Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: 60D vs 350D - problem z 580ex i ekspozycją

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

@darekgra

Masz rację - przypomniałeś mi, że przy lekturze instrukcji do 60D, nawet zaznaczyłem sobie specjalnie fragment, s. 141:

"Jednostka podrzędna nie może emitować błysku testowego."

... i niestety, ani słowa więcej.

Metoda FE jest skutecznym rozwiązaniem, na ten moment, jednak bierze pod uwagę tylko środek kadru i dochodzi przekadrowanie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Zader Zobacz posta
    u mnie 430 ex II rzeczywiście wyzwalana bezprzewodowo daje obraz jaśniejszy o około 1EV, ale co ciekawe nie ma w ogóle tego problemu z Yongnuo 565 - ta druga czy to zamontowana na stopce, czy wyzwalana bezprzewodowo - daje tak samo naświetlony obrazek.

kwestia komunikacji puszki tylko z lampkami od Canona?

Te lampy Yongnuo, działają również bezprzewodowo z 60D poprzez lampę wbudowaną, bez dodatkowego nadajnika/odbiornika?
    Ostatnio edytowane przez insidekid ; 30-01-2012 o 02:36 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez insidekid Zobacz posta
    @darekgra

Masz rację - przypomniałeś mi, że przy lekturze instrukcji do 60D, nawet zaznaczyłem sobie specjalnie fragment, s. 141:

"Jednostka podrzędna nie może emitować błysku testowego."

... i niestety, ani słowa więcej.

Metoda FE jest skutecznym rozwiązaniem, na ten moment, jednak bierze pod uwagę tylko środek kadru i dochodzi przekadrowanie.
    Blysk testowy, to nie to samo co blysk pomiarowy, i nie to samo, co blysk modelujacy.

Pierwszy sluzy tylko sprawdzeniu, czy lampy slave widza lampe master, drugi sluzy do pomiaru potrzebnej sily blysku, a trzeci ma pokazac, jak rozklada sie swiatlo blyskowe.

Metoda FE powinna dokonywac pomiaru na AKTYWNYM PUNKCIE AF. Wiec jakie przekadrowanie?

A poza tym, w kazdym przypadku, gdy mamy ustawione lampy inaczej, niz wszystkie na tym samym kanale, to lepiej korzystac z trybu manualnego :P

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    ...
    Metoda FE powinna dokonywac pomiaru na AKTYWNYM PUNKCIE AF. Wiec jakie przekadrowanie?
    ...
    :P
    to nie prawda FE wykonuje pomiar na centralnym, w 60D możesz ustawić skrajny a jak naciśniesz * to zostanie podświetlony centralny i to na niego zostanie wykonany pomiar FE
    Canon EOS 60D; C15-85mm f/3.5-5.6 EF-S IS USM; C50mm f/1.8 II; C55-250 f/4-f/5.6 IS; Speedlite 430EX II; Powershot SX1 IS; Nova 180 AW; Versapack 200 AW

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darekgra Zobacz posta
    to nie prawda FE wykonuje pomiar na centralnym, w 60D możesz ustawić skrajny a jak naciśniesz * to zostanie podświetlony centralny i to na niego zostanie wykonany pomiar FE
    OK, ja tam pod tym przyciskiem wole miec ustawianie ostrosci, a nie blysk pomiarowy... bo bardzo rzadko korzystam z E-TTLa :P Manual jest bardziej przewidywalny i co wazniejsze - powtarzalny

Uprawnienia umieszczania postów