Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: 60D vs 350D - problem z 580ex i ekspozycją

Dopiero zaczyna

Domyślnie 60D vs 350D - problem z 580ex i ekspozycją

Witam
    Około miesiąca temu przesiadłem się z aparatu 350D na 60D.
    Poza oczywistymi plusami tej przesiadki zauważyłem również coś bardzo niepokojącego, coś co z czym 60D radzi sobie (przynajmniej u mnie) gorzej niż 350D.

Otóż chodzi o współpracę z lampą 580EX II, niezamontowaną na gorącej stopce aparatu, a dokładnie o przepalenia jakie tworzy 580-tka po zdjęciu z aparatu. Problem jest o tyle dziwny, że występuje w trybie ETTL II, zarówno w sytuacji zdalnego wyzwalania błysku przez wbudowaną lampę, jak i w momencie wyzwalania lampy poprzez przewód do tego przeznaczony.
    Zrobiłem kilka zdjęć porównawczych, aby upewnić się, że to nie tylko moje odczucia. Identyczne ustawienia na 350 i 60-tce. Wyłączone automatyczne optymalizowanie jasności jak i priorytet jasnych partii obrazu. Efekt jest widoczny gołym okiem. Kiedy ta sama lampa współpracuje z 350D wszystko jest w porządku i ETTL II bardzo dobrze spełnia swoje zadanie. Natomiast z 60D zdjęcia zawsze są przepalone co jest szczególnie widoczne na twarzy osoby portretowanej.
    Sample, które zrobiłem były robione „na szybko” kładąc jedynie nacisk na identyczne ustawienia obu aparatów.
    Zdjęcia przerzucone przez Lightrooma 4 i stamtąd na zerowych ustawieniach wypuszczone do jpg.

Link do zdjęć porównawczych:
    https://picasaweb.google.com/insideK...eat=directlink

Czy ktoś z was spotkał się z podobnym problemem po zakupie 60D?

PS. Przy okazji robienia zdjęć testowych z obu apratów, wykonałem też zdjęcia bez użycia lampy. Ponownie identyczne ustawienia i o dziwo efekty odmienne – zdjęcia z 60D są ciemniejsze!!! Czy to jest w ogóle możliwe, aby oba te apraty, przy tych samych ustawieniach robiły różne zdjęcia pod kątem naświetlenia? Sample również pod powyższym linkiem.

Domyślnie

no tak - picassa = brak exifow

"po zdjeciu z aparatu" - to czym wyzwalales 350 ( a moze oba ?) kablem z "hot shoe" ?
    Zakładam że to coś przenosi automatykę np hss ?

zdjecia bez lampy: gdzies widziałem taką tabelkę: iso 800[350d] == iso 1000[60d]
    Ostatnio edytowane przez t00mcio ; 24-01-2012 o 21:57
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL

Coś już napisał

Domyślnie

[QUOTE=t00mcio;1038282]no tak - picassa = brak exifow

Można wybrać opcje -> szczegóły zdjęcia. Dużo tam nie ma informacji ale zawsze choć podstawowe.

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez t00mcio Zobacz posta
    no tak - picassa = brak exifow
    Co to za brednie?
    Zreszta pliki dalej je maja zachowane, chyba ze ktos uploadowal duuuze rozdzielczosci i nie pozwolil na sciaganie oryginalow...

Cytat Zamieszczone przez ambro Zobacz posta
    Można wybrać opcje -> szczegóły zdjęcia. Dużo tam nie ma informacji ale zawsze choć podstawowe.
    Mozna tez jeszcze kliknac na "strona z pełnymi informacjami" i masz wyciagniete wszystkie exify na wierzch..
    Ostatnio edytowane przez sylwek2k ; 24-01-2012 o 23:14 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Co do exiff - zgadza się, na Picsie można je bardzo łatwo odczytać, nigdy ich nie usuwam, a w szczególności kiedy wiem, że będą bacznie sprawdzane

T00mcio - Bardzo ciekawa informacja z tą asymetrią ISO - myślałem, że taka opcja nie wchodzi w ogóle w grę.. Tłumaczyłem sobie to jeszcze, że może algorytm odpowiedzialny za RAW "wypluwa" mi w przypadku 60D trochę ciemniejszy obraz, za to z większym zakresem tonalnym... Sam nie wiem.

Co do wyzwalania na 350D posługiwałem się oczywiście kablem i żeby mieć pewność, że w przypadku 60D nie chodzi o to, że jest wireless, zrobiłem testy zarówno na kablu, jak i bezprzewodowo - w obu przypadkach zdjęcia były przepalone w stosunku do 350D.

Czy, któryś z użytkowników 60D miał podobne doświadczenia?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Po długich poszukiwaniach udało mi się znaleźć forum z podobnym problemem, jednak dotyczył on nie problemu z lampą, a ogólnie - samego systemu pomiaru światła zastosowanym w 60D.

Cytat:
    Never had a problem with my 40D or 400D in Evaluative mode. (...) Having gone up the line of Canon cameras I can honestly say that the new metering system used in the 60D is the worst I've encountered on a Canon camera.
    Chodzi, zdaje się, dokładnie o wielosegmentowy pomiar. Myślałem, że nowy 63-polowy system da mi znacznie bardziej wierny odczyt i mniej czasu straconego na testowanie kompensacji, a wychodzi na to, że nie do końca musi tak być, szczególnie z lampą outside.

Mimo wszystko jeśli faktycznie jest to wina specyfiki tego aparatu, to zawsze jakaś ulga, że to nie mój egzemplarz jest skopany

Mimo wszystko będę bardzo wdzięczny jeśli miałby ktoś jeszcze jakieś pomysły w tym temacie.
    Ostatnio edytowane przez insidekid ; 25-01-2012 o 04:00 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Znalazłem więcej informacji na ten temat (http://www.fixya.com/search/p1660907...ra/overexposed, http://www.fixya.com/support/t109212...lows_out_image)...
    ... i zdaje się, że pomiar wielosegmentowy w 60D przyznaje większą wagę do wybranego punktu AF niż w przypadku 350D, co sprawia iż pomiar ten przypomina w pewnym sensie trochę bardziej pomiar skupiony w swojej logice (skupiony rzecz jasna na konkretnym pkt af).
    Przetestuję to z lampą i jeśli się to potwierdzi, pozostanie nauczyć się nowego sposobu rozumowania aparatu.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kolejny przykład. Oba aparaty wyzwalały w tym przypadku lampę poprzez kabel.

Coś już napisał

Domyślnie

Ten przykład nic nie wnosi bo jedno jest na ISO800 a drugie na ISO400.

Cytat Zamieszczone przez insidekid Zobacz posta
    Kolejny przykład. Oba aparaty wyzwalały w tym przypadku lampę poprzez kabel.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ambro Zobacz posta
    Ten przykład nic nie wnosi bo jedno jest na ISO800 a drugie na ISO400.
    Faktycznie, nie zauważyłem. Choć w zasadzie niczego to w moim przypadku nie zmienia, ponieważ i na ISO 400 i na 800, 100, 200... przepalenia są znaczne w przypadku 60D.
    Dziś robiłem kolejne próby, ale z braku czasu tylko 60-tką i niezależnie od wybranego punktu AF przepalenia są za każdym razem.
    Wcześniej w 350D strasznie sobie chwaliłem, że w takim starym aparacie mam cudowną technologię (ETTL II), która pozwala mi tak łatwo uzyskiwać poprawną ekspozycję bez zbędnego kombinowania w większości przypadków. Teraz, sprzęt o klasę lepszy i taka masakra. Zastanawiam się czy to nie jednak wina mojego egzemplarza (aparatu bo lampa działa poprawnie z innym) i nie skontaktować się z serwisem.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

w takim razie po pierwsze sprawdź swój światłomierz (zrób zdjęcie białej kartki i obejrzyj/porównaj histogram).

a po drugie zmień sposób pomiaru światła na jakiś bardziej zawężony (żeby porównać z 350D) albo wręcz spot i zobacz, jakie będą efekty.

w każdym razie życzę powodzenia, bo tak na dzieńdobry odsyłać nowy sprzęt do serwisu jest niefajne.
    pozdro.,
    m.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów