Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: canon 600d + KIT 18-55 IS II ciemne zdjęcia

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Oczywiście można wyjść, aczkolwiek pamiętać trzeba, że zgodnie ze specyfikacją techniczną temperatura dozwolona przez producenta zaczyna się od 0 stopnia

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez massi Zobacz posta
    Witam,
    Kupiłem niedawno canona 600d z kitowym obiektywem 18-55 IS II. Dodam że to moja pierwsza lustrzanka i jestem kompletnie (jeszcze) zielony.

W pomieszczeniu z żarówkami chciałem wykonać zdjęcie portretowe, więc ustawiłem na pokrętle portret, wyskoczyła lampa i robię zdjęcia kilka pod rząd tą sama osobę (dodam że osoba siedziała nieruchomo i miała cały czas ta sama pozycję) aparat rownież był cały czas w tej samej odległości i miejscu podczas robienia zdjęć. I tak, pierwsze zdjęcie jasne dobrze naświetlone, drugie - ciemne (choć lampa błysła), trzecie ciemne, czwarte ciemne , piąte dobrze naświetlone i szóste równiez dobrze naświetlone. Ciemne zdjęcia wyglądają tak jakby lampa albo za wcześnie albo za późno sie włączyła a nawet jakby za słabo błysła. Czasami nawet te zdjęcia sa całe czarne (choć lampa błysła)

Moja pytanie i obawy czy to ja coś źle robię że wychodzą mi ciemne zdjęcia czy to wina lub jakaś usterka aparatu???
    Jest tak jak Ci się wydaje - "prawdopodobnie na pewno" serwis albo zwrot.

Tu akurat nie ma po co się rozczytywać w instrukcjach - kiedy się nastawi na Portret to nie ma żadnej filozofii - ma wyjść dobrze naświetlone i koniec. Jeżeli w dodatku spróbowałeś w rożnych miejscach, to raczej nie ma sie co łudzić.

Przy portrecie włącza się tryb ciągły i można robić serie a i tak migawka nie ma prawa się wyzwolić przed naładowaniem lampy.

No chyba, że to jednak ta świetlówka. Wyłącz, albo ustaw czas w M na 1/50.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 29-01-2012 o 05:09

Domyślnie

Zrobiłem kilka testowych zdjęć na "manekinie" (pudełko i szklanka ). Zasłoniłem okno roletą i było ciemniej ale nie aż tak ciemno żeby nic nie było widać. Ustawiłem na "portret" aparat wysunął od razu lampę błyskową. Robiłem z 20 zdjęć po kolei, aparat cały czas w tej samej odległości i z tymi samymi ustawieniami. Dodam że lampa błyskała za każdym razem.

dwa zdjęcia wyszły czarne, wysyłam wam moje zdjęcia testowe. I proszę sprawdźcie czy to moja wina czy aparatu. Zdjęcia dobre musiałem w paincie zmniejszyć do 70% bo nie dało rady tego zuploadować.
    Za pomoc z góry bardzo dziękuje.

1) zdj złe :
    http://imageshack.us/photo/my-images/513/img0028wk.jpg/
    2) Dobre :
    http://imageshack.us/photo/my-images/832/img0029lf.jpg/
    3) złe :
    http://imageshack.us/photo/my-images/838/img0034rp.jpg/
    4) Dobre :
    http://imageshack.us/photo/my-images/694/img0035je.jpg/

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

Domyślnie

Z pokazanych fotek wynika, że lampa NIE BŁYSKA za każdym razem ( brak jakiegokolwiek refleksu na pudełku), a to co widzisz jako błysk jest tylko błyskiem pomiarowym.
    Niestety wyględa to na uszkodzenie sprzętu, chyba.....że masz akumulator bliski rozładowania.

Domyślnie

Akumulator był w pełni naładowany. Widziałem lewym okiem podczas naciskania spustu że lampa błysła.

Czyli co trzeba by ten produkt reklamować?

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez massi Zobacz posta
    Akumulator był w pełni naładowany. Widziałem lewym okiem podczas naciskania spustu że lampa błysła.

Czyli co trzeba by ten produkt reklamować?
    Po tym co piszesz obawiam się że tak. Przy naładowanym akumulatorze i zachowaniu co najmniej kilkusekundowych odstępów miedzy zdjęciami wysunięta lampa winna błyskać za każdym razem.
    Jak pisałem wyżej - nie widzę na ciemnych zdjęciach żadnego śladu refleksu. To co widzisz lewym okiem to przedbłysk pomiarowy. Lampa daje zawsze dwa błyski -pierwszy słaby do wykonania pomiaru i drugi zasadniczy. Dość trudno to zauważyć przy synchronizacji na pierwszą kurtynę.

Domyślnie

Ponad to przed chwilą w pokoju z zasłoniętym oknem zrobiłem serię 10 zdjęć (czyli aparat sam robił 10 zdjęć) ustawienia tez na portret z lampa błyskową. próba 1 : dwa pierwsze zdjęcia czarne, reszta naświetlona normalnie. (lampa błyskała za każdym razem) próba 2: 4te-5te zdjęcie ciemne czarne a reszta naświetlona dobrze (lampa błyskała za każdym razem).

Czy te informacje mówią o tym że to sprzęt jest uszkodzony??
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez yrats Zobacz posta
    Po tym co piszesz obawiam się że tak. Przy naładowanym akumulatorze i zachowaniu co najmniej kilkusekundowych odstępów miedzy zdjęciami wysunięta lampa winna błyskać za każdym razem.
    Jak pisałem wyżej - nie widzę na ciemnych zdjęciach żadnego śladu refleksu. To co widzisz lewym okiem to przedbłysk pomiarowy. Lampa daje zawsze dwa błyski -pierwszy słaby do wykonania pomiaru i drugi zasadniczy. Dość trudno to zauważyć przy synchronizacji na pierwszą kurtynę.
    Niestety nie, robiąc serję 10 zdjęć stanąłem obok aparatu by sprawdzić czy lampa błyska za każdym razem. I faktycznie lampa za każdym razem identycznie błyskała a 1wsze i 2 gie zdjęcie były czarne. W drugiej próbie to samo z tym że zdjęcie 4te i piąte.
    Ostatnio edytowane przez massi ; 29-01-2012 o 15:47 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

Domyślnie

Z ciekawości sprawdziłem jak to wygląda u mnie przy trybie portretowym.
    Nawet ciągłe przytrzymanie spustu (portretowy tryb nastawia zdjęcia seryjne) wyzwala błysk za każdym razem, a wykonanie następnego zdjęcia jest możliwe dopiero po naładowaniu wcześniej jak ktoś powyżej pisał (nigdy nie używałem trybów tematycznych i kukułki). Aparat sam "zwalnia" bieg. Zdjęcia są wprawdzie nierówno naświetlone (niedoładowanie flesza daje o sobie znać), ale błysk jest wyzwalany każdorazowo.
    Tak więc wszystko wskazuje, że przypadkowy błąd nie jest przyczyna takiego stanu rzeczy, więc pozostaje serwis lub wymiana.

Domyślnie

I raczej tak zrobię. W podaniu reklamacyjnym mogę zaznaczyć że wolałbym wymianę sprzętu na nowy niż jego naprawa? Został zakupiony w MediaExpert i prawdopodobnie będzie juz miał ok 2000 fotek.

A sprawdzałeś to tez na trybie seryjnym?

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

Domyślnie

Co do sposobu reklamacji to niestety Ci nie pomogę - z pewnością znajdzie się jakiś kolega mający w tym temacie wiedzę handlowo-prawniczą.
    Odnośnie trybu - wykonałem właśnie zdjęcia seryjne chcąc sprowokować podobne objawy u mnie. Aparat sam dostosował szybkość zdjęć warunkując ją naładowaniem lampy.
    Nawiasem mówiąc dopiero Twój przypadek sprowokował mnie do prób w trybach tematycznych i z wbudowana lampą (nie wykorzystuję takich ustawień ani wbudowanej lampy przy robieniu zdjęć).
    Czasem zdarza się, że człowiek nieświadomie popełnia jakiś błąd, stąd moje początkowe sugestie wykluczania kolejnych potencjalnych przyczyn.
    Ostatnio edytowane przez yrats ; 29-01-2012 o 17:08

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów