Witam wszystkich, forum zacząłem śledzić od kilku miesięcy, a dopiero teraz przyszła okazja skorzystać z wiedzy i rad forumowiczów.
Aktualnie posiadany sprzęt to Canon 1000D. Kit Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS i Canon EF 50 mm f/1.8 II.
Posiadam aparat od ponad pół roku, doświadczenie jeszcze nie za duże, ale że zbliżają się pokazy lotnicze w Duxford, na których mam wielką chęć pofocić, więc bardzo mocno zacząłem zastanawiać się nad wyborem obiektywu tele. Oprócz tego będę używał go zdjęć ogólno przyrodniczych (ptaków i zwierząt) , zdjęcia krajobrazowego wymagające zbliżenia, możliwe zdjęcia sportowe. Dodatkowo dużo robię portretowych zdjęć, makro na razie nie jest w kręgu moich zainteresowań. Po sporej ilości lektury wytypowałem kilka obiektywów, ale bardzo ciężko mi jest zdecydować na konkretny.
Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS nazywany przez wszystkich dodatkowych kitem, na który jednak bardzo mało kto narzeka, jeśli chodzi o kultury pracy czy nawet plastikową obudowę. Duży plus dla mnie za niską cenę i dobrze działającą stabilizację. Dodatkowo dochodzi taka sama średnica filtra jak i przy standardowym kicie, co pozwoli zaoszczędzić na ewentualnych filtrach. Jest dość ostry na 250mm.
Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM najbardziej użyteczny zakres ogniskowych. Solidna budowa, dobra ostrość oprócz tych na maksymalnej przesłonie. Dodatkowo dość niepewnie działający autofocus, patrz test na Optycznych. Na plus tak jak w poprzednim 58mm i IS.
Canon EF 70-200 mm f/4L USM najmniejszy zakres ogniskowych, brak IS, ale za to najlepsze światło. Najsolidniejsza, nie rotująca obudowa z końcówką na 67mm. Jeśli chodzi o ciężar to jest trochę cięższy od 70-300 a 2 razy cięższy od 55-250. Zdecydowanie najlepiej działający autofocus. Konstrukcja już jest trochę leciwa, rozdzielczość porównywalna z poprzednimi. Na 200mm zachowuje się najlepiej, możliwość dołożenie konwertera. Najdroższy w zestawieniu.
Kwestia odnośników.
Cena - w przypadku kupienia 55-250 mógłbym sobie spokojnie dokupić dodatkowo lampę błyskową. Przy EF 70-200 drogie dodatkowe filtry
Waga - Canon 1000d jest dość lekkich aparatem i cięższy obiektyw mógłby (ale się nie znam) trochę pogorszyć komfort pracy .
Dobre porównanie jest tutaj
http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx
daje dobry wgląd na porównanie tych obiektywów, ale ciągle nie daje mi ostatecznej kwestii w wyborze. Dziękuje za wszelkie sugestie
Pozdrawiam