Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: 5d m2 nie włacza sie!! Co jest!!

Miasto
    Drawsko Pom.

Angry 5d m2 nie włacza sie!! Co jest!!

Witam, mam problem z 5D mark 2, aparat nie włącza się. Robiłem zdjęcia kilka dni temu, odłożyłem aparat, zaglądam do niego by sprawdzić jak zdjęcia, a on żadnej reakcji, wiec wkładam naładowaną baterie 100% ( sprawdzona w ładowarce) , a on nic. Założyłem gripa w niego wsadziłem akumulatoriki (naładowane ) a on nic. Proszę o pomoc
    5d mkII| BG-E6 | 24-70L | 580 EX II | 85 1.8 |400D|18-55 | S 70-300 | Praktica + 50/2.8 Tessar |
    www.fabrykamomentow.pl[SIGPIC][/SIGPIC]

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

1.Sprawdź baterię miernikiem, czy aby na pewno jest sprawna, bo to, że ładowarka pokazała 100% jeszcze tego nie potwierdza.
    2.Zerknij do komory baterii i sprwadz czy coś tam nie wpadło i może nie blokuje styku z baterią. (zarówno bezpośrednio baterii jak i wsadzonego gripa.)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Może krańcówka pokrywki od baterii,karty lub sam wyłącznik aparatu nie działa właściwie.
    Poprztykaj tym i chyba pozostaje serwis.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    małopolskie

Domyślnie

jesli nie upadł to wersja janmar-a z krańcówką wydaje się bardzo możliwa..

Domyślnie

Jeśli nie ma odznak życia to możliwe, że przepalił się bezpiecznik w układzie zasilania. Zdarza się przy zmianie obiektywu bez wyłączania aparatu. Tak czy inaczej serwis. Na pocieszenie powiem, że w przypadku tego bezpiecznika tragedii z kosztem naprawy nie ma.
    Smiena 8M

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canclerz Zobacz posta
    Jeśli nie ma odznak życia to możliwe, że przepalił się bezpiecznik w układzie zasilania. Zdarza się przy zmianie obiektywu bez wyłączania aparatu. Tak czy inaczej serwis. Na pocieszenie powiem, że w przypadku tego bezpiecznika tragedii z kosztem naprawy nie ma.
    Naprawde?? Nigdy nie wyłączam aparatu podczas zmiany obiektywu. Zawsze wydawało mi sie, że nie ma takiej potrzeby... Qrcze, może zacznę wyłączać...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Konstrukcja firmowych obiektywów Canona w teorii nie pozwala na takie zdarzenie.Pierwszy styk [odpowiednio ]włącza przy zakładaniu lub wyłącza przy zdejmowaniu napięcie na stykach.
    Przy różnych wynalazkach adaptacjach itp. może być różnie.
    Na ogół używam firmowych szkieł więc nie wyłączam wyłącznika aparatu przy zmianie szkieł.
    Jeżeli kombinuję z podłączaniem akcesoriów np.Pentacon czy inne ,staram się przewidzieć skutki i raczej wyłączam.

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Uspokoiłem się... całe szczęście tylko canonowych szkieł staram się używać.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Znam przypadek 5D które siadło przy zdejmowaniu/przykręcaniu 85L które jest jak najbardziej szkłem Canona. Jednak jak się okazało nie spalił się bezpiecznik (który już był naprawiany wcześniej) tylko coś dalej.
    Co ciekawe naprawa bezpiecznika przez serwis na Żytniej polegała na zrobieniu mostka i dolutowania NA SPALONYM BEZPIECZNIKU nowego. IMHO dziwne.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Co ciekawe naprawa bezpiecznika przez serwis na Żytniej polegała na zrobieniu mostka i dolutowania NA SPALONYM BEZPIECZNIKU nowego. IMHO dziwne.
    Spalony bezpiecznik przestaje być obwodem. Łatwiej nalutować nowy, niż wylutować i wlutować. Operacja całkiem poprawna, ale nieestetyczna.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów