Strona 24 z 105 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez firtiris Zobacz posta
    ma toś i używa na ślubach 135 2.0? Mam 85 1,8 i chce zamienić na 85 1,2 lub 135 2,0.
    Ja osobiście jak kupiłem 85L to 135L do tej pory nie podpinałem do body. 85 wydaje mi się wygodniejsze i to chyba stąd mój wybór. Ale niech każdy robi sobie jak chce;-)

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    85 wydaje mi się wygodniejsze i to chyba stąd mój wybór.
    135L miałem podpięte w FJ i... mi jakoś ogniskowa niepasuje na tyle by rezygnować z 85mm ;-) Nie powiem, że to złe szkło, choć jak to słusznie zauważył amroz indywidualna potrzeba i preferencje danej ogniskowej.

Dopiero zaczyna Awatar Martine
    Miasto
    raDom / lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    Ja wszystko rozumiem i jak najbardziej zgadzam się z Wami bo macie rację ale jakoś trzeba zacząć a niestety fotografia jest tą dziedziną gdzie szybko ktoś może się poczuć pewny, a prawda może okazać się gorzka. Mnie w tym wszystkim najbardziej wkurza to co wyżej opisałem. Gość, który robi foty ślubne od wielu lat, bierze za to grubą kasę, ma studio, a zdjęcia robi na poziomie szkoły podstawowej, ba słabiej, a każde zapytanie do niego odbiera jak atak no bo on przecież jest wielki Pan fotograf. To świadczy o tym jak mało wymagające może być społeczeństwo. Na szczęście to się zmienia i tacy fotoziutkowie, dostaną w dupę najbardziej.
    moje życie ułożyło się tak, że to właśnie dzięki takiemu "fotoziutkowi" zaczęłam swoją przygodę z fotografią ślubną i udało mi się zarobić na pierwszy własny sprzęt. miałam wtedy nieco ponad 20 lat i niewiele wiedziałam o fotografii, rodzice również nie byli wielkimi entuzjastami mojego pomysłu, a przynajmniej nie do tego stopnia, żeby sfinansować mi chociażby pierwszy aparat. po półtora roku przestało mi się podobać to, co robi "fotoziutek" i (również z innych powodów) odeszłam z jego (nieistniejącej notabene) firmy. ambicje wzięły górę, chciałam się rozwijać, robić coś więcej, a nie topić młodych w wodzie i walić im zdjęcia z lampą na plenerze "bo trzeba robić takie, jak szef, żeby się nie odróżniały". wrzucenie w sieć relacji z pierwszego samodzielnie wykonanego zlecenia zakończyło się kradzieżą moich prac przez ex szefa i wrzuceniem ich na jego profil na NK pod "logo" swojej firmy... od tamtej pory nie mamy ze sobą kontaktu. ja - po kilku zawziętych latach wreszcie dokonuję zakupu FF i ładnych szkiełek, on - po kilkunastu latach pracy nadal robi zdjęcia D80 z kitową Sigmą 18-200 i Nikkorem 70-300 4,5-5,6. oddzieliłam naszą dawną współpracę grubą kreską, nie ujmując jej zasług, bo fotografię kochałam zawsze, ale nie miałam możliwości, żeby w jakikolwiek sposób wystartować, chociażby amatorsko, a on mi to jednak umożliwił. jednak kiedy odwiedzam jego profil na fb i patrzę w galerię, w której wiszą zdjęcia-tapety, ściągnięte z zakładki Google grafika, przyporządkowane naturalnie jako swoje własne, zalewa mnie krew...
    Always look on the bright side of life...

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

jakbym czytał o sobie, ja również zacząłem po pracy u takiego właśnie "kotlecisty" z tymże ten mój posiadał 5D MK II + 24-70/2.8 lecz nei potrafił z niego korzystać. Tak samo musiałem robić tak jak szef chciał, płacił mi grosze, siedziałem nadgodziny aby zrobić materiał za który potem on zbierał laury. Na koniec roku(dawno temu) podziękowałem za współpracę i zacząłem samodzielnie działać. Kontakt mamy, ba nawet sam mi klientów podsyła bo jego zdjęcia się im nie podobają wiele razy pyta się mnie jak zrobić to czy tamto lub pożycza ode mnie lampy studyjne. Cieszę się, że tak się stało, bo nauczylo mnie to jeszcze cięższej pracy nad własnym warsztatem i pokazał co to znaczy robić coś z pasji a nie tylko po to aby utrzymać studio oraz traktować klienta jak kolejnego do odstrzelenia.
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Domyślnie

Cześć.

Widzę, że wywołałem jakąś mega dyskusję nie tyle na temat sprzętu co na temat samozwańczych płatnych fotografów ślubnych biorących kasę za zdjęcią, które może zrobić 3 letnie dziecko aparatem z komórki :-)

Otóż dla Waszego spokoju:

a) pytam o sprzęt bo nie mam pojęcia o obiektywach do lustrzanek (jak, który się spisuje i który będzie najlepszy)
    b) pragnę czerpać z Waszego doświadczenia aby oszczędzić sobie rozczarowań, a kobiecie nerwów że wydałem kilka tysięcy złotych na coś czego nie będę używał. Chyba od tego jest to forum? :-)
    c) zanim wezmę kasę za jakiekolwiek zdjęcie chcę poddać się szerokiej krytyce umieszczając zdjęcia na stronie do której chętnie podeślę link
    d) w mega optymistycznym planie będzie to co najmniej za kilka miesięcy jak uda mi się pstrykać zdjęcia na ślubach znajomych bądź za darmo dla treningu

Reasumując - jeżeli macie jakieś inne pomysły jak trening w formie: darmowych zdjęć lub płatnych warsztatów proszę o informację na priv.
    Mieszkam pod Krakowem: mogę parzyć kawę, podawać obiektyw etc. :-) :-)

Pozdrowienia

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    jak wróce z firmy nie ma kłopotu, przypomnij sie wieczorkiem albo wejdź sobie na moja strone
    Wejdź na moja stronę. Większość z plenerow jest ze 135L

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez keram Zobacz posta
    na temat samozwańczych płatnych fotografów ślubnych biorących kasę za zdjęcią, które może zrobić 3 letnie dziecko aparatem z komórki :-)

Otóż dla Waszego spokoju:
    Zanim poszedłbym do kogokolwiek na ślub jako fotograf, najpierw bym się podszkolił w obsłudze aparatu w takim zakresie, żebym nie musiał zadawać (przepraszam za obcesowość) banalnych pytań.

Takich, co się wczoraj obudzili, że dzisiaj będą fotografować śluby, a przedwczoraj kupili pierwszą lustrzankę jest na świecie zylion.

Tu nie chodzi o "Wasz spokój", ale żebyś potem nie znalazł o sobie filmiku na youtube:
    http://www.youtube.com/watch?v=1IxNVGYtW1g

Reasumując - jeżeli macie jakieś inne pomysły jak trening w formie: darmowych zdjęć lub płatnych warsztatów proszę o informację na priv.
    Mieszkam pod Krakowem: mogę parzyć kawę, podawać obiektyw etc. :-) :-)
    Na priv nie będę pisał, bo od tego jest forum, żeby nie pisać na priv, cnie?
    Idź na warsztaty. Dużo warsztatów. Rób dużo zdjęć. Pokazuj je, a nie będziesz musiał robić żadnego ślubu za darmo.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 27-01-2012 o 10:14
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Takich, co się wczoraj obudzili, że dzisiaj będą fotografować śluby, a przedwczoraj kupili pierwszą lustrzankę jest na świecie zylion.

Tu nie chodzi o "Wasz spokój", ale żebyś potem nie znalazł o sobie filmiku na youtube:
    Rozumiem. Będę stosował.
    Po obejrzeniu filmiku rozumiem Wasze obawy.
    Myślę, że 10 lat temu już bym robił lepsze zdjęcia bo "od przodu" ?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta

.
    Ale ten fotograf na filmie, mial swoja wizje i ja realizowal. Widocznie mialo tak byc, mlodzi tak chcieli

Nie wiem jak u Was, ale mnie piszczele bolaly jak to ogladalem ;-)

Uzależniony

Domyślnie

masakra!

Strona 24 z 105 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów