Pokaż wyniki od 1 do 10 z 157

Wątek: Nie! Dla cenzury internetu!!

Mieszany widok

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Tak się zastanawiam... Ile kosztuje bilet do kina? Jakbym chciał pójść z żoną i córką (dorosła więc i zniżek nie ma). Za porównywalne pieniądze mam płytę z filmem, więc nie rozumiem narzekania na ceny płyt... Trzy lata temu byłem na STOMP-ach w Sali Kongresowej. Koszt biletu dobrze ponad 100zł, płytę DVD kupiłem za 52zł, naprawdę tak drogo? Płyta CD z muzyką to równowartość 4 - 5-ciu paczek papierosów. Naprawdę uważacie, że to drogo? To jak klient chce zapłacić 500zł za zdjęcia ślubne, to płacz i zgrzytanie zębami, że dziadostwo, ale jak trzeba zapłacić 40zł za płytę, która zawiera kilkaset godzin bezpośredniej pracy kilkudziesięciu ludzi i kilka/naście/dziesiąt lat pracy nad własnym rozwojem autora i wykonawcy to drogo?
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    .... ale jak trzeba zapłacić 40zł za płytę, która zawiera kilkaset godzin bezpośredniej pracy kilkudziesięciu ludzi i kilka/naście/dziesiąt lat pracy nad własnym rozwojem autora i wykonawcy to drogo?

Kali ukraść krowa = dobry uczynek
    Ukraść krowa Kalemu = bandytyzm

:-) to się nazywa mentalność Kalego i jest znane od dawna. Sienkiewicz tylko ładnie to opisał.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ale jak trzeba zapłacić 40zł za płytę, która zawiera kilkaset godzin bezpośredniej pracy kilkudziesięciu ludzi i kilka/naście/dziesiąt lat pracy nad własnym rozwojem autora i wykonawcy to drogo?
    ale mowimy o muzyce czy o filmie?

jesli chodzi o muzyczke, to moja gorna granica jest 20 EUR za super album w premierze. choc w wiekszosci przypadkow zanim wrzuce do koszyka w amazonie i tak zasysam z soulseeka, zeby przesluchac. do paru wykonawcow mam na tyle kredyt zaufania, ze sobie robie niespodzianke i najpierw place.

normalnie kwota 10~12 EUR to dla mnie granica przyzwoitosci. tak, zeby po prostu nie kupowac za duzo pudelek, ktore potem miejsce zajmuja. do mp3 sie nie przekonalem, chociaz to w duzym stopniu niedoskonalosc mojego pokolenia, przyznam sie bez bicia. ale rowniez ograniczenia sie, zeby sluchac czesciej tego co mam niz notorycznie czegos nowego...

co do filmow - nie jestem regularnym widzem. najczesciej chce film po prostu raz obejrzec, nie musze go miec na polce. i w tym momencie kanal dystrybucji jest IMHO do bani. chce po prostu obejrzec przez siec film, placac za ten jednorazowy dostep. a nie tloczni za wybicie plyty, drukarni za okladke, chinczykom za plastikowe opakowanie, dystrybutorowi z transport, sklepowi za miejsce na polce, itd. itp.

natomiast z checia place za dobrze wydane na BD wersje serii przyrodniczych BBC (mam Life, Human Planet, Planet Earth). albo fajne seriale, ktore z zona wieczorami ogladamy (np. Tudors, South Park, Dowton Abbey, Homeland, ...).
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 26-01-2012 o 18:36
    www albo tez flickr

Domyślnie

[...] ale jak trzeba zapłacić 40zł za płytę, która zawiera kilkaset godzin bezpośredniej pracy kilkudziesięciu ludzi i kilka/naście/dziesiąt lat pracy nad własnym rozwojem autora i wykonawcy to drogo?
    Szacunkowa kalkulacja:
    Załóżmy, że zarabiam 2 tys. zł. na miesiąc. Baaaardzo lubię muzykę i to przeważnie taką, której nie mogę dostać w Polsce. Kupuję więc w zagranicznych sklepach - skromnie (bardzo) licząc 3 płyty na miesiąc.
    Kocham książki. Kupuję tylko używane. Ogranicza mnie w tych zakupach tylko brak miejsca w domu. Raz w miesiącu chcę iść na film. Popcorn oczywiście też lubię (i coca-colę). Na szczęście nie trawię teatru i opery - tu wydatki zerowe.

Co czyni razem:
    3 płyty 120zł
    5 książek - 100zł
    kino - ok. 50zł
    równa się skromnie licząc 270zł, czyli 13,5% mojej (hipotetycznej) wypłaty.
    IMHO 40 złotych za płytę z Twojego przykładu to drogo.
    Oczywiście dla Polaka.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mar_ko Zobacz posta
    równa się skromnie licząc 270zł, czyli 13,5% mojej (hipotetycznej) wypłaty.
    IMHO 40 złotych za płytę z Twojego przykładu to drogo.
    Oczywiście dla Polaka.
    To nie jest drogo. Problemem jest niskość zarobków.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    To nie jest drogo. Problemem jest niskość zarobków.
    Święte słowa... dokładnie o to chodzi.

40zł > ok. €10 więc...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Prawo autorskie jakie takie być musi i jest.Zmieniane ,korygowane też.Kwestia sposobu dokonywania zmian,celu i uważnego spojrzenia nie tylko na międzynarodowy interes ale i na interes wszystkich obywateli własnego kraju.
    Gdyby nie dzikie rynki to jak u Kononowicza nic by nie było.Całe lata nasze kolejne rządy nie robiły nic aby porządkować rynki i udostępnic obywatelom cyfryzację.Giełdy i dzikie rynki,własne środki obywateli i samokształcenie zbudowały świat cyfrowy
    Do dziś sprawy języka polskiego,polskie prawa do kopii itp, itp.są lekceważone przez producentów sprzętu.
    Natomiast w łupieniu kasy pomagamy ochoczo,bez żadnych wymagań.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 26-01-2012 o 22:28

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

To jak klient chce zapłacić 500zł za zdjęcia ślubne, to płacz i zgrzytanie zębami, że dziadostwo, ale jak trzeba zapłacić 40zł za płytę, która zawiera kilkaset godzin bezpośredniej pracy kilkudziesięciu ludzi i kilka/naście/dziesiąt lat pracy nad własnym rozwojem autora i wykonawcy to drogo?
    I tu własnie jest nieporozumienie. Cena takiego produktu, który można z praktycznie zerowym kosztem kopiować, nie zależy od ilości reboty w to włożonej, tylko od sprzedaży.

Gdyby np. Donald Trump zamówił sobie dla siebie film-gniot Avatar którego produkcja kosztowała prawie ćwierć miliarda $, to bilet do kina kosztowałby go pewnie co najmniej poł miliarda.

Gdyby Avatar pokazywano tylko w Pruszkowie, to bilety byłyby może po $50 000.

Gdyby film pokazywano na całej planecie Ziemia, to bilety byłyby po około $10 a film zarobiłby ok. 2.5 miliarda $.

Gdyby film pokazywano w całym imperium międzygalaktycznym to bilety byłyby po około 0.00001 centa (biedni tfurcy), a film zarobiłby ok. 10 trylionów $.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 27-01-2012 o 08:38 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Gdyby film pokazywano w całym imperium międzygalaktycznym to bilety byłyby po około 0.00001 centa (biedni tfurcy), a film zarobiłby ok. 10 trylionów $.
    Nie zarobiliby, bo Rebelianci ukradliby jedyną kopię filmu w pamięci R2D2 i wywieźli na Tattooine.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów