Strona 23 z 105 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    chyba nikt z tutaj obecnych nie zaczynał od razu z dwoma puszkami, w tym przynajmniej jedna FF i 3-4 szkłami w tym co najmniej ze 2elki?
    Znam co najmniej jednego tutaj, co tak zaczynał

Co prawda ja namawiam go żeby nie rezygnował bo zdjęcia robi lepsze niż nie jeden "fotoziutek". Zobaczymy jak to się dalej potoczy, ale wniosek jest taki, że to nie jest praca dla każdego. Nawet amator ze świetnymi zdjęciami na koncie może nie dać rady.
    Reportaż jest bardzo trudną dziedziną, dużo i szybko się dzieje - no na ślubie może nie tak szybko . Trzeba umieć przewidywać, a to cecha wrodzona i nie do konca da się ją TYLKO wypracować. Dlatego bardzo chciałbym zobaczyć, co kolega keram już umie, że wierzy, że sobie doskonale poradzi. I czy poinformował swoich darczyńców, że to jego pierwsza robota?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony

Domyślnie

Ja bardziej wolałbym zobaczyć zdjęcia z początku kariery tych, którzy tu najmocniej krytykują innych za wejście w świat fotografii ślubnej i pienią się jak buldog gdy pojawia się ktoś nowy. Skoro jesteście tacy dobrzy to chyba nie musicie się o siebie bać bo wątpię w to żeby ktoś początkujący, który sam nazywa siebie zielonym był dla was zagrożeniem.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

@ horak

to tylko dyskusja
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    Ja bardziej wolałbym zobaczyć zdjęcia z początku kariery tych, którzy tu najmocniej krytykują innych za wejście w świat fotografii ślubnej i pienią się jak buldog gdy pojawia się ktoś nowy. Skoro jesteście tacy dobrzy to chyba nie musicie się o siebie bać bo wątpię w to żeby ktoś początkujący, który sam nazywa siebie zielonym był dla was zagrożeniem.
    Nie mówię, że kolega jest zagrożeniem.
    Jednak definicja jest taka, że jeżeli ktoś zajmuje się czymś zarobkowo to kwalifikuje się go w tej branży jako "profesjonalistę".
    A skoro tak to obliguje to do tego aby poziom oferowanych usług również był profesjonalny. Nie ważne czy bierze 300,2000 czy 6000zł.
    Jak ktoś pisze, że jest totalnie zielony i do tej pory robił zdjęcia kompaktem i hybrydami a zabiera się za fotografię ślubną to jednak są pewne obawy co do jego profesjonalizmu.
    Jednak tak jak mówię, akurat kolega keram pisze dosyć sensownie i mądrze i jego podejście nosi przynajmniej podstawowe znamiona "zdrowego".
    To, że nie ma wiedzy technicznej nie jest przecież zbrodnią. Zamierza się uczyć więc jest na dobrej drodze.
    Życzę mu więc powodzenia.

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Znam co najmniej jednego tutaj, co tak zaczynał

Reportaż jest bardzo trudną dziedziną, dużo i szybko się dzieje - no na ślubie może nie tak szybko . Trzeba umieć przewidywać, a to cecha wrodzona i nie do konca da się ją TYLKO wypracować. Dlatego bardzo chciałbym zobaczyć, co kolega keram już umie, że wierzy, że sobie doskonale poradzi. I czy poinformował swoich darczyńców, że to jego pierwsza robota?
    A faktycznie coś mi świta.

Właśnie nie chodzi o odnalezienie się w repo bo tu akurat jest dobrze i dlatego go namawiam aby się nie poddawał. Problem leży po stronie technicznej i opanowania głównie operowania lampą no i pewnego wyczucia jakie parametry będą odpowiednie. Za bardzo też zaufał samemu sprzętowi który go lekko okłamał (LCD) co przysporzyło trochę paniki i przysporzyło kolejnych kłopotów.
    Tak na boku pamiętam swoje pierwsze zlecenie na 40D i jaki byłem za przeproszeniem obs***y jak oglądałem w przerwach na weselu zdjęcia na LCD. Na szczęście w domu wyszło, że LCD należy ustawić na histogram i traktować wyłącznie jako podgląd ogólny kadru
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

ma toś i używa na ślubach 135 2.0? Mam 85 1,8 i chce zamienić na 85 1,2 lub 135 2,0.
    Ogniskowa 85 jest ok ale trochę mi brakuje do jakieś 110. Miałem w ręce 135 i baaardzo mi leży tylko nie wiem jak się sprawdza kościół/sala bo w plener to jest na pewno miodzio
    są body, są gripy, są obiektywy i lampy też są o chęciach nie wspominając

Uzależniony

Domyślnie

Ja wszystko rozumiem i jak najbardziej zgadzam się z Wami bo macie rację ale jakoś trzeba zacząć a niestety fotografia jest tą dziedziną gdzie szybko ktoś może się poczuć pewny, a prawda może okazać się gorzka. Mnie w tym wszystkim najbardziej wkurza to co wyżej opisałem. Gość, który robi foty ślubne od wielu lat, bierze za to grubą kasę, ma studio, a zdjęcia robi na poziomie szkoły podstawowej, ba słabiej, a każde zapytanie do niego odbiera jak atak no bo on przecież jest wielki Pan fotograf. To świadczy o tym jak mało wymagające może być społeczeństwo. Na szczęście to się zmienia i tacy fotoziutkowie, dostaną w dupę najbardziej.
    Ostatnio edytowane przez horak ; 25-01-2012 o 14:07

Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez firtiris Zobacz posta
    ma toś i używa na ślubach 135 2.0? Mam 85 1,8 i chce zamienić na 85 1,2 lub 135 2,0.
    Ogniskowa 85 jest ok ale trochę mi brakuje do jakieś 110. Miałem w ręce 135 i baaardzo mi leży tylko nie wiem jak się sprawdza kościół/sala bo w plener to jest na pewno miodzio

Posiadam ten obiektyw. Używam go praktycznie na całym zleceniu, począwszy od ślubu, po wesele kończąc na plenerze. Na weselu wyłapuje nim portrety, detale, ciekawe sytuacje, szybkie akcje na które 50mm jest za rótkie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Posiadam ten obiektyw. Używam go praktycznie na całym zleceniu, począwszy od ślubu, po wesele kończąc na plenerze. Na weselu wyłapuje nim portrety, detale, ciekawe sytuacje, szybkie akcje na które 50mm jest za rótkie
    a możesz podesłać lina do przykładowych zdjęć na PW ?
    są body, są gripy, są obiektywy i lampy też są o chęciach nie wspominając

Miasto
    Chełmno

Domyślnie

jak wróce z firmy nie ma kłopotu, przypomnij sie wieczorkiem albo wejdź sobie na moja strone

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez firtiris Zobacz posta
    To weź do ręki (do aparatu też warto przypiąć) 85L. Gwarantuje niebywałe doznania. Do momentu gdy nie wypożyczyłem sobie 85L na jedno zlecenie "na spróbę" uważałem moje 85/1.8 za świetne. Teraz to mogę powiedzieć, że jest bardzo dobra. Za to 85L jest FENOMENALNA. Tyle, że mi ta ogniskowa bardzo leży.
    A 135 używa tutaj bardzo dużo osób. To też jest świetne szkło. Ja jednak preferuję 85mm jako ogniskową.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 23 z 105 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów