Strona 21 z 52 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 511

Wątek: TEST Canon 35/1.4L vs. 35/2

Dopiero zaczyna

Domyślnie

weż 35 F2 na deszcz śnieg póżniej na ew ślubie narzekaj na af bo szybciej można to manualnie zrobić... bez porównania z 35L.

Bywalec Awatar tojacc
    Miasto
    Festung Breslau

Domyślnie

Jeśli ktoś chce używać 35/2 tylko w manualu to nie lepiej ciamcianga kupić?
    6D + C16-35L IS + 35L +50Art + 135L

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    To co robisz na forum sprzętowym?
    Podziwiam wszechobecny onanizm sprzętowy
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ja tez jestem bardzo zadowolony, chociaz ocene sprawnosci w przypadku ruchomych tematow mam nieco nizsza.

nie no... ja tez od dawna powtarzam, ze szklo jest fantastyczne...

z innej beczki... zawsze uzywalem Sigmofonu w 5D, ale ostatnio wyprobowalem jej w 40D. i to jest swietne polaczenie. i kat widzenia duzo uzyteczniejszy i to nastawianie ostrosci szybsze i jakby pewniejsze sie zrobilo...
    Ile ludzi tyle opinii

Miałem okazję strzelić plener 40D z podpiętym Sigmaluxem i mam to samo odczucie
    Ostatnio edytowane przez crazy ; 19-01-2012 o 10:38 Powód: Automerged Doublepost
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Bywalec Awatar MaciejDlugosz
    Miasto
    okolice Rzeszowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tojacc Zobacz posta
    Jeśli ktoś chce używać 35/2 tylko w manualu to nie lepiej ciamcianga kupić?
    Ciamciang nie ma automatyki przysłony. To mocno spowalnia proces robienia zdjęć.
    Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)

Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciejDlugosz Zobacz posta
    Ciamciang nie ma automatyki przysłony. To mocno spowalnia proces robienia zdjęć.
    W jaki sposób? bo nie bardzo rozumiem co masz na mysli

Miasto
    okolice Rzeszowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    W jaki sposób? bo nie bardzo rozumiem co masz na mysli
    Już pisałem o tym jak wygląda robienie zdjęć podwójnie manualnym obiektywem - w wątku gdzie testowany był Samyang 35 f/1,4:
    - wpierw "wrócić" przysłonę na 1,4 nieważne do jakiego ujęcia (bo na innych przysłonach jest ciemniejszy wizjer utrudniający ostrzenie),
    - wyostrzenie
    - po wyostrzeniu przymknięcie na żądaną przysłonę (np. f/5,6) - albo zliczając ilość klików pierścienia przysłony albo odrywamy wzrok od wizjera i kontrolujemy na jakim f pierścienia się znajdujemy
    - naciśnięcie spustu migawki
    - do każdego zdjęcia powtarzamy cały proces od nowa

Jeśli cały dzień/ całą noc robi się zdjęcia na przysłonie f/1,4 to ten proces nie ma zastosowania. Zgoda - wtedy nie jest źle. W pozostałych przypadkach (np. f/4, f/5,6, f/8) czeka nas zabawa z pierścieniem przysłony i trzeba być uważnym: żeby nie zepsuć ekspozycji trzeba dokładnie zliczać ilość "klików" pierścienia przysłony żeby zgadzało się to z preselekcją w trybie Av.
    Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)

Bywalec Awatar tojacc
    Miasto
    Festung Breslau

Domyślnie

a to nie jest tak, że kupuje się mocowanie Nikona z AE i podpina przez przejściówkę?
    6D + C16-35L IS + 35L +50Art + 135L

Miasto
    okolice Rzeszowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tojacc Zobacz posta
    a to nie jest tak, że kupuje się mocowanie Nikona z AE i podpina przez przejściówkę?
    No właśnie nie za bardzo... Albo poczekaj... Jaką przejściówkę masz dokładnie na myśli? Bo na "zwykłej" przejściówce nie ma opcji uzyskania automatyki przysłony. Możesz dzięki "zwykłej" przejściówce przepiąć szkło z Nikona do Canona i jako bonus uzyskasz potwierdzenie ostrości w wizjerze (zielona kropka). Ale potwierdzenie ostrości w Samyangu ... uzyskasz też klejąc listek dandeliona do wersji Canon. Czy są już w handlu bardziej zaawansowane przejściówki? Podam przykład bardziej zaawansowanej przejściówki żeby było wiadomo o co mi chodzi - np. taka przejściówka jak ta:

http://www.dpreview.com/news/2012/01...abones_Conurus

Gdy pojawią się takie zaawansowane przejściówki w wersji Nikon [obiektyw] - Canon [body] to wtedy podpinając Nikonową wersję szkła otrzymamy automatykę przysłony. Wtedy będzie WOW! Samyang byłby wtedy ciekawą alternatywą dla L-ki w kwestii jakości pracy (wiem, wciąż MF). Taka przejściówka zaoszczędziłaby sporo pracy z podwójnie manualnym szkłem. Chętnie bym taką przejściówkę kupił - nawet żeby kosztowała kupę kasy ($399)! Póki co ... ujarzmiam tego głośno bzyczącego, plastikowego EF 35 f/2 i jestem zadowolony!

Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Ja kupiłem z mocowaniem Nikona + dendalion i ustawiam na szkle przesłonę i mam wszystko dobrze

Miasto
    okolice Rzeszowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Ja kupiłem z mocowaniem Nikona + dendalion i ustawiam na szkle przesłonę i mam wszystko dobrze
    Mi chodzi głównie o wydajność pracy w takiej kombinacji: cyfrowe body + obiektyw MF, brak automatyki przysłony. Nie wiem ile zdjęć robisz na f/5,6, f/8 a ile na f/1,4, f/2,8. Jeśli obiekty są statyczne lub gdy pracujesz z modelem/ modelką to pewnie nie ma problemu. Mając przed sobą sporo zdjęć do zrobienia na przysłonach f/5,6 czy f/8 i mnogość możliwych sytuacji (nie zawsze warto robić na f/2,0 czy na f/2,8) to wyraźnie będzie czuć "dodatkową robotę". Miałem (i wciąż mam) manualnego Zenita ET i tam też jest trochę "okrężnej roboty". Światłomierz w moim Zenicie ET jest zewnętrzny i trzeba non stop zerkać na zewnętrzną skalę by ustawić poprawnie czas naświetlania. Poprawili to w kolejnym modelu (mój znajomy ma "wyższy" model) i wtedy jest już potwierdzenie ekspozycji diodami w wizjerze. Z ulepszonym modelem można było efektywniej pracować. Nie udało się dojść Rosjanom do AF.

Żeby nie było off-topa wrzucam kolejne zdjęcie z "bzyczącego", plastikowego EF 35 f/2. Zdjęcie zrobione na f/2,8, zdjęcie było kadrowane, podciągany kontrast. Manualny fokus (AF nie wyrobił gdy fotografowany obiekt znajdował się za szybą). O kurde... horyzont na zdjęciu leci w lewo... Rozproszył mnie ten plastik - fantastik!

Strona 21 z 52 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów