Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Wpływ barwy światła na AF

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Pierwsze zdanie z początku cytatu to akurat moje
    A moja dodatkowa refleksja jest taka, że czy przypadkiem to nie jest tak, że temperatura barwowa idzie w parze z "siłą" - jasnością światła...? Przyznaję, że z fizyki jestem słaby...

Temperatura barwowa określana jest przez porównanie barwy światła wysyłanego przez dane źródło, z odpowiadającą mu barwą ciała czarnego o określonej temperaturze.[ w stopniach Kelwina]

Natężenie oświetlenia jest jedyną wielkością światła, która nie charakteryzuje samego źródła światła, lecz jasność oświetlenia powierzchni.

Powierzchnię możemy oswietlać światłem o różnej temp.barwowej,ale to jedyny związek jaki mi przychodzi do głowy :-)
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 13-11-2011 o 19:43

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Względnie jeśli aparat ostrzy w punkt przy świetle żarowym, to w warunkach normalnych będzie mieć BF...
    To moje aparaty chyba są zepsute, bo ostrzą w punkt niezależnie od rodzaju oświetlenia.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    To moje aparaty chyba są zepsute, bo ostrzą w punkt niezależnie od rodzaju oświetlenia.
    Laki Luk
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Zrobiłem mały test. Wczoraj przy świetle żarówek energooszczędnych (około 2500K) pstryknąłem trochę zdjęć "tablicy testowej" (testowa wydrukowana z netu + plansza równoległa do matrycy dla dokładniejszego działania). Zdjęcia robione 50mm f1.8 iso200 1/125 odległość ok 90cm.
    Między każdym zdjęciem obiektyw ostrzyłem na przemian w nieskończoność i na minimum (więcej nieostrych było gdy wracał z nieskończoności)
    Większość zdjęć była poprawna a te nieostre prawie wszystkie miały BF.
    1.

Dzisiaj przy świetle dziennym (wpadającym przez okno około 4500K)
    50mm f1,8 iso 100, 1/200

Aparat miał tendencje do FF
    2.

Większość zrobionych zdjęć było poprawnych:
    3.

Może nie był to bardzo dokładny test, ale wydaje mi się, że barwa światła naprawdę ma wpływ na działanie AF.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 13-11-2011 o 23:45
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Temperatura barwowa określana jest przez porównanie barwy światła wysyłanego przez dane źródło, z odpowiadającą mu barwą ciała czarnego o określonej temperaturze.[ w stopniach Kelwina]

Natężenie oświetlenia jest jedyną wielkością światła, która nie charakteryzuje samego źródła światła, lecz jasność oświetlenia powierzchni.
    (...)
    O matko! Teraz to już niec nie rozumiem
    Chodzi mi o to, że tak łopatologicznie - im cieplejsze światło, tym go de facto "mniej"...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    O matko! Teraz to już niec nie rozumiem
    Chodzi mi o to, że tak łopatologicznie - im cieplejsze światło, tym go de facto "mniej"...
    Tak łopatologicznie to nie. To czy światła jest mniej czy więcej zależy raczej od jego natężenie a nie od barwy.
    Co rozumiesz pisząc cieplejsze? Chodzi ci o światło o wysokiej temperaturze barwowej - czyli "bardziej niebieskie" czy raczej żółte/pomarańczowe jakie przyjęło uważać się za kolory ciepłe?
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak jak przyjęło się uważać
    W sumie to masz rację, brakowało mi ciągle słowa natężenie
    No ale w sumie nawet "ciepłe" światło o dużym natężeniu wydaje się być cimniejsze od światła "zimnego". Może to o to chodzi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

No ale w sumie nawet "ciepłe" światło o dużym natężeniu wydaje się być cimniejsze od światła "zimnego". Może to o to chodzi.
    Trudno naprawdę coś dodac do definicji.
    Jasnośc to jasność.temp.barwowa to co innego
    ."Wydaje się" ,zapomnij te słowa.
    Jest tak lub tak.Bierzesz przyrząd mierzysz odczytujesz.Temp.barw.jest taka.
    Jasność jest taka.
    Światła o temp.5500 k może na daną powierzchnie matrycy padać wiecej lub mniej w zależności od otwarcia przysłony.
    światła o temp 4000 k będzie tyle samo.jn.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

poczytajcie coś o pomiarze światła w C 60d/7d, to wam sie rozjaśni.
    fachowcy od C. chyba w tych modelach (a nawet niższych) rozwiąwazali ten problem (na ile sktuecznie?)
    jest o tym sporo w necie
    jeszcze niedawno ślubniacy nosili na wesela 2 body - jedno mieli skalibrowane pod światło zarowe, drugie pod dzienne

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak od strony teorii to warto zwrócić uwagę na dwie rzeczy:

1) W świetle dziennym fotografowane obiekty zwykle mają lepszy kontrast niż w świetle sztucznym typu żarowego czy jarzeniowym. Czyli czujnik z definicji powinien pracować lepiej w słońcu niż pod żarówkami/świetlówkami.

2) Niektóre rodzaje światła sztucznego wyglądają na ciągłe dla człowieka, ale w rzeczywistości "mrugają" (co widać np. na zdjęciach zrobionych w świetle jarzeniowym z krótszymi czasami). To oznacza, że w jednej chwili fotografowany obiekt jest oświetlony równo, ale za moment nie pada na niego światło wcale lub częściowo. Jaki to ma wpływ na sprawność AF - tłumaczyć raczej nie trzeba.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów