Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Który zestaw 35L + 50 f1.4 vs 28 f1.8 + 50L

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna Awatar Wulkano

Domyślnie Który zestaw 35L + 50 f1.4 vs 28 f1.8 + 50L

Witam ponownie,

pojawilo sie na horyzoncie troszke złotówek dlatego tez chcialbym prosic o Wasze opinie (najlepiej uzytkownikow tych szkiel, ktore wymienie) w wyborze odpowiedniego zestawu.

Calosc dobieram do:
    - 5D mk2
    - C24-70L (glownie uzywam w terenie jako uniwersalny zoom)
    - C85 f1.8 (jako mala portretowka w terenie)
    - Samyang 35mm f1.4 (manualny) - tylko do filmow, fotki bez AF jednak meczace ... :/
    - Helios 44 58mm f2.0 pod m24 (hobbystycznie)
    - Jupiter 135mm f3.5 pod m42 (hobbystycznie)

No i teraz przeznaczam Samyanga 35mm na handel a kusi mnie kupic jeden z poniższych zestawów:

1. C35L + 50 f1.4

lub

2. C 28 f1.8 + 50L f1.2

Glownym celem takiego zestawu jest:
    - potrzeba czegos szerszego i jasnego w pomieszczeniach, zoom niby nie jest zly ale stalka robi swoje. Dodam ze bardzo duzo pstrykam i krece filmy w pomieszczeniach.
    Co do uzywania stalek w terenie, to zalezy od tego, czy mam mozliwosc dzwigac pare szkiełek w torbie, ale najczesciej zabieram tylko zooma 24-70L + 85mm.
    - standardowa 50-tka rowniez mi sie przyda, bo zauwazylem ze przy pstrykaniu zoomem, wiekszosc zdjec jest w przedziale 40mm-60mm.

Wg mnie:
    zestaw nr 1 - zaleta dobrej stalki szeroko (foto w pomieszczeniach + filmy rowniez w pomieszczeniach) no i legendarny 50mm f1.4, ktory w testach niby nie wiele gorzej wypada niz L-ka (jak wczesniej wspomnialem wiekszosc fotek w przedziale 40-60 dlatego 50mm powinno sie sprawdzic).

zestaw nr 2 - 28mm f1.8, no i 50L f1.2.

Moje tematy to:
    - portrety (pomieszczenia + plener)
    - imprezy firmowe i domowe (wiekszosc pod dachem)
    - dzieciaki (dlatego tez szybkosc AF bardzo wazna)

Co do cen, oba zestawy sa bardzo podobne (ale bedzie mnie stac tylko na 1 L-ke). Bardziej sklaniam sie do zestawu numer 2, a Wy co poradzicie?
    Ostatnio edytowane przez Wulkano ; 02-01-2012 o 21:09

Uprawnienia umieszczania postów