Tu mogę się obydwoma rękami podpisać . :grin:
Koledzy pisali żebym konkretniej - trudno konkretniej się do takiej liczby zdjęć ustosunkować i stąd taki ogólny wniosek mi się nasunął. Choć i konkretem sie posłużyłem - nie pomnę już numerów zdjęć - nie notowałem niestety - lecz zapewne pamiętacie zdjęcie gór we mgle przy którym autor pisze byśmy sobie wyobrazili nad nimi szczyty Himalajów w słońcu. No dobrze - należalo zrobić zdjęcie i to pokazać. No sorry, każdy fotograf mający takie urządzenie jak 5D mkII w łapkach to powinien przy odrobinie wiedzy zrobić.
Jest na to kilka sposobów - nawet w instrukcji obsługi!
Podobnie rzecz się ma z jaskinią Buddy - jeśli dobrze pamiętam - no cieniutko!
Nieraz bez potrzeby a nawet przeciwnie przysłona otwarta niemal na maxa, choć powinno się odrobine wiecej przymknąć by żadna osoba z grupy dzieci z GO nie uciekała. Któryś z kolegów na tym czy konkurencyjnym forum pisał, ze zdjęcia z NG są dla niego za sterylne. Może , co nie znaczy że nie warto się na nich wzorować. To dalej pismo dla najlepszych. Tak jak w polskiej fotografii reportażu nadal można się uczyć na tygodniku "Świat" - jeśli jeszcze komuś w łapki taki zabytek wpadnie.
Dodam że uczciwie oddałem autorowi honor za zdjęcie "mnichów na dachu świata" - ze pozwoliłem sobie taki tytuł temu zdjęciu nadać na użytek własny, ale kto zdjęcia widział - wie o co chodzi. A że zwrócilem koledze uwage na pewną nieporadność , czy brak biegłości w posługiwaniu sie sprzętem - to chyba żaden grzech. Jestem przekonany że lepiej opanowując warsztat - w przyszłości nie będzie miał problemu z takim banalem ajk duża rozpietość tonalna czego jemu i sobie jako oglądaczowi życzę na ten Nowy Rok.