Pokaż wyniki od 1 do 10 z 897

Wątek: 5Dmk2 czy 7D

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Brzoska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marchpol Zobacz posta

No właśnie - jak analizowałem zmianę puszki z 450D na 7D lub 5DmkII, to trafiłem na tym forum na opinię, że przy zakupie siódemki w zasadzie nie odczuję różnicy w jakości zdjęć (oczywiście puszka ta oferuje dużo większe możliwości odnośnie samego fotografowania). Ta opinia była jedną z bardziej istotnych przy podejmowaniu decyzji o zakupie piątki. Pomysł zamiany 40D na 7D wydaje się jeszcze bardziej wątpliwy, choć nie odważyłbym się stwierdzić, że to całkiem bez sensu...

No tak ale w moim wypadku raczej przejscie na 5DmkII nie jest w tym momencie mozliwe, jest szansa na mk1 i czy w takim wypadku bedzei to faktycznie az taka roznica w konteksie rywala czyli 7D. ? Musze kogos dorwac z 5kta do postrzelania inaczej jest to rozmowa o kolorze przez telefon
    C6D/C50D | C24-70.2.8 | C50/1.8 | C70-200/2.8L

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Brzoska Zobacz posta
    No tak ale w moim wypadku raczej przejscie na 5DmkII nie jest w tym momencie mozliwe, jest szansa na mk1 i czy w takim wypadku bedzei to faktycznie az taka roznica w konteksie rywala czyli 7D?
    Na razie trudno mi odpowiedzieć na to pytanie. Piątkę mam dopiero kilka dni a ze względu na pogodę, nie miałem jeszcze okazji przetestować jej w terenie
    5DmkII | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/4L IS | EF 100/2.8L IS macro | EF 50/1.8 | Speedlite 580EX II
    450D | EF-S 18-55/3.5-5.6 IS | EF-S 55-250/4-5.6 IS

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marchpol Zobacz posta
    ...Piątkę mam dopiero kilka dni...
    o
    właściwie dopiero teraz zauważyłem
    no to fajnie i życze udanych zdjęć, szczególnie jestem ciekaw achów i ochów we współpracy z tele
    pozdro
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tkosiada Zobacz posta
    no to fajnie i życze udanych zdjęć, szczególnie jestem ciekaw achów i ochów we współpracy z tele
    Dzięki! Decyzja nie była łatwa, ale jej głównym plusem jest to, że została już podjęta:-)

Dam znać, jakie są moje spostrzeżenia po pierwszych testach.
    5DmkII | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/4L IS | EF 100/2.8L IS macro | EF 50/1.8 | Speedlite 580EX II
    450D | EF-S 18-55/3.5-5.6 IS | EF-S 55-250/4-5.6 IS

Dopiero zaczyna

Domyślnie

@Brzoska@ bez obrazy, ale jeżeli zamierzasz zamienić 40D na 7D, tylko ze
    względu na wątpliwe dwie klatki na sekundę, czy wątpliwe stosowalne wyższe ISO
    to ta decyzja wygląda jak - must have gadget !!
    Mój znajomy, zamienił w zeszłym roku 50D na 7D, tylko i wyłącznie ze względu
    na różnicę fps i iso. Człowiek fotografuje lokalnie dla gazety i portalu www dużo
    sportu, wszystko w słabo oświetlonej hali, oprócz tego dla samego siebie jeździ po lesie i 'strzela' zwierzynę.
    To tylko wybrany fragment zastosowań, ale z reguły faktycznie musze przyznać, że jego foty przedstawiają
    obiekty w ruchu (mtb, siatkówka, piłka halowa, hokej, rajdy itp.), ale byłem strasznie ciekaw jego opinii nt. różnicy i wiecie co ?
    Z jego punktu widzenia ta zmiana wygląda bardziej na zmianę w psychice, placebo,
    działa jak witamina C na kogoś komu powiesz, że właśnie dostał morfinę.
    Różnica jest tak niewielka, że jest wręcz bezsensowna jeżeli chodzi o wydatek finansowy.
    A najśmieszniejsze jest to, że parametry zdjęcia z wybranego obiektu przed i po zmianie są identyczne, jak było iso 1600 tak zostało 1600 przy czasie w takim samym przedziale jak był w poprzednim body.
    Biorąc pod uwagę taki upgrade, moim skromnym zdaniem, jest po prostu bez sensu, albo wychodzimy do 1nek i bawimy się za duże pieniądze jak profesjonaliści, albo wchodzimy w świat FF w przypadku 5tki i zapominamy o nastu klatkach na sekundę
    i AF AI Servo z wykorzystaniem np. w przypadku skaczącej sarny po łące.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pubirlandia Zobacz posta
    Z jego punktu widzenia ta zmiana wygląda bardziej na zmianę w psychice
    zdrowie psychiczne jest najważniejsze - w tym kontekscie bardzo słuszna decyzja

Cytat Zamieszczone przez pubirlandia Zobacz posta
    A najśmieszniejsze jest to, że parametry zdjęcia z wybranego obiektu przed i po zmianie są identyczne.
    a spodziewał sie ze 7D na tej samej czułości i przesłonie i z tym samym szkłem zejdzie o połowe czasu do 40D ??

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pajlot Zobacz posta
    (...)
    a spodziewał sie ze 7D na tej samej czułości i przesłonie i z tym samym szkłem zejdzie o połowe czasu do 40D ??
    Jak byś czytał ze zrozumieniem mój post, to doczytałbyś, że pisałem o zmianie w tym przypadku
    z 50D a nie z 40D, co nie zmienia faktu, że kompletnie przeoczyłeś to co chciałem powiedzieć,
    a mianowicie, jeżeli w 7D iso 3200 byłoby 'wykorzystywalne' (przepraszam prof. Miodka i Bralczyka za takie słowotwórstwo) w 'ciemnej' hali sportowej to na pewno mój kolega wykorzystywałby tą funkcjonalność na co dzień, czego nie robi, tylko i wyłącznie na jakość obrazka.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Pitolenia nigdy koniec...
    5DII i 7D to dwa różne aparaty, różne zastosowania. Matko z córką ile jeszcze o tym będzie...
    Wczoraj się przekonałem, że przy szybkiej akcji (tańcu) 5DII jest wolne i co? Takie foty robię jak na lekarstwo, więc nie narzekam.

Uprawnienia umieszczania postów