Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Wybór tele do Canona 1000D

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    UK

Post Wybór tele do Canona 1000D

Witam wszystkich, forum zacząłem śledzić od kilku miesięcy, a dopiero teraz przyszła okazja skorzystać z wiedzy i rad forumowiczów.
    Aktualnie posiadany sprzęt to Canon 1000D. Kit Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS i Canon EF 50 mm f/1.8 II.

Posiadam aparat od ponad pół roku, doświadczenie jeszcze nie za duże, ale że zbliżają się pokazy lotnicze w Duxford, na których mam wielką chęć pofocić, więc bardzo mocno zacząłem zastanawiać się nad wyborem obiektywu tele. Oprócz tego będę używał go zdjęć ogólno przyrodniczych (ptaków i zwierząt) , zdjęcia krajobrazowego wymagające zbliżenia, możliwe zdjęcia sportowe. Dodatkowo dużo robię portretowych zdjęć, makro na razie nie jest w kręgu moich zainteresowań. Po sporej ilości lektury wytypowałem kilka obiektywów, ale bardzo ciężko mi jest zdecydować na konkretny.

Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS nazywany przez wszystkich dodatkowych kitem, na który jednak bardzo mało kto narzeka, jeśli chodzi o kultury pracy czy nawet plastikową obudowę. Duży plus dla mnie za niską cenę i dobrze działającą stabilizację. Dodatkowo dochodzi taka sama średnica filtra jak i przy standardowym kicie, co pozwoli zaoszczędzić na ewentualnych filtrach. Jest dość ostry na 250mm.

Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM najbardziej użyteczny zakres ogniskowych. Solidna budowa, dobra ostrość oprócz tych na maksymalnej przesłonie. Dodatkowo dość niepewnie działający autofocus, patrz test na Optycznych. Na plus tak jak w poprzednim 58mm i IS.

Canon EF 70-200 mm f/4L USM najmniejszy zakres ogniskowych, brak IS, ale za to najlepsze światło. Najsolidniejsza, nie rotująca obudowa z końcówką na 67mm. Jeśli chodzi o ciężar to jest trochę cięższy od 70-300 a 2 razy cięższy od 55-250. Zdecydowanie najlepiej działający autofocus. Konstrukcja już jest trochę leciwa, rozdzielczość porównywalna z poprzednimi. Na 200mm zachowuje się najlepiej, możliwość dołożenie konwertera. Najdroższy w zestawieniu.

Kwestia odnośników.
    Cena - w przypadku kupienia 55-250 mógłbym sobie spokojnie dokupić dodatkowo lampę błyskową. Przy EF 70-200 drogie dodatkowe filtry
    Waga - Canon 1000d jest dość lekkich aparatem i cięższy obiektyw mógłby (ale się nie znam ) trochę pogorszyć komfort pracy .
    Dobre porównanie jest tutaj
    http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx
    daje dobry wgląd na porównanie tych obiektywów, ale ciągle nie daje mi ostatecznej kwestii w wyborze. Dziękuje za wszelkie sugestie
    Pozdrawiam
    Canon 7D, T17-50 f2,8EF 50 mm f/1.8 II, EF 70-200 F/4 L, 430 EXII

Dopiero zaczyna Awatar profi666
    Miasto
    zachodniopomorskie

Domyślnie

Moj typ to 70-200 f4L. Mam taki i jestem zadowolony - szybki, cichy i niesamowicie ostry. Ale na jakikolwiek tele sie zdecydujesz, warto rozwazyc grip. Uzywalem 400D ( czyli podobnych rozmiarow jak 1000D) ze wspomnianym wyzej canonem 70-200, wczesniej z sigma 70-300. Ten aparat jest naprawde za maly na obiektywy ciezsze od kita - po polgodzinnym foceniu staje sie wrecz niewygodny. Po dokupieniu gripa poprawila sie nieco ergonomia i mozna z tym zyc

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Z tych 3ch 70-300 IS USM - jak trafisz dobry egz. to masz ostre zdjęcia, najdłuższą ogniskową (do pokazów 300mm to mus) Światło niezgorsze - na dworzu spokojnie do f/8 można przymykać a czasy i tak będą wystarczająco krótkie.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

200 mm to na male samoloty (ktorych w Duxford jest wiekszosc) znacznie za malo. Z 300 mm cos sie da zrobic, ale rewelacja to nie bedzie, natomiast pytanie czy warto sie ladowac w gorszy jakosciowo obiektyw z powodu jednych pokazow...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mondragor Zobacz posta

