Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Wpływ barwy światła na AF

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jeśli światło żarowe sprawia jakieś problemy w ustawianiu ostrości, to w takim razie jest najlepszym światłem do testowania AF.
    Zgadzam się :-) Najlepiej sprawdzać obiektyw przy żarówkach. Przy świetle żarowym AF ma trudniej i może (ale nie musi) sprawiać kłopoty.

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Dobrze, ale bardziej chodzi o to abym wiedział, że w danym świetle najprawdopodobniej będzie FF lub BF
    Ostatnio na jakiejś "imprezie" robiłem fotki canonem 50mm 1.8 II. Światło słabe, dużo świeczek ustawiłem f2.0. Pstrykam a tu na większości zdjęć FF. Myślałem, że coś nie tak z obiektywem. Przychodzę do domu robię testy - jest OK.
    Później znalazłem ten wątek o wpływie barwy światła na AF
    Nigdy czegoś takiego nie miałem (a troszkę przy żarówkach pstrykam). Jeśli obiektyw dobrze ostrzy przy żarówkach to nie ma problemów przy świetle dziennym - a odwrotnie to już jest różnie, o czym mowa była w wątku CSI.
    Ostatnio edytowane przez jacek_73 ; 12-11-2011 o 20:00
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Zgadzam się :-) Najlepiej sprawdzać obiektyw przy żarówkach. Przy świetle żarowym AF ma trudniej i może (ale nie musi) sprawiać kłopoty.

Nigdy czegoś takiego nie miałem (a troszkę przy żarówkach pstrykam). Jeśli obiektyw dobrze ostrzy przy żarówkach to nie ma problemów przy świetle dziennym - a odwrotnie to już jest różnie, o czym mowa była w wątku CSI.
    No właśnie w tamtym wątku "Merde" napisał:
    To akurat jest chyba wiedza powszechna, patrz słynne problemy z FF przy świetle żarowym (i bez wspomagania wzorkiem z lampy)

To nie chodzi o to aby było trudno. Z tamtego wątku wynika, że przy pewnej barwie światła często aparat źle ostrzy ma FF
    Dlatego serwis kalibruje przy 5500K
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 12-11-2011 o 20:32
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Serwis kalibruje przy 5500K bo najczęściej przy takim świetle ludzie zwykli focić...chyba. I ma to aspekt czysto praktyczny wg. mnie. Jeśli szkiełko sprawia Ci kłopoty przy żarówach możesz dać do kalibracji 'na własne ryzyko" (o czym była także mowa w wątku CSI) - natomiast ja bym polecał bardziej wspomaganie ze strony lampy. :smile: No ale tu dorośli ludzie są i każdy decyduje jak uważa.

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uprawnienia umieszczania postów