Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 67

Wątek: C35/2, C28/1.8 czy 430 EX II ??

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

A co możesz polecić w takim razie?
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    niestety, ja nie mogę polecić żadnego z tych szkieł
    Dlaczego?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Dlaczego?
    Może dlatego, że nigdy nie miał ich w ręku , żart oczywiście.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    A odbić od ściany przeciwległej do okna nie można. Światło odbite zawsze wygląda 100 razy lepiej niż bezpośrednie.
    Generalizujesz. Światło odbite od ściany wraca w kolorze ściany. Ja np. mam zielone. Fajnie jak fotografujesz ogórki, jak ludzi to już raczej tak sobie. A widywałem już niebieskie, purpurowe itp.
    Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    A z tą wbudowana to chciałbym widzieć efekt.
    skoro nalegasz...
    http://imageshack.us/photo/my-images...761725227.jpg/

Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    Generalizujesz. Światło odbite od ściany wraca w kolorze ściany. Ja np. mam zielone. Fajnie jak fotografujesz ogórki, jak ludzi to już raczej tak sobie. A widywałem już niebieskie, purpurowe itp.
    A mówi Ci coś RAW????
    Zawsze odbijam od ścian, sufitów, firanek i innych ciekawych elementów w kolorach bordowych, zielonych, fioletowych i różowych i zawsze na zdjeciu mam naturalne kolory. Ciekawe dlaczego?
    Są chwile kiedy można błysnąć na wprost, ale jedynie wtedy, gdy masz wystarczajaco dużo światła zastanego, a z tym w ciemnych pomieszczeniach jest raczej trudno a nic mnie tak nie razi na zdjęciach jak paskudne cienie, płaskie twarze i odblaski z lampy.
    Ale każdy robi jak chce, skoro mu to odpowiada .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    A mówi Ci coś RAW????
    Zawsze odbijam od ścian, sufitów, firanek i innych ciekawych elementów w kolorach bordowych, zielonych, fioletowych i różowych i zawsze na zdjeciu mam naturalne kolory. Ciekawe dlaczego?
    Są chwile kiedy można błysnąć na wprost, ale jedynie wtedy, gdy masz wystarczajaco dużo światła zastanego, a z tym w ciemnych pomieszczeniach jest raczej trudno a nic mnie tak nie razi na zdjęciach jak paskudne cienie, płaskie twarze i odblaski z lampy.
    Ale każdy robi jak chce, skoro mu to odpowiada .
    Gdyby chciało ci się czytać wypowiedzi do których się ustosunkowujesