Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Jaki zestaw elfo wybrać?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pkoprowski Zobacz posta
    Jeszcze z rzeczy, które warto dokupić (np. za pieniądze zaoszczędzone na wyzwalaczu), to ewidentnie światłomierz błyskowy.
    Podpiszę się pod tym. Sekonic 358 wystarczy.
    Co prawda niektórzy kwestionuja potrzebę posiadania flashmetera, ale ortodoksyjni studyjniacy musza go mieć

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    gdybys wciaz rozwazal elfo, to goraco polecam, pracuje na codzien z seria 500 i 1200pro podlaczanych do generatora i
    ??? Elfo dawnio temu robiło generator+główki. Ale ty masz zapewne na mysli nie generator, a zasilanie w terenie z jakiegoś baterypacka.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Domyślnie

a jakie masz doświadczenie ze sprzętem studyjnym?
    C1D3-S35mm1.4

Dopiero zaczyna

Domyślnie

1) Wziąłbym większy softbox. Do fotografowania ludzi to 160cm albo nawet 180cm na dłuższym boku. Moja subiektywna opinia jest taka, że softboxy Powerlux mniej zmieniają temperaturę błysku niż Quantuumowe.
    jest taki softbox 40x180 za 250zł , a jaki wybrać drugi softbox? bardziej kwadratowy ? czy moze octe ?

2) Jak już pisał Jacek_Z, spokojnie można zaoszczędzić na wyzwalaczu radiowym.
    No już decycję podjąłem, wezmę tańsze. Ale tak patrząc na wyzwalacze Yongnuo - wydają mi się, że są kiepsko wykonane...

5) Czego ewidentnie brakuje Ci w zestawie to: samych teł (lepsze są kartonowe, ale na początek choćby i polipropylenowe)
    tła to już swoją drogą, na razie te tańsze - polipopylenowe, bo cena kartonowych zabija

A co do lamp jeszcze.. To dobry wybór patrząc na moc ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dariuszsankowski Zobacz posta
    a jakie masz doświadczenie ze sprzętem studyjnym?
    Szczerze mówiąc to niewielkie. Robiłem trochę zdjęć na lampach, ale systemowych canona (plus parasolki, softbox, tło)
    Ostatnio edytowane przez ehri ; 12-12-2011 o 16:32 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

nie odpowiedziałeś na moje pytanie trudno.

Moja rada jest taka, nie kupuj za dużo na początek. Lepsze a mniej. Do lamp dokup dwie porządne blendy.

Nadmiar światła na początku może cie przytłoczyć, ciężej będzie Ci zrozumieć jak to wszystko działa.

Ta masa dodatków tez nie jest dobra na początek.
    C1D3-S35mm1.4

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

odnośnie samych lamp - wolę te z tradycyjnymi przełącznikami i potencjometrem od tych sterowanych "na miękko" - dlatego że w tej klasie cenowej zakładam że większym kłopotem będzie ewentualna naprawa sterowania "miękkiego" od tradycyjnego - w tradycyjnym wymienić przełącznik czy potencjometr to drobiazg a i koszty znikome

Coś już napisał

Domyślnie

eh.. zacznijmy:

Tło - kartonowe. Kropka to sugestia

Softboxy - warto mieć dwa identyczne, np 2x strip (30x120, 40x180 (może być za duży))
    Przydają się też czasem kwadratowe w stylu 100x100 czy coś.. Ale to już sam musisz się dowiedzieć co Ci pasuje..
    Okta - zwykle kupuje się jak największa do danego pomieszczenia.. 150 cm spokojnie wystarczy, żeby ładnie oświetlić cała postać
    Dish - jak dla mnie must have
    Statywy - Quantuum Air jest fajny, przez "Air" ale jeżeli zależy Ci na stabilności wybrałbym co innego.
    Pomyśl jeszcze o Boomie i 2 duzych blendach 5w1 (koniecznie z czarna stroną)

Ememems ma racje Lampy z potencjometrem/pokrętełkiem łatwiej się obsługuje, bo nie musisz widzieć co "klikasz" - pokrętło odstaje. Ale moim zdaniem, paradoksalnie łatwiej ustawić na początku lampy z wyświetlaczem

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ile postów tyle różnych opini.. Teraz sam już nie wiem.. dariszsankowski - wydaje mi się, że ma sporo racji.. tzn. na początek może to być za dużo.. może będzie jednak lepiej kupić 2 dobre lampy + softboxy i ewentualnie beautydish i zaakceptować na początek lampę Canona.. Gdy będzie mało - to z czasem coś dokupię.

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Tak to już jest w internecie. Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie. Możemy tylko doradzać. A różne osoby mają różne preferencje i doświadczenia. Ja tam ciągle uważam, że do poważnych zastosowań (a pisałeś o ślubach, modzie, fotografii produktowej,...), lepiej mieć więcej lamp (choćby i tańszych). Posiadanej lampy zawsze można nie włączyć, natomiast włączenie lampy, której się nie ma a akurat jest potrzebna, to może być problem. ;-)

Domyślnie

wiadomo że im więcej światła tym lepiej. Tyle tylko że lepiej dokładać je stopniowo. Poza tym jeszcze nie spotkałem się z taką sytuacją żeby ktoś na ślub, lub podobną imprezę zabierał tyle sprzętu studyjnego (3-4 lampy plus masa dodatków) oczywiście mowa o lampach tych gabarytów.

na plener 2 lampy + blenda w zupełności starczy, a jak byś chciał salę doświetlić to lepiej kupić żarówki błyskowe. Lamp było by mi szkoda :]
    C1D3-S35mm1.4

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ale niekt tu nie chce zabierać 3 lamp na ślub. Max 2 lampy + softboxy, ewetualnie parasolki. A sprzet ma tez sluzyc do fotografii studyjnej , czyli moda, produkty itp.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów