Strona 997 z 1000 PierwszyPierwszy ... 497897947987995996997998999 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 9 961 do 9 970 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja trochę pobiję pijane, i napiszę, że ten wątek to świadectwo, że ślubne to w Polsce popularny biznes wśród fotografów (przynajmniej na forum Canona ). Można narzekać, że studenci i fotoziutkowie psują rynek, że pary coraz bardziej wybredne i z roku na rok coraz mniej, ale jednak 1000 stron o najdroższych elkach i pełnoklatkowych matrycach świadczy o tym, że przerób w tym biznesie jest spory.

Inna sprawa, czy klient płacący 300 zł za ślub zasługuję na obsługę 2x5Dmk2 oraz 24L itd... Ale to już nie na moją głowę, i chyba nie ten temat.
    Pozdrawiam, Krzysztof

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Po to ma osłonę p.s., żeby jej uzywać. A jak się uzywa, to nie widac, że ma ruchomy tubus.
    Ale nadal może nasiąknąć rozpuszczonym szronem/nawciągać piachu/etc. Ponadto raz mnie prosił znajomy o ustawienie mu microadjustmentów na 7d i podczas ustawiania zauważyłem, że dotykając tubusa ostrość się dramatycznie zmienia. Od tamtego czasu jestem już w 100% pewny, że 24-70 to nie dla mnie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Ale nadal może nasiąknąć rozpuszczonym szronem/nawciągać piachu/etc. Ponadto raz mnie prosił znajomy o ustawienie mu microadjustmentów na 7d i podczas ustawiania zauważyłem, że dotykając tubusa ostrość się dramatycznie zmienia. Od tamtego czasu jestem już w 100% pewny, że 24-70 to nie dla mnie
    Zgoda na powyższe, z przypomnieniem że o ile to możliwe nie stawiamy ,opieramy takich szkieł na mordce.Innych także.
    Ale to są fakty dotyczące obiektywów proszących o serwis.Generalnie ZOOM taki czy inny ze wzgłędu na budowę nie osiąga precyzji ani trwałosci stałki.Lecz gdy gdzieś jest lepszym narzędziem od stałki ,to jest i nie rezygnowalbym z niego .

Bywalec
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

To ja pozwolę sobie zmienić temat. Jak nosicie tę masę drogiego sprzętu na śluby? Mwcie swój patent na noszenie tego wszystkiego? Pojemny, ale duży plecak niczym Żółwie Ninja? Torba na jedno ramię? Kamizelka fotograficzna? Macie ze sobą asystenta, który pilnuje
    Waszego sprzętu, czy wszystko macie zawsze pod ręką?

Pytam, bo sam szukam wygodnego sposobu na ogarnianie sprzętu dla siebie i nie mogę znaleźć tego złotego środka. Chyba będę skłaniał się ku kamizelce, bo

A) plecak jest duży i nieporęczny. Troszkę ciężko mi się przeciska niekiedy jak mam 2 body po bokach i założony plecak
    B) duża torba - już lepiej, ale mniejsza ładowność od plecaka, no i noszenie na jednym ramieniu po dłuższym czasie jest uciążliwe. Plusem jest natomiast dostęp do szkieł pod ręką,
    C) Kamizelka nie nosiłem, ale wydaje mi się, że wygodnie się nosi (równomierne rozłożenie sprzętu), szybki dostęp.
    D) Pasy na obiektywy?

Jak ktoś ma i używa, to co polecacie - ciekaw jestem Waszych opinii na ten temat. Ewentualnie jak istnieje taki wątek na forum to przepraszam.
    5D III + 60D
    S8/3,5 + T11-16/2.8 + C24/1,4L + C50/1.4 + C85/1.8 + C70-200/2,8L
    C430EXII + C580EXII
    + parę innych gratów :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szczemat Zobacz posta
    To ja pozwolę sobie zmienić temat. Jak nosicie tę masę drogiego sprzętu na śluby? Mwcie swój patent na noszenie tego wszystkiego? Pojemny, ale duży plecak niczym Żółwie Ninja? Torba na jedno ramię? Kamizelka fotograficzna? Macie ze sobą asystenta, który pilnuje
    Waszego sprzętu, czy wszystko macie zawsze pod ręką?

Pytam, bo sam szukam wygodnego sposobu na ogarnianie sprzętu dla siebie i nie mogę znaleźć tego złotego środka. Chyba będę skłaniał się ku kamizelce, bo

A) plecak jest duży i nieporęczny. Troszkę ciężko mi się przeciska niekiedy jak mam 2 body po bokach i założony plecak
    B) duża torba - już lepiej, ale mniejsza ładowność od plecaka, no i noszenie na jednym ramieniu po dłuższym czasie jest uciążliwe. Plusem jest natomiast dostęp do szkieł pod ręką,
    C) Kamizelka nie nosiłem, ale wydaje mi się, że wygodnie się nosi (równomierne rozłożenie sprzętu), szybki dostęp.
    D) Pasy na obiektywy?

Jak ktoś ma i używa, to co polecacie - ciekaw jestem Waszych opinii na ten temat. Ewentualnie jak istnieje taki wątek na forum to przepraszam.

Mi najbardziej pasują miękkie torby reporterskie - piszę to po romansie z plecakami, futerałami, pasami i innymi szpejami. Sam korzystam z Retro 10. Mieści korpus z 24-70, tele, stałkę, lampę i drugi aparat w przedniej kieszeni. Torba jest zapinana na rzepy, które można zasłonić - wówczas klapę podnosi się bezgłośnie i szybko. Do tego jest dość kompaktowa jak na pojemność i nie rzuca się w oczy.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

czasem trafia się taki slub, że z plecakiem poprostu nie pasuje, wtedy pozostaje torba, wówczas stawiam ją z boku, lekko z tyłu pierwszej ławki (żeby była na widoku, ale nie wchodziła w kadr) ja użuwam reportera 650D, od tego sezonu używam tez pasa Lowepro (jeśli nie zakładam marynarki) i to rozwiązanie najbardziej mi pasuje (wtedy torba z 70-200 zostaje zapakowana w samochodzie pod kościołem, na sale zabieram wszystko. Kamizelka też pewnie fajna sprawa, ale wyłącznie na ciepłe lato, kiedy możesz ją ubrac na samą koszule czy polo, ale śluby to nie tylko wakacje i piekna pogoda, co wtedy? zakładać na sweter, bluze z 3 paskami :-)
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 04-01-2012 o 18:13
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    dawniej było 50 i ludzie świetne zdjęcia robili a nie marudzili jak teraz
    Bo nie bylo nic innego

Ale fakt, ja jestem zdania ze lepiej zabrac na zlecenie dwa body z tylko dwoma stalkami i opanowac ich uzywanie do perfekcji niz taszczyc jak przepakowany jeep z uchodzcami afrykanskimi mase sprzetu - i po co? Z doswiadczenia wiem ze im wiecej sprzetu sie ma tym gorsze zdjecia wychodza bo fotograf koncentruje sie na przepinaniu sprzetu i kombinowaniu z roznymi szklami. "bo skoro juz wzialem to czemu nie wykorzystac?"

Taki Cartier-Bresson swoja jedyna "bezplciowa" 50 zrobilby duzo ciekawszy reportaz niz wiekszosc slubniakow na rynku udajacych fotografow...

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Glorf Zobacz posta
    Taki Cartier-Bresson swoja jedyna "bezplciowa" 50 zrobilby duzo ciekawszy reportaz niz wiekszosc slubniakow na rynku udajacych fotografow...
    no ale juz nie zrobi, wiec mocno teoretyzujesz, ilu takich artystów się trafia w danej epoce? pewnie bardzo niewielu,dlatego są wybitni, a w większości PM oczekuje dobrze wykonanego rzemiosła, jak się trafią ze 2-3 perełki to super
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 04-01-2012 o 18:32
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

lepiej zabrac na zlecenie dwa body z tylko dwoma stalkami i opanowac ich uzywanie do perfekcji niz taszczyc jak przepakowany jeep z uchodzcami afrykanskimi mase sprzetu - i po co? Z doswiadczenia wiem ze im wiecej sprzetu sie ma tym gorsze zdjecia wychodza bo fotograf koncentruje sie na przepinaniu sprzetu i kombinowaniu z roznymi szklami.
    Co zabiera Marcus Bell ;-]

Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kinski Zobacz posta
    Co zabiera Marcus Bell ;-]
    Wg tego, co tu się pisze, analizując zestaw Marcus'a Bell'a wychodzi, że to zwykły fotoziutek
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 997 z 1000 PierwszyPierwszy ... 497897947987995996997998999 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów