Strona 998 z 1000 PierwszyPierwszy ... 4988989489889969979989991000 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 9 971 do 9 980 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Początki nałogu

Domyślnie

Nie, po prostu to element kampanii reklamowej "zobacz ile nakupilem sprzetu i jak jestem przygotowany a teraz klienciku plac"

A potem placze na forum ze ze komornicy ,dlugi i przekredytowanie i klienci malo placa

Zreszta zarabiajac w € czy $ sprawa ma sie zupelnie inaczej wiec tez nie wiem czemu sluzyc ma to porownanie...
    Ostatnio edytowane przez Glorf ; 04-01-2012 o 19:59

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Po czym taki wniosek ? Jak dla mnie to zestaw nie odbiega dużo od tego co używają nasi forumowi fotoślubniacy

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Wg tego, co tu się pisze, analizując zestaw Marcus'a Bell'a wychodzi, że to zwykły fotoziutek
    brawo
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Bywalec
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Mi najbardziej pasują miękkie torby reporterskie - piszę to po romansie z plecakami, futerałami, pasami i innymi szpejami. Sam korzystam z Retro 10. Mieści korpus z 24-70, tele, stałkę, lampę i drugi aparat w przedniej kieszeni. Torba jest zapinana na rzepy, które można zasłonić - wówczas klapę podnosi się bezgłośnie i szybko. Do tego jest dość kompaktowa jak na pojemność i nie rzuca się w oczy.
    Jakiej marki jest ta torba? Ja używam Mekko Classic C8, ale za troszkę za mała jest .

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    czasem trafia się taki slub, że z plecakiem poprostu nie pasuje, wtedy pozostaje torba, wówczas stawiam ją z boku, lekko z tyłu pierwszej ławki (żeby była na widoku, ale nie wchodziła w kadr) ja użuwam reportera 650D, od tego sezonu używam tez pasa Lowepro (jeśli nie zakładam marynarki) i to rozwiązanie najbardziej mi pasuje (wtedy torba z 70-200 zostaje zapakowana w samochodzie pod kościołem, na sale zabieram wszystko. Kamizelka też pewnie fajna sprawa, ale wyłącznie na ciepłe lato, kiedy możesz ją ubrac na samą koszule czy polo, ale śluby to nie tylko wakacje i piekna pogoda, co wtedy? zakładać na sweter, bluze z 3 paskami :-)
    No właśnie wtedy by pasy poszły w ruch i torba, a w lato kamizelka :-).
    5D III + 60D
    S8/3,5 + T11-16/2.8 + C24/1,4L + C50/1.4 + C85/1.8 + C70-200/2,8L
    C430EXII + C580EXII
    + parę innych gratów :-)

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Torba : jedno ramię obciążone, lata w tą i z powrotem, ciężko z bieganiem/jazdą na rowerze
    Plecak : wygodnie, mobilnie, ale trudny natychmiastowy dostęp
    Pas : w miarę wygodnie, ultraszybki dostęp, jak wrzucisz cały sprzęt to robi się ciężko, ale można dopiąć szelki, albo prowizoryczny pas a'la torba przez skos na przeciwległe ramię i powinno być dobrze

Osobiście w tej chwili skłaniam się do plecaka do przenoszenia całego sprzętu przed i po fotografowaniu + gratów, których nie używam podczas fotografowania (dodatkowy ciuch, trzecie backupy, ładowarki itp), a samego pasa podczas fotografowania i pomiędzy fotografowaniami (kiedy nie ma czasu na przekładanie gratów z powrotem do plecaka, a dystans do pokonania nie jest wybitny).

Od dawna marzyło mi się Lowepro z racji posiadania grubych ścianek, dzięki czemu nie bałbym się o obijanie się sprzętu nawet podczas spadnięcia pasa z wysokości pasa, oraz to, że dzięki usztywnieniom robi nam się "koszyk", dzięki czemu możemy wrzucać i wyjmować szkła "na pamięć" jednym ruchem, ale po wstępnych przymiarkach w sklepie stwierdziłem, że :
    a) jakbym kupił case'y do każdego mojego szkła to wyglądałbym jak osiołek-tragarz - strasznie to wielkie przez te grube paddingi.
    b) Rozmiary Lowepro'sów są robione pod szkła bez osłon/z osłonami założonymi "do tyłu", dzięki czemu kupując takie, do których wejdzie z osłoną założoną "do przodu", w obwodzie mamy o 1-2 rozmiary za dużo, dzięki czemu >
    c) Z powodu podpunktu a) i b), przy niezapiętych klapach podczas ponadnormalnego schylania się, biegania etc może nam takie szkło wypaść

Skłaniam się obecnie ku ThinkTankom, była przymiarka w sklepie, do Modular Set mieści mi się akurat cały mój sprzęt, rozmiary worków w miarę adekwatne, trudniejsze wkładanie i wyjmowanie, ale dzięki temu większe zabezpieczenie przed niechcianym wypadnięciem, ścianki worków są trochę_grubsze_niż_nic, więc łudzę się, że mi się sprzęt zbytnio nie poobija. Czekam jedynie aż sklep sprowadzi wersję 2.0, żeby móc na miejscu porównać co mi się bardziej opłaca.
    Ostatnio edytowane przez micles ; 04-01-2012 o 20:51

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Glorf Zobacz posta
    Bo nie bylo nic innego
    Było uwiersz na słowo. Ja używam 50 tki jako podstawowe szkło i wszystko mam zapakowane w plecaku. Torbę już dawno odstawiłem z racji mniejszej wygody. Plecak daje równe rozłożenie ciężaru na plecach a to bardzo ważne.
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Zapomnij ,ten zwrot.Nic, nie jest na pewno ani w ogóle. :-)
    Stanąć w miejscu się nie da.Nieuchronnie będziesz szedł do przodu IMHO i
    któregoś dnia napiszesz to co strideer.
    [@50 szkło nie do minięcia w rozwoju fotografa.]

Poczekam :-)
    No Marku nie wiem czy się doczekasz
    Próbowałem jakoś współpracować z 50/1.8 na samym początku posiadania 5D no ale jakoś krótki to był romans i nie tęskno mi za nim ani trochę

Cytat Zamieszczone przez szczemat Zobacz posta
    To ja pozwolę sobie zmienić temat. Jak nosicie tę masę drogiego sprzętu na śluby? Mwcie swój patent na noszenie tego wszystkiego? Pojemny, ale duży plecak niczym Żółwie Ninja? Torba na jedno ramię? Kamizelka fotograficzna? Macie ze sobą asystenta, który pilnuje
    Waszego sprzętu, czy wszystko macie zawsze pod ręką?

Pytam, bo sam szukam wygodnego sposobu na ogarnianie sprzętu dla siebie i nie mogę znaleźć tego złotego środka. Chyba będę skłaniał się ku kamizelce, bo

A) plecak jest duży i nieporęczny. Troszkę ciężko mi się przeciska niekiedy jak mam 2 body po bokach i założony plecak
    B) duża torba - już lepiej, ale mniejsza ładowność od plecaka, no i noszenie na jednym ramieniu po dłuższym czasie jest uciążliwe. Plusem jest natomiast dostęp do szkieł pod ręką,
    C) Kamizelka nie nosiłem, ale wydaje mi się, że wygodnie się nosi (równomierne rozłożenie sprzętu), szybki dostęp.
    D) Pasy na obiektywy?

Jak ktoś ma i używa, to co polecacie - ciekaw jestem Waszych opinii na ten temat. Ewentualnie jak istnieje taki wątek na forum to przepraszam.
    Na początku zupełnie miałem torbę Lowepro (pierwsze 2 zlecenia jako drugi foto z 300D + kit, 50/1.8 i 580EXII) i było spoko bo mała była i służyła tylko do noszenia kita albo 50-tki.
    Potem jak zmieniłem body na 40D + tamron 17-50 i doszło 70-200 to miałem plecak Canona - nie za duży a jednak pojemny, ale podstawowym problemem było latanie w tą i z powrotem żeby zmienić szkło.
    No to kupiłem torbę Crumplera (taka jak w stopce) Podstawowy plus był taki, że mogłem tam zmieścić wszystko i jeszcze więcej i zależnie od warunków w kościele albo 40D dyndało na ramieniu jako nosidełko na drugie szkło a torba leżała na ławce (bo korzystałem tylko z 35 i 85) albo torba na ramieniu i w niej reszta. Podstawowa wada: nabawiłem się bólu pleców i ramion.
    Dlatego też odkąd mam dwie piątki to torba leży bo i tak korzystam z 35 i albo 85 albo 70-200 na drugim a 14 leży w torbie. Jak biorę samyanga w obroty to robię rundkę po najciekawszych miejscach, strzelam foty i 14 ląduje w torbie zazwyczaj do momentu wyjścia z kościoła. Dzięki temu mniej mnie bolą plecy i ramiona :P
    W tym momencie wróciłem do plecaka. Wybrałem ThinkTank Shape Shifter.
    Może być ciężko się do tego plecaka przekonać, ale to, że mogę go skompresować i używać jako plecak nie foto przyciągnęło moją uwagę. Poza tym muszę przyznać, że wykonanie jest naprawdę świetne.
    Poza tym nie tylko jako plecak nie foto ale też po wyjęciu sprzętu można go wrzucić na plecy i nie wyglądać jak żółw
    Do tego za chwilę kupię ich pas i któryś z zestawów modułowych. Przymierzałem razem z miclesem i wielkością oraz ogólnym designem bardziej odpowiada mi Skin Set jednak micles ma trochę racji (wow micles może mieć rację! xD) że skin jest trochę cienki. Ale do mnie nie przemawia modular z zamknięciem na sznurek no i jest brzydszy xD Musimy pomęczyć bułe w sklepie żeby sciągneli V2.0 (może skin V2.0 jest grubszy?)
    Pracę wyobrażam sobie tak:
    W plecaku mam wszystko spakowane o po przyjeździe jedno body na szyję, drugie na reporter strapie (do wiosny na pewno kupię) nieużywane szkła w sakwy po lewej stronie i już. Plecak można zdjąć albo może zostać na plecach.
    W kamizelkę bym raczej nie szedł no chyba, że potrzebujesz więcej niż 4szkła i 2lampy np. Poza tym pod grubsze ciuchy to już nie bardzo bo może mocno krępować ruchy.
    Do tego na wyjazdowe zlecenia mam skrzynię do transportu sprzętu.
    Z demobilu, kompozytowa wymiarów ok. 0,5m x 0,5m x 0,4m (szer x gł x wys) z wypełnieniem z polietylenowej pianki. Coś al'a PELI tylko, że kosztowało mnie w sumie 10% tego
    Powinno przetrwać nawet poważniejszy wypadek :P

