Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Archiwizacja zdjęć

Coś już napisał Awatar Furman
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Czyli wychodzi na to że o tagowanie chodzi. Picasa zdaję się być łatwym programem do tego typu roboty.
    Dopiero zaczynam.
    Canon EOS 550D + Canon 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Canon EF 50 mm f/1.8 II + karta SanDisk SDHC Extreme 8GB class 10 + Lowepro SlingShot 302 AW
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Ad. pkt3
    Tylko zapytanie SQL nie wyświetli szukanych zdjęć. Co z tego że dostane wynik spełniających kryteria wyszukania np. liste plików, ilość po słowie "kwiatek" itp.
    Samo zapytanie nie, ale aplikacja (np. w C#) wykorzystująca zapytania SQL oczywiście tak - wszystkie nowoczesne języki programowania wspierają SQL i mają dostępne klasy wyświetlające obrazki jpg (a inne formaty, np. RAW, zawsze można wyświetlić uruchamiając (automatycznie z wnętrza aplikacji użytkownika) zewnętrzny edytor/przeglądarkę np. FastStone z odpowiednią listą argumentów wywołania - lub też napisać własną klasę obsługującą RAWy wykorzystując silnik dcraw dostępny w kodzie źródłowym... - trzeba tylko chcieć i umieć . A samą aplikację to można napisać w C#/C++, Javie lub nawet na upartego w VB

Poza tym problem dotyczył samego systemu archiwizacji zdjęć (metodyki), a nie napisania gotowej aplikacji...

Pozdrawiam, Alex

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    Samo zapytanie nie, ale aplikacja (np. w C#) wykorzystująca zapytania SQL oczywiście tak - wszystkie nowoczesne języki programowania wspierają SQL i mają dostępne klasy wyświetlające obrazki jpg (a inne formaty, np. RAW, zawsze można wyświetlić uruchamiając (automatycznie z wnętrza aplikacji użytkownika) zewnętrzny edytor/przeglądarkę np. FastStone z odpowiednią listą argumentów wywołania - lub też napisać własną klasę obsługującą RAWy wykorzystując silnik dcraw dostępny w kodzie źródłowym... - trzeba tylko chcieć i umieć . A samą aplikację to można napisać w C#/C++, Javie lub nawet na upartego w VB

Poza tym problem dotyczył samego systemu archiwizacji zdjęć (metodyki), a nie napisania gotowej aplikacji...

Pozdrawiam, Alex
    Wiemy o co chodzi ;-) ale to nie jest rozwiazanie na te chwile, chyba ze Karol podejmie taka sciezke kariery, ale ma na to jeszcze czas, z tego co widze. Gotowe rozwiazania sa dostepne, a pisac od nowa to raczej pomysl na zaliczenie przedmiotu/semestru

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    ... ale to nie jest rozwiazanie na te chwile ... Gotowe rozwiazania sa dostepne, a pisac od nowa to raczej pomysl na zaliczenie przedmiotu/semestru
    A niekoniecznie Na szybko, uruchomiłem MS Excel, wpisałem kilka informacji o paru zdjęciach do arkusza (nazwa pliku, słowa kluczowe, ścieżka dostępu na dysku), zmieniłem typ pola zawierającego ścieżkę dostępu na "hiperłącze", zaznaczyłem kolumnę zawierającą słowa kluczowe, kliknąłem "wyszukaj" kwiatki, dla znalezionych wierszy kliknąłem hiperłącze i proszę - odpaliła się przeglądarka i ładnie wyświetliło obrazek Nie zeszło nawet 5 min nad "programem" i mam "szablon" w Excelu - oczywiście baza w Access będzie miała większe możliwości niż arkusz Excela, a specjalizowana aplikacja w C# jeszcze większe... No i oczywiście wpisywanie danych do bazy o wszystkich zdjęciach, to zejdzie trochę dłużej niż 5 min

Picassa (i inne podobne aplikacje) właśnie tak robią - budują swoje własne lokalne bazy danych (gdy uruchomimy Organizator zdjęć) i potem je przeszukują, gdy chcemy znaleźć konkretne zdjęcie (ew. filtry, gwiazdki, tagi tylko modyfikują zapytanie do bazy...).

Pozdrawiam, Alex
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 17-01-2012 o 21:27

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów