Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 10-02-2012 o 12:57
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Czy to jest coś jak w Tamronie, że przy f/2.8 mam czasy jak na f/3.5 z Canonowskim szkłem?
ale o ilez lepiej brzmi Samyang 24mm f/1.4 w materialach promocyjnych niz 24mm f/2.0 bo stad juz tylko krok do nowego canonowskiego 24mm f/2.8 z cena nie tak znowu wiele wyzsza ! ale za te pare stowek jest USM, AF i IS
EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
Tak się zastanawiam czy ta kontrowersyjna "jasność" nie wynika z tego że soczewki Samyanga absorbują co nieco za dużo światła? Przepuszczalność nigdy nie jest przecież równa dokładnie 100%.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Według moich spostrzeżeń jest mniej więcej (z naciskiem na mniej, czytaj z dokładnością do 1/3EV) tak:
S--------C
1.4 = 1.4
2.0 = ?
2.8 = 2.0
4.0 = 2.8
5.6 = 4.0
8.0 = 5.6
Jest po prostu za mały przeskok między 2 początkowymi wartościami, mało tego, między 1.4 a 2.0 jest tylko 1 krok (skok) pierścienia, a następne wartości są "oddzielone" 2 skokami.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 10-02-2012 o 14:05
O obiektywach wiem prawie wszystko
A ja tak troche z innej beczki, odwołując się do cen obiektywów "że drogo".
Z czego składa sie obiektyw ?
Zadam kolejne pytania:
Od kogo samyang bierze soczewki?
Od kogo biorą je inni producenci.
Czy jest ktoś (jakaś firma) - która wypuszcza nowe szkła bez odczuwalnego
podniesienia cen ?
To że ceny obiektywów ida w górę z czegoś wynika.
Subiektywna ocena jest jednak taka, że obiektyw jest drogi. Wynika to w głównej mierze z faktu, że ludzie nie są przyzwyczajeni do wydawania dużej kasy na sprzęt foto. Sam mam jeszcze piątki pokupowane za 5900 brutto... Sugerowana cena 24-70 2.8 w PL to będzie 8499 brutto, wlasnie się dowiedziałem.
24L kosztowało mnie jakieś 4200 brutto. Na Samyanga z dopłatą nie zamieniłbym na pewno. To nie jest taka różnica, jak między np. 14L a S14. Inna sprawa, że nowej Lki 24mm nie kupi już się za 4200. A ja swoją jeszcze wybierałem z kilku sztuk, bo nie były równe.
Od Samyanga jednak na tym etapie wymagał już bym implementowania elektroniki i sterowania przysłoną w wersjach do Canona. No i muszą koniecznie sprawdzić co jest z tą przysłoną, czy wartości na pierścieniu się zgadzają ze stanem faktycznym.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 10-02-2012 o 14:26
O obiektywach wiem prawie wszystko
Soczewki sami produkują, to nie jest aż takie trudne/kosztowne jak np. linia do produkcji matryc czy głowic silników samochodowych. Materiał biorą z huty. Jedynie fluorytowe soczewki Canon robi od początku do końca samodzielnie bo ma monopol na technologię hodowania wieeeelkich kryształów CaF2. Małe kryształy np. takie do mikroskopów są powszechne w skałach magmowych, ale wieeeeelkie trzeba wytwarzać sztucznie.
Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.
moim zdaniem przydało by się porównanie nie tylko jasności Samyanga z Lką, ale też i porównanie bokehu, na taki test liczyłem. Trochę to dziwne. Samyanga 85mm 1.4 z potwierdzeniem ostrości kupiłem za 700zł, a na forum super test z porównaniem do 85mm L i masa zdjęć przez które zdecydowałem się na zakup Samyanga.
Z kolei Samiang 24mm za 2500zł, krótki, zwięzły i szybki teścik bez porównania choćby wyżej wspomnianego bokehu z innymi szkłami.
A jeśli chodzi o jasność, to gdyby faktycznie szkło miało mieć jasność 1.8 zamiast 1.4 to czy jest sens kupna Samyanga ? skoro w kwocie 1500zł można kupić używkę Sigmy 24mm 1.8, AF może nie idealny, ale jest no i jakość wykonania samego obiektywu dużo lepsza.
5D mark II /S 14mm 2.8/S 85mm 1.4 / 50mm 1.4 USM/ 580EX / Glidecam HD-1000