Konkludując polecam plecak do transportu i sakwy na czas pracy.
    Jakiej firmy i jakie dokładnie to już indywidualne preferencje.
    Lowepro nie polecam bo krzyczą "ukradnij mnie" sakwy są wielkie i tak jak micles pisał niedopasowane do szkieł za bardzo (gdzieś czytałem, że Lowepro bardziej pasuje pod Nikona)
    Torba jest spoko jak jest mała i lekka np. na miasto z jednym body i jednym szkłem + ogólnie używane pierdoły.
    Ja poszedłem w ThinkTank'a a czy to dobra decyzja to będę mógł napisać za jakiś rok.
    Jakby co produkty crumplera też polecam. Przemyślane i solidne a przy tym ładny design.

Cytat Zamieszczone przez Glorf Zobacz posta
    Taki Cartier-Bresson swoja jedyna "bezplciowa" 50 zrobilby duzo ciekawszy reportaz niz wiekszosc slubniakow na rynku udajacych fotografow...
    No nie wiem. Bresson potrafił długie godziny wyczekiwać na miejscówce aż wcisnął spust. Myślę, że przy tym stylu pracy gdyby na koniec oddał parze np. 2-3 zdjęcia to mogliby być zawiedzeni lekko :P No i ciężko by to nazwać reportażem
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 04-01-2012 o 22:59
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Bywalec
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Dzięki wszystkim za wypowiedzi :-).

micles i Goomis - tak przeglądam te TT i wydają się całkiem fajne. Modular Set jaki pas do tego proponujecie, bo do czegoś trzeba to przypiąć
    W jakim sklepie kupujecie?

Przeglądałem też Reporter strap i w sumie też zestaw "zrób to sam" zapowiada się ciekawie. Jest pas biodrowy, jest pasek na jedno body, są sakwy, do tego ewentualnie plecak mniejszy na graty dorzucić (najważniejsze rzeczy w paskach pochowane, jedno body w łapie, a drugie na pasku reporterskim) i ma się wszystko przy sobie.
    5D III + 60D
    C430EXII + C580EXII

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pas pasuje zarówno jakiś węższy Lowepro, jak i ThinkTankowe rozwiązania. Lowepro ma jednak jeden minus - niepotrzebnie za dużo gąbek od wewnętrznej strony - bo u nich Case'y przypina się tylko na szlufki, a ThinkTankowe "przez cały pas" i wtedy to właśnie wielka klapa od Case'a ThinkTankowego robi nam za wygodnictwo. Zatem jak będę nabywał, to prawdopodobnie ThinkTankowego + jakiś DIY patent na zabezpieczenie głównej klamry od pasa (nie ufam )

A, jeden mega minus Modular Seta to to, że jest on na te nędzne ściągacze sznurkowe, przez co
    a) mogą się z czasem wyrobić (raczej nie problem wymienić, nawet łatwiej niż zamki w sumie)
    b) nie idzie Case'a zamknąć w 100%, a "dziura" spowodowana tym sposobem zamknięcia jest na tyle bezsensowna, że występuje na samym środku - dokładnie tam, gdzie najczęściej tylna soczewka szkła które trzymamy w środku Dlatego deszcz, piach etc - niestety może wlecieć. Skin ma klapy na rzepy, ale jest dla mnie za cienki. Dlatego pewnie będę kombinował z krawcową i customowymi klapkami doszytymi jakoś wewnątrz pewnie.

Bywalec
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Dzięki za info :-). A ten reporetr strap przeglądałeś? Tam też mają case'y, a na zdjęciach widać, że nie powstaje ta dziura, o której piszesz.
    5D III + 60D
    C430EXII + C580EXII

Strona 998 z 1000 PierwszyPierwszy ... 4988989489889969979989991000 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów