Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Archiwizacja zdjęć

Coś już napisał Awatar Furman
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie Archiwizacja zdjęć

Witam wszystkich!

Mam do was pytanie. Ale najpierw opisze jego sedno.

Jak wiecie (albo nie wiecie) jestem harcerzem, w harcerstwie zdobywa się stopnie. No i dzisiaj dostałem zadania na stopień od mojego drużynowego i przybocznego (który jest fotografem). No i w tych zadaniach są między innymi 3 punkty związane z fotografią. Zdanie sprawności Fotoreporter (zrobienie aparatu w warunkach polowych, zrobienie odbitek zdjęć itp.), regularne fotografowanie (dokumentacja) życia naszej drużyny harcerskiej oraz stworzenie systemu archiwizacji zdjęć.

No i problem dotyczy tego systemu. Ten przyboczny mówił mi że on opracował własny system i jest w stanie w 30 sekund z kompa znaleźć wszystkie zdjęcia np. z kwiatkami. Znacie się może na tym. Sam od jakiegoś czasu chciałem się zabrać za zrobienie takiego systemu, ale nie miałem jakiegoś większego zapału, a teraz jak to zrobię będę miał 2 korzyści z tego (to że będę miał taki system i to że zdam jeden z punktów). Na ogół to segreguje zdjęcia mam osobną partycje na zdjęcia osobne foldery ze zdjęciami z różnych wydarzeń, ale o takim szybkim znajdowaniu zdjęć jeszcze nie słyszałem.

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam Karol
    Dopiero zaczynam.
    Canon EOS 550D + Canon 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Canon EF 50 mm f/1.8 II + karta SanDisk SDHC Extreme 8GB class 10 + Lowepro SlingShot 302 AW
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Dopiero zaczyna Awatar damian.j.

Domyślnie

hm, im więcej czasu poświęcisz na otagowanie zdjęć (przypisanie im słów kluczowych) podczas ściągania, tym szybciej je później znajdziesz, z tym ze trzeba to przekalkulować jak często będziesz czegoś szukał, żebyś za każdym razem nie poświęcał pół godziny dłużej aby potem raz na pół roku znaleźć zdjęcie w pół minuty a nie w pół godziny.
    Programy do dodawania tagów są i komercyjne i darmowe trzeba poszperać w google
    Pozdrawiam serdecznie z Ćwiklic 49.97°N, 18.98°E
    i zapraszam gorąco na:
    djfoto.up.pl - moja galeria
    www.kalendarium.up.pl - Kalendarium Astronomiczno Fizyczne
    www.altair.up.pl - Pszczyński Klub Astronomiczny ALTAIR

Domyślnie

poszukaj (i poczytaj) w google o IPTC
    a pozniej o darmowych programach do edycji (z darmowych na pewno taka funkcje ma irfan, ale czy ma tez zarzadzenie zbiorem to nie mam pojecia)
    z komercyjnych jedne z najlepszych to Fotostation i Media Pro 1 (mozna skorzystac z triala)

Uzależniony

Domyślnie

ZoomBrowser EX ma taką funkcję, tylko trzeba ją sobie dostosować.
    A to czy wyszukanie działa w 30 sekund, to zależy od wielkości zbioru i parametrów komputera oraz aplikacji. Powinieneś mieć te oprogramowanie razem z aparatem.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W sumie fajna sprawa, tylko wymaga czasu na początku. IMHO pogadaj z tym swoim drużynowym, na czym mu najbardziej zależy, bo wg mnie od tego trzeba zacząć. Czy chce sobie np. za rok szukać fotek po jakichś tagach itp. lub tylko wystarczy mu pod datach.
    Ja np mam tak, że nie taguję fotek a katologuję je w ten sposób, że tworzę dla każdego zrzutu folder z nazwą z datą np. 2012.01.17 i zazwyczaj dopisuję jakieś słowo / słuwa klucz np. 2012.01.17 Zakopane wycieczka lub coś w tym stylu.
    Na moje potrzeby w pełni mi to wystarcza. Pytanie czy wystarczy Twojemu drużynowemu?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    W sumie fajna sprawa, tylko wymaga czasu na początku. IMHO pogadaj z tym swoim drużynowym, na czym mu najbardziej zależy, bo wg mnie od tego trzeba zacząć. Czy chce sobie np. za rok szukać fotek po jakichś tagach itp. lub tylko wystarczy mu pod datach.
    Ja np mam tak, że nie taguję fotek a katologuję je w ten sposób, że tworzę dla każdego zrzutu folder z nazwą z datą np. 2012.01.17 i zazwyczaj dopisuję jakieś słowo / słuwa klucz np. 2012.01.17 Zakopane wycieczka lub coś w tym stylu.
    Na moje potrzeby w pełni mi to wystarcza. Pytanie czy wystarczy Twojemu drużynowemu?
    Też tę metodę stosuje, ale ograniczam się do miesiąca 2011.12 (mi akurat tyle wystarczy) a na tagowanie nie mam czasu

Karol, zrób tak jak Tobie pasuje bo to Ty będziesz tym zarządzał a chyba nie chodzi im "o stworzenie systemu" w sensie napisania aplikacji ???

Bo jeżeli chodzi o procedurę, zasady archiwizacji, to tak jak napisał Bangi chyba jest najlepiej.
    Ostatnio edytowane przez 7four ; 17-01-2012 o 12:51

Coś już napisał

Domyślnie

Może wystarczy darmowa picasa od google. Jest prosta i ma niezłe opcje wyszukiwania.

http://picasa.google.com/intl/pl/

Coś już napisał Awatar Furman
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Dobra chłopaki dzięki za odpowiedzi. System to chodzi bardziej o procedurę, a nie o aplikację. Dobra popytam się o szczegóły. A co do tego ja też stosuję taką metodę jak Bangi i mi ona wystarcza.

Pozdrawiam Karol!
    Dopiero zaczynam.
    Canon EOS 550D + Canon 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Canon EF 50 mm f/1.8 II + karta SanDisk SDHC Extreme 8GB class 10 + Lowepro SlingShot 302 AW
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Początki nałogu

Domyślnie

Witaj,

Ogólnie systemy wyszukiwania zdjęć mogą być następujące:

1. Automatyczne wyszukiwanie po treści (zawartości) zdjęcia - program musi "umieć" rozpoznawać obrazy, wyszukiwać w nich fragmenty (np. kwiatki) i porównać ze wzorcem - jest to system w pełni automatyczny i uniwersalny (nic nie trzeba dodatkowo wpisywać), najbardziej złożony, najwolniejszy i nie do napisania w warunkach amatorskich...

2. Wyszukiwanie według "tagów" zapisanych przez użytkownika wraz ze zdjęciem - program przeszukuje potem pliki zdjęciowe, odczytuje z nich tagi (np. słowo "kwiatki") i wypisuje wszystkie pliki ze znalezionym słowem - średnio szybkie (dla dużej liczby zdjęć), bo trzeba przeszukać wiele plików i potem porównać słowa kluczowe (tagi)

3. Wyszukiwanie w osobnej bazie danych - najszybsza metoda (potrafiąca faktycznie w 30 sek znaleźć potrzebne zdjęcia), wymaga jednak stworzenia osobnej, specjalnej bazy danych (np. w MySQL czy ostatecznie Access), tzn. przemyślenia jej struktury, zaplanowania tabel i powiązań (relacji) pomiędzy nimi, a na koniec ręcznego (lub półautomatycznego) wprowadzania do niej danych o zdjęciach.

Moim zdaniem, w tym zadaniu chodzi o trzeci sposób - należy opracować strukturę bazy danych i sposób wprowadzania do niej informacji o zdjęciach (pola zawierające nazwę pliku, ścieżki na dysku, opisu, słowa kluczowe, ...) - jak już to wszystko wpiszemy (sami ręcznie lub zrobi to specjalizowany program przeszukując off-line dysk), to później system bazodanowy (poprzez zapytanie SQL) znajdzie potrzebną informację w mniej niż 30 sek...

Pozdrawiam, Alex

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    Witaj,

Ogólnie systemy wyszukiwania zdjęć mogą być następujące:

1. Automatyczne wyszukiwanie po treści (zawartości) zdjęcia - program musi "umieć" rozpoznawać obrazy, wyszukiwać w nich fragmenty (np. kwiatki) i porównać ze wzorcem - jest to system w pełni automatyczny i uniwersalny (nic nie trzeba dodatkowo wpisywać), najbardziej złożony, najwolniejszy i nie do napisania w warunkach amatorskich...

2. Wyszukiwanie według "tagów" zapisanych przez użytkownika wraz ze zdjęciem - program przeszukuje potem pliki zdjęciowe, odczytuje z nich tagi (np. słowo "kwiatki") i wypisuje wszystkie pliki ze znalezionym słowem - średnio szybkie (dla dużej liczby zdjęć), bo trzeba przeszukać wiele plików i potem porównać słowa kluczowe (tagi)

3. Wyszukiwanie w osobnej bazie danych - najszybsza metoda (potrafiąca faktycznie w 30 sek znaleźć potrzebne zdjęcia), wymaga jednak stworzenia osobnej, specjalnej bazy danych (np. w MySQL czy ostatecznie Access), tzn. przemyślenia jej struktury, zaplanowania tabel i powiązań (relacji) pomiędzy nimi, a na koniec ręcznego (lub półautomatycznego) wprowadzania do niej danych o zdjęciach.

Moim zdaniem, w tym zadaniu chodzi o trzeci sposób - należy opracować strukturę bazy danych i sposób wprowadzania do niej informacji o zdjęciach (pola zawierające nazwę pliku, ścieżki na dysku, opisu, słowa kluczowe, ...) - jak już to wszystko wpiszemy (sami ręcznie lub zrobi to specjalizowany program przeszukując off-line dysk), to później system bazodanowy (poprzez zapytanie SQL) znajdzie potrzebną informację w mniej niż 30 sek...

Pozdrawiam, Alex
    Ad. pkt3
    Tylko zapytanie SQL nie wyświetli szukanych zdjęć. Co z tego że dostane wynik spełniających kryteria wyszukania np. liste plików, ilość po słowie "kwiatek" itp.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów