Zoom z natury jest zawsze gorszy od stałek zwłaszcza tych z serii L, ale za to odpada żonglowanie słoikami ( czasem nie ma na to zwyczajnie czasu ).
Zoom z natury jest zawsze gorszy od stałek zwłaszcza tych z serii L, ale za to odpada żonglowanie słoikami ( czasem nie ma na to zwyczajnie czasu ).
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Dokładnie.
Żonglerka często jest wyznacznikiem naszych wyborów.
jaka żonglerka 35L można by do 5d przyspawać
lepiej dobrać kadr do tego szkła lub wykadrować niż zmieniać je i jakość obrazka jakie daje na coś innego
(moje zdanie - chyba to w stopce dopiszę)
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971
Pękam z zazdrości że to nie ja powiedziałem,jaka żonglerka 35L można by do 5d przyspawać
E tam starasz się człowieku a tu Ktoś przychodzi i mówi to co na pewno byś kiedyś wymyślił![]()
Jak już się trafi z taką ulubioną ogniskową ,to nie szuka się na siłę kadrów tylko same przychodzą. Można dosłownie w ciemno zdjęcie zrobić i wiedzieć dokładnie czego się spodziewać.To takie...skupianie się na szukaniu kadru pod obiektyw,a nie samego kadru,później obiektywu i dopiero robienie zdjęcia. Może 16-35 jest super szybka i szeroka,24-105 uniwersalna, 85L pięknie rysuje ,ale dla mnie 35mm jest idealne dzięki najbardziej naturalnej dla mnie ogniskowej i perspektywie widzenia.Do tego światło daje ogromne możliwości. W fotografii właśnie to jest dla mnie bardziej cenne niż wyżyłowane wartości optyczne,idealne rogi,brak jakichkolwiek abberacji-to mi nigdy w niczym nie przeszkadzało w czasach obróbki PS,a zdjęcia ograniczały się zazwyczaj do tego co widzi moje oko w danej chwili. Ale wiadomo,że są rzeczy z którymi nie poszalejemy na takiej ogniskowej.Kwestia jakie zdjęcia robimy i w jaki sposób. I tak z mimo,że lubię 85mm i 24 uważam za genialne szkło to 35 pozostanie chyba na zawsze moim standardowym szkiełkiem![]()
janmar pozdrówka![]()
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971