę dobieram do potrzeb. Kiedy fotografuję jednym lub drugim szkłem w sztucznym oświetleniu jarzeniowym, to zwykle są to zdjęcia o charakterze dokumentacyjnym: spotkania, konferencje, etc, gdzie większa głębia ostrości jest zwykle potrzebna ze względu na wymagania klienta (który raczej woli mieć wyraźne twarze niż artystyczne rozmycia). W sytuacji, kiedy światła jest mało, to mam tę przewagę nad zoomem, że mogę mimo wszystko obiektyw otworzyć i nawet kosztem wykonania powtarzanych zdjęć wypełnić umowę z klientem. Z kolei na długich dystansach zazwyczaj i tak nie pracuję na tak dużych otworach przysłony, ponieważ w takich warunkach fotografuję detale architektoniczne, etc. Oba obiektywy f/1,2 i inne bardzo jasne stałe szkła świetnie pracują z wielkimi przysłonami na krótkich dystansach, kiedy robisz jakiś artystyczny portret, wyłuskujesz detal z tła i tak dalej. Nigdzie nie jest przecież powiedziane, że takie obiektywy nadają się do wszystkiego. Jak znasz właściwości swojego narzędzia, to z pewnością sobie poradzisz mimo oczywistej ułomności choćby ze względu na (ogólnie rzecz biorąc) mniej skuteczny AF w porównaniu do obiektywów f/2,8 czy f/4.
    Ostatnio edytowane przez strideer ; 13-02-2012 o 11:26

Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Przysłonę dobieram do potrzeb. Kiedy fotografuję jednym lub drugim szkłem w sztucznym oświetleniu jarzeniowym, to zwykle są to zdjęcia o charakterze dokumentacyjnym: spotkania, konferencje, etc, gdzie większa głębia ostrości jest zwykle potrzebna ze względu na wymagania klienta (który zwykle woli mieć wyraźne twarze niż artystyczne rozmycia). W sytuacji, kiedy światła jest mało, to mam tę przewagę nad zoomem, że mogę mimo wszystko obiektyw otworzyć i nawet kosztem wykonania powtarzanych zdjęć wypełnić umowę z klientem. Z kolei na długich dystansach zwykle i tak nie pracuję na tak dużych otworach przysłony, ponieważ w takich warunkach fotografuję zwykle detale architektoniczne, etc. Oba obiektywy f/1,2 i inne bardzo jasne stałe szkła świetnie pracują z wielkimi przysłonami na krótkich dystansach, kiedy robisz jakiś artystyczny portret, wyłuskujesz detal z tła i tak dalej. Nigdzie nie jest przecież powiedziane, że takie obiektywy nadają się do wszystkiego. Jak znasz właściwości swojego narzędzia, to z pewnością sobie poradzisz mimo oczywistej ułomności choćby ze względu na (ogólnie rzecz biorąc) mniej skuteczny AF w porównaniu do obiektywów f/2,8 czy f/4.
    trudno się z Tobą nie zgodzić:wink:

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

to co ja biedak mam powiedzieć koszystając ze starego 5D
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    to co ja biedak mam powiedzieć koszystając ze starego 5D
    że celowo używasz kultowego sprzętu?:wink:

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów