Pokaż wyniki od 1 do 10 z 96

Wątek: 20/30d vs 450d

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    natomiast pod wzgledem obrazka to 450D morduje 30D.
    Bombastycznie to ująłeś, poza detalem trudno dopatrzyć się jakiejś przewagi. Z tej pary postawiłem na ...20D tzn. matrycę tę samą co w 30D. O ergonomii xxD napisałeś- no, to jest "mordowanie" 450D Co do DR to z 450D udawało mi się wyciągnąć tyle co z LX3 (no i 20D), czyli nie 17 i nie 12...
    Pech że LX szumi i odcieni daje jakby mniej, bo rozwiązałby dylematy tego wątku :-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tantal Zobacz posta
    Bombastycznie to ująłeś, poza detalem trudno dopatrzyć się jakiejś przewagi.
    nie zgodze sie. mialem oba, 450D daje lepszy szczegol i duzo wieksza swobode w uzytkowaniu roznych czulosci. ISO 400 bylo w 30D slabe, a 800 to zupelna porazka. w 450D da sie i 800 robic dostajac calkiem fajny material (lepszy niz 400 w 30D IMHO).

jakby nie kombinowal - zdjecia z 450D sa dla mnie osobiscie wyraznie lepsze niz 30D. wiecej detalu, mniej szumu...

Z tej pary postawiłem na ...20D tzn. matrycę tę samą co w 30D. O ergonomii xxD napisałeś- no, to jest "mordowanie" 450D
    na pewno, jesli mamy tu na mysli podstawowy korpus, ktory ma byc koniem roboczym dla kogos, kto bardzo duzo fotografuje.
    natomiast do "niedzielnego pstrykania", czyli w kategorii najzwyczajniej w swiecie korpusu dla amatora fotografii - xxxD jest w pelni wystarczajacy. wybor xxD zamiast xxxD to w tym wypadku juz bardziej chec niz realna koniecznosc. nie ma w takim chcieniu oczywiscie nic zdroznego...
    www albo tez flickr

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

nie zgodze sie. mialem oba, 450D daje lepszy szczegol i duzo wieksza swobode w uzytkowaniu roznych czulosci. ISO 400 bylo w 30D slabe, a 800 to zupelna porazka. w 450D da sie i 800 robic dostajac calkiem fajny material (lepszy niz 400 w 30D IMHO).

jakby nie kombinowal - zdjecia z 450D sa dla mnie osobiscie wyraznie lepsze niz 30D. wiecej detalu, mniej szumu...
    Coś mi się w to wierzyć nie chce, iso 400 w 30D słabe? Spokojnie używalne jest iso 1600, nie ma wstydu przed nowszymi korpusami (Canona ofkors ).
    Może to wina archaicznych wołarek do RAW-ów?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Coś mi się w to wierzyć nie chce, iso 400 w 30D słabe? Spokojnie używalne jest iso 1600, nie ma wstydu przed nowszymi korpusami (Canona ofkors ).
    Może to wina archaicznych wołarek do RAW-ów?
    wywolarka od wiekow ta sama a ocena jakosci zalezy tez od referencji i zastosowan. w 30D bym nie uzyl ISO 400 do landszaftu. ale do kotleta by oblecialo... ale tam to wszystko obleci, kwestia tolerancji (widzow) na wyszopowanie
    www albo tez flickr

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

wywolarka od wiekow ta sama
    Ale czy porównywałeś zdjęcia w tym samym czasie i na tej samej wersji?
    Dzisiejsze algorytmy odszumiania są trochę bardziej zaawansowane niż 3-4 lata temu, obrazek finalny może się znacznie różnić.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ale czy porównywałeś zdjęcia w tym samym czasie i na tej samej wersji?
    Dzisiejsze algorytmy odszumiania są trochę bardziej zaawansowane niż 3-4 lata temu, obrazek finalny może się znacznie różnić.
    no, mam jedne i drugie w katalogu LR3, wiec raczej sie kwalifikuje...

generalnie, to nie trzymam JPEG-ow ze swoich fot a wylacznie RAW-y...
    www albo tez flickr

Początki nałogu

Domyślnie

ISO 400 bylo w 30D slabe, a 800 to zupelna porazka. w 450D da sie i 800 robic dostajac calkiem fajny material (lepszy niz 400 w 30D IMHO).
    Mam pewne spostrzeżenie odnośnie podglądu CameraRaw, mianowicie daje mi bardziej pesymistyczny obraz szumów w oknie swojego podglądu niż na dalszym etapie - czyli jw podglądzie w oknie PS. Odnotowałem że nie trzymasz raczej jotpegów, czy na Twoją ocenę szumów może mieć wpływ różnica między matrycą 8 Mpix a 12Mpix ? Interpretacja rawa o takiej rozdzielczości musi być interpolowana do rozdzielczości podglądu a skuteczniej zjadane są szumy na podglądzie z 12 Mpix. No tak, teoretyzuję w obliczu faktu że nie miałem na własność 450-ki i nie mam teraz z czego zrobić 100% cropa na tych samych ustawieniach.
    Sorry za OT, zarzucę jeszcze cytatem z DxOMark:
    When one compares an 8Mpix image with a 32Mpix image printed on identical 20x30cm paper at 300dpi, the measurements for the original image do not give a good indication of the final result. The 8Mpix image will require no interpolation (2300 pixels for 20cm, or roughly 8 inches), while the 32MPix image will have to be reduced significantly, with 4 original pixels averaged into a single pixel. This averaging operation will significantly reduce the noise in the 32Mpix, and accordingly improves the measurements provided for the original resolution.

Original measurements can help gauge image quality when viewed at 100%, but to better predict how prints will compare, we provide a normalized (and thus more reliable) version based on 8Mpix.
    Czy stąd może brać się różnica w postrzeganiu natężenia szumów, bo DxO minimalnie wyżej plasuje 30D od 450D ? Może tak naprawdę te różnice wyjdą dopiero na odbitkach > A4 ?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Mam pewne spostrzeżenie odnośnie podglądu CameraRaw, mianowicie daje mi bardziej pesymistyczny obraz szumów w oknie swojego podglądu niż na dalszym etapie - czyli jw podglądzie w oknie PS. Odnotowałem że nie trzymasz raczej jotpegów, czy na Twoją ocenę szumów może mieć wpływ różnica między matrycą 8 Mpix a 12Mpix ?
    w sumie, to mi sie na poziomie podgladu 1:1 lepiej widzi matryca 450D niz 30D.
    no to po przeskalowaniu moze byc tylko lepiej...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 09-01-2012 o 00:21
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów