Cytat Zamieszczone przez denree Zobacz posta
Witam.
Jest to mój pierwszy post na forum
Śledzę ten wątek bo też mam 450d i także szukam obiektywu 70-200. Nie fotografuje sportu (jeśli już to okazjonalnie piłkę ręczną - ostatnio używając 50/1.8 też trafiłem kilka satysfakcjonujących fotek ). Zazdroszczę piekarzowi wyboru ale ja z powodów finansowych wybieram sigmę. Mam już 30/1.4 i jestem bardzo z niej zadowolony. No ale tą kupowałem w salonie sigmy porównując z dwoma innymi. Tym razem z powodu tego, że Sigma wycofała ten obiektyw z produkcji i teraz w salonie chce za niego 3200 kupię nowy na allegro za 2500(lub odrobinę mniej). Liczę na to, że jeśli trafię - tak ponoć popularny - nieostry egzemplarz to go odeślę.
Tak poza tym to najbardziej zależy mi na fotografii koncertowej gdzie zestaw c50/1.8 i s30/1.4 świetnie się sprawdza(choć lux by było mieć jeszcze c85/1.8 no i inne body ). Mam nadzieję, że nowa sigma przyda się przy dużych koncertach i jako tele na wakacjach.
pomyśl na 85ką - do ręcznej ta ogniskowa jest naprawdę świetna.. i na koncertach też się z pewnością przyda..

Cytat Zamieszczone przez PITT Zobacz posta
Bardzo fajne fotki (mnie isę podobały). To potwierdza tezę że nie sprzęt a człowiek. Nie ma sensu proponować komus zakupu sprzętu za ok 5-6 tys. jak ma 1,5.
no tak, ale 135kę można kupić (nie mówię że od ręki) za trochę ponad 2000 zł (oczywiście używaną)

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
Bo 135-ka to świetne szkło, ja uznaję je za najlepsze jakie mam. Można je wykorzystać na wiele sposobów, także na meczach. Inną sprawą jest, że trzeba też się umieć ustawić, do tego praca ze stałkami wymaga innego podejścia do zdjęć niż w przypadku zoomów. Dlatego ja bym go tak od razu nie skreślał ze stadionów i jak widać można nim powalczyć z dobrym efektem.

Wszystko zależy od efektu jaki chcesz osiagnąć, ale masz rację, 90% stadionowych zdjęć jest z ogniskowych powyżej 100mm. Nie ma sensu ciąć jeżeli zależy ci na jakości.
Praca ze stałkami oczywiście daje sporo frajdy.
a co do cięcia to powiem tak - wszystko zależy od tego do czego ci są te zdjęcia sportowe potrzebne - jak do internetu albo wydruku w gazecie na paskudnym papierze to można ciąć ile się da

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
@arturs, powiem że całkiem niezłe są te zdjęcia. Mnie jakoś ujęcia sportowe, a szczególnie piłka nożna nie rajcują. Jednak do dalekich zbliżeń wykorzystuję 135/2.8 z tele konwerterem (2x) wszystko, to na m42. Na pewno w sporcie ten zestaw nie dałby rady. Jedynie, że operator by nadążał. Jednak muszę zaznaczyć, że jako dłuższa ogniskowa, a zarazem jej lżejszy zamiennik daje naprawdę sporo frajdy.
no dokładnie..
w zasadzie dłuższa ogniskowa też jest fajna - tyle że kosztuje tyle co samochód - bo jak dłuższa stałka do sportu to tylko canon 300/2.8 lub 400/2.8, ewentualnie 200/2 :-D