@Lucs
Instrukcja mówi, żeby wyjmować baterie, kiedy zabawki mają być dłużej nieużywane, ale najczęściej chodzi o kwestię tzw. wylania baterii. Sprawdziłem z ciekawości teraz programowalny wyzwalacz migawki pixela, który leży od kilku miesięcy z niewyjętą baterią, ale działa normalnie i nie sygnalizuje słabej baterii.

Wczoraj miałem sesję z użyciem Knight'ów (w dość niskiej temperaturze) i zauważyłem, że w odbiorniku po czasie pokazała się ikona słabej baterii. Zignorowałem to, bo i tak nie miałem zapasowej, ale działał do końca. Nie rozczulałem się zbytnio nad nim, ale zdaje się że po wyłączeniu i ponownym włączeniu ikona zniknęła. Dzisiaj włączyły się normalnie i działają.

Uwaga - instrukcja podaje dwa razy krótszą żywotność baterii dla odbiornika niż dla nadajnika.

Posiadam je krócej niż Ty, ale też leżały dwa dni i niczego oprócz zasygnalizowania ikoną w odbiorniku, w trakcie wielogodzinnej sesji nie zanotowałem.
Na Twoim miejscu poobserwowałbym je jeszcze, ale jeśli założyłeś nowe, porządne baterie i po kilku dniach bez używania jest po nich, to znaczy że coś może być nie tak z urządzeniem. W trybie standby (czyli włączone, gotowe do pracy) producent podaje żywotność 1000h/nadajnik, 500h/odbiornik. 500h to jest prawie 21 dni - tyle nominalnie powinna wytrzymać bateria we włączonym odbiorniku, bez robienia zdjęć. Skoro padają po dwóch dniach "same" w wyłączonym, to coś jest nie tak.

@amroz - w moim gripie do 550D cały czas są baterie i nic się nie rozładowuje, chyba że fotografuję .