Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar softgbs
    Miasto
    Poznań/Bydgoszcz/Inowrocław

Domyślnie

Osobiście chciałem 28 1.8 USM jednak pewnie trafiłem na felerne sztuki w sklepie. Mam 35 2.0 na 5d mkII i robi on 3/4 zdjęć na ślubach. Może f2.0 nie jest hiper jasno ale za to AF trafia w zasadzie zawsze - w przeciwieństwie do 50 / 85 usm - zwłaszcza co do 50mm .. Dla mnie nawet nowy 35 2.0 w realcji cena / jakość optyczna / af - jest rewelacja.

Co do szerokiego końca to prócz 35 2.0 miałem 20 2.8 - jak się okazało f2.8 jak to na ślubach bywa - było za ciemne i obiektyw od 3.5 / 4.0 tak naprawdę był w centrum ok.

Później pożyczyłem 15 2.8 fisheye canona i pokombinowałem parę fot jako fisz i parę fot wyprostowanych w lightroomie. W tym momencie wiem że następny zakup to samyang 14 2.8.

Zasze zastanawiam się nad najważniejszymi szkłami do ślubu ale bez 35 / 50 / 85 sobie nie wyobrażąm roboty więć i pewnie zakończy się w przyszłości na ich L-kowych wersjach choć wolałbym jakby canon dał nowsze wersje szkieł 1.8 bo nie lubię przepłacać ...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dokleję pytanie:

Czy ktoś z Was zmieniał szkła:

35 2.0 na 35 1.4

50 1.4 na 50 1.2

85 1.8 na 85 1.2

i faktycznie prócz 35mm to pozostałe szkła mają ZNACZNIE wolniejszy AF od ich tańszych wersji ?

I kwestia AF dla 50mm f1.4 - wersja 1.2 L też porafi mieć taki "rozrzut" AF w słabych warunkach ?
    Ostatnio edytowane przez softgbs ; 17-01-2012 o 14:43 Powód: Automerged Doublepost
    lovestorymakers com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez softgbs Zobacz posta
    Dokleję pytanie:

35 2.0 na 35 1.4

50 1.4 na 50 1.2

85 1.8 na 85 1.2

i faktycznie prócz 35mm to pozostałe szkła mają ZNACZNIE wolniejszy AF od ich tańszych wersji ?

I kwestia AF dla 50mm f1.4 - wersja 1.2 L też porafi mieć taki "rozrzut" AF w słabych warunkach ?
    To czy AF jest wolny, czy szybki, to zawsze będzie kwestią subiektywną. Obecnie korzystam z 50/1,2 i 85/1,2 i jak dla mnie AF w obu szkłach jest wystarczająco szybki jeżeli chodzi o fotografowanie różnej maści sytuacji eventowych (od konferencji po śluby). Nie miałem 50/1,4, natomiast porównanie samej szybkości 85/1,8 i 85/1,2 wypada oczywiście na korzyść tego pierwszego - ale za to ten drugi w moich rękach myli się rzadziej (chociaż statystycznie oba są mało podatne na błędy ostrzenia).

Tak w skrócie: 50/1,2 to szkło, które potrafi się okazać chimeryczne w trudnym świetle - zarówno takim, które daje obraz mało kontrastowy, jak i takim, w którym kontrast jest zbyt silny (czyli ciemnym lub zbyt jasnym). Do tego obrazek na bardzo dużych otworach 1,2 czy 1,4 jest sam w sobie dość miękki w pełnym powiększeniu. Niemniej kiedy trafi, to trafi solidnie i jeśli nie zajmujesz się oglądaniem zdjęcia na ekranie przez lupę tylko robisz wydruki, to obrazek Cię zachwyci.

85/1,2 to solidny zawodnik: daje bardzo dobrą ostrość od pełnej dziury i ma precyzyjny AF, również w trudniejszym świetle. Pod względem szybkości jest w tyle za 50/1,2 i jeśli jesteś przyzwyczajony do takiego AF jaki dają zoomy L klasy f/2,8 lub f/4 to możesz być zawiedziony. Niemniej do portretów i wydarzeń gdzie fotografowane motywy nie zmieniają co chwilę miejsca nada się on znakomicie. Ponownie - obrazek jest cudowny.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez softgbs Zobacz posta

85 1.8 na 85 1.2
    Ja taką zamianę zrobiłem. Nie żałuję bo przecież 1,2 ale gdybym miał wydać ostatnie pieniądze na to szkło to wolałbym zostać przy 85/1,8 który tez jest bardzo dobry.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    Ja taką zamianę zrobiłem. Nie żałuję bo przecież 1,2 ale gdybym miał wydać ostatnie pieniądze na to szkło to wolałbym zostać przy 85/1,8 który tez jest bardzo dobry.
    85L to fajne szkło ale nie ma się co oszukiwać ,że na każdym zdjęciu widać że jest5-6 razy droższa od 85 1,8
    Jeśli miałbym kupić drugi raz zastanowiłbym się poważnie...być może również dlatego ,ze nie robię bardzo dużo na ogniskowej 85mm

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARIO*T Zobacz posta
    85L to fajne szkło ale nie ma się co oszukiwać ,że na każdym zdjęciu widać że jest5-6 razy droższa od 85 1,8
    Jeśli miałbym kupić drugi raz zastanowiłbym się poważnie...być może również dlatego ,ze nie robię bardzo dużo na ogniskowej 85mm
    Przydaje mi się głównie do zbliżeń w kościele, w zasadzie to ustawiony prawie cały czas na 1,4, mam wtedy jasno, celnie i przyjemnie No i robi jako niemal podstawowe szkło w plenerze. Ale w plenerze to i 85/1,8 dobrze się spisywało.

Uprawnienia umieszczania postów