Canon EF 70-200 mm f/4L USM najmniejszy zakres ogniskowych, brak IS, ale za to najlepsze światło. Najsolidniejsza, nie rotująca obudowa z końcówką na 67mm. Jeśli chodzi o ciężar to jest trochę cięższy od 70-300 a 2 razy cięższy od 55-250. Zdecydowanie najlepiej działający autofocus. Konstrukcja już jest trochę leciwa, rozdzielczość porównywalna z poprzednimi. Na 200mm zachowuje się najlepiej, możliwość dołożenie konwertera. Najdroższy w zestawieniu.
    To zdecydowanie najlepszy wybor pod katem jakosci. To owy egzemplarz byl wymieniany w testach jako wzorowy dla 450D do wyciagniecia max rozdzielczosci z jego matrycy za czym ida szczegoly. Z tego co mialem okazje czytac w roznych testach i opiniach userow to jedna z lepszych eLek jesli chodzi o jakosc obrazu tj rozdzielczosc i ostrosc.

A wiec sadze, ze to co napisales o rozdzielczosci tego szkla mija sie z prawda.
    Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    200 mm na male samoloty (ktorych w Duxford jest wiekszosc) znacznie za malo. Z 300 mm cos sie da zrobic, ale rewelacja to nie bedzie, natomiast pytanie czy warto sie ladowac w gorszy jakosciowo obiektyw z powodu jednych pokazow...
    Moim zdaniem zdecydowanie nie. Pozniej bedziesz zalowal.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ja też na początku chciałem kupić 70-200 2,8L IS, ale gdy pożyczyłem kita 55-200 aby zobaczyć jak się sprawdza zakres ogniskowych to szybko minął mój zapał na zakup elki, jest po prostu za krótka (dla mnie)
    niestety z elek nic nie ma w zakresie np. 70-300
    na ten obiektyw właśnie zacząłem zwracać uwagę - ambicje nisko opadły, ale nie jestem zawodowcem i dla mnie bardziej liczy się praktyczność
    zakup kilku obiektywów na każdą okazję odpada - nie ta cena
    dlatego mam prośbę - konkretami proszę
    "...Moim zdaniem zdecydowanie nie. Pozniej bedziesz zalowal..."
    to za mało argumentów, czego można żałować po zakupie tego obiektywu
    proszę bardziej rozwijać argumenty, na pewno nie tylko ja będę wdzięczny
    niestety nie mogę nigdzie w okolicy wypróbować tego 70-300, bo wtedy sam wyrobiłbym o nim zdanie
    pzdr

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slawo10 Zobacz posta
    "...Moim zdaniem zdecydowanie nie. Pozniej bedziesz zalowal..."
    to za mało argumentów, czego można żałować po zakupie tego obiektywu
    proszę bardziej rozwijać argumenty, na pewno nie tylko ja będę wdzięczny
    niestety nie mogę nigdzie w okolicy wypróbować tego 70-300, bo wtedy sam wyrobiłbym o nim zdanie
    pzdr
    Ja od strony praktycznej nie powiem nic, bo nie mam zadnego z w/w. Poczatkowo jak kupowalem swoj sprzet naczytalem sie miesiacami opini userow i roznych testow. Skoro sam opierasz sie w duzej mierze na testach to powinienes wiedziec dlaczego eLka, a nie pozostale dwa. Poczytaj wiecej na temat tych obiektywow to bedziesz wiedzial, ze eLa to przede wszystkim ********a ostrosc i dobry, szybki AF. Dodatkowo eLa ma najlepsza obudowe. To samo sie tyczy rozdzielczosci, nie wiem gdzie wyczytales, ze eLa stoi na podobnym poziomie rozdzielczosci co w/w 2 pozostale?

Moge ci powiedziec tylko tyle, ze jesli nie eLa to 55-250.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Mondragor,jak masz dużo kasy to bierz 70-200L (i faktycznie dokup gripa), jak masz mało bierz 55-250 IS.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ja radze 70-200/4 L, oprocz odpowiedniej jakosci dzisiaj ma tez wzglednie dobra cene.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    UK

Domyślnie

Co do rozdzielczości to porównywałem testy na optycznych czy też na photozone. I patrząc na to można zobaczyć przodowanie 70-200, ale bez większych różnic. Ale mam świadomość, że testy to testy
    Za gripem oczywiście się rozejrze. Generalnie widzę, że polecacie 70-200, z tymże na tych pokazach niekoniecznie się sprawdzi. A jak ma się sprawa w przypadku portetów ? Czy tu tez L'ka sprawdzi się najlepiej ?
    Canon 7D, T17-50 f2,8EF 50 mm f/1.8 II, EF 70-200 F/4 L, 430 EXII

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów