Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 123

Wątek: Góry Stołowe + okolice

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ok, uzasadnione. Dzięki.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Krótki raport z frontu

W okolicach Kłodzka śniegu tyle co kot napłakał (obrazowo: na wybronowanych polach spod śniegu wystają grudki ziemi, tak go mało :-) ). Wyżej jest już całkiem przyjemnie, w Międzygórzu dla przykładu zima na całego, ok 60 - 70 cm. Na Hali pod Śnieżnikiem zaspy sięgają 3 metrów, wyżej, nad granica lasu, jest ok 0,5-1,5 metra, ale tam nigdy nie ma grubszej pokrywy bo przez całą zimę, na okrągło, bardzo mocno wieje.
    Na kolejne opady, póki temperatury są tak niskie, nie ma raczej co liczyć.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

ja byłem chyba w czerwcu i snieg też widziałem ; D
    zrobiłem w jeden dzień adsprach i teplice , a w drugi błędne skały i szczeliniec , warto było widoki rewelacja, tylko na szczelińcu pogoda niestety nie dopisała i widoczność bardzo mała była ; )

Początki nałogu

Domyślnie

W okolicach schorniska pod Jagodną tak na oko ok 1 śniegu (jest pięknie). W samym Kłodzku, Bystrzycy Kł., Polanicy śniegu jak na lekarstwo, ale już zdjęcia z kamerek z Dusznik pokazują, że tam tak nie jest. Mogę wieczorkiem wrzucić coś z Jagodnej.
    Doradzia, jak byłem duuuuuużo mniejszy/ młodszy niż dzisiaj to pamiętam jak co roku po pochodzie 1-wszo majowym ludziska cisnęłi na narty do schroniska pod Śnieżnikiem (był tam kiedyś mini wyciąg), a na pochodzie chodziliśmy w lekkich ciuszkach.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Sensowna pokrywa śnieżna zaczyna się aktualnie na wysokości, około 500 - 550 m.n.p.m. Można zatem wnioskować że na rzeczonym wcześniej Szczelnińcu jego ilość będzie już dość spora (wierzchołek ma 919 m.n.p.m. i wznosi się około 260 m nad otaczającą go okolicę).

P.S. Jeśli sprawdza się prognozy to śniegu przez najbliższe 2 tygodnie specjalnie nie przebędzie. Padać ma tylko w najbliższą niedzielę, ale biorąc pod uwagę że temperatura wynosić będzie wówczas grubo poniżej -5 to nie będzie on raczej zbyt obfity.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 30-01-2012 o 12:14

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darecky Zobacz posta
    Mogę wieczorkiem wrzucić coś z Jagodnej.
    Chętnie poproszę, żeby sobie w ogóle wyobrazić, co tam nas może zastać. + jakiekolwiek informacje o warunkach na szlakach, przykładowe czasy przejść - wszystko, co pozwoli mi zkonfrontować rzeczywistość z w/w planem

Początki nałogu

Domyślnie

1. Schronisko Jagodna
    2. Widok ze schroniska na wieś Spalona. Im bardziej w dół tym bliżej Bystrzycy Kłodzkiej
    3. Widok od schroniska na drogę w kierunku Lasówki (i Czech).
    Jakieś trasy przejść szlakami mogę poszukać na mapach.
    pozdrawiam

Domyślnie

byłem w czwartek na szczelińcu, najgorzej chyba wejść bo schodów praktycznie nie widać - jedna ślizgawka, z góry za to można smiało zjechać . u góry trasy w miare wydeptane, nie wiem czy wszystkie bo długo nie byłem. http://imageshack.us/g/201/22608254.jpg/
    pozdrawiam.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Okolice Międzygórza (nieco powyżej) wyglądają tak:

a Hala pod Śnieżnikiem w ten sposób

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nowe info :
    Cytat Zamieszczone przez Marta
    dzwoniłam do muflona, miejsca będę, kobieta mówiła, że trasa jest dobrze oznaczona, w tej chwili mają 1m śniegu, -16 stopni w ciągu dnia..powiedziała, że generalnie trasa jest ok (ok 7 godz) ale jeśli będzie -16 to odradza, i też ze względu na to, że to mało uczęszczany szlak - nieprzetarty. Jej się wydaje, że na 20 lutego powinno się trochę ocieplić i powinniśmy dać radę - ale też przestrzegła, że po drodze nie ma gdzie się zatrzymać

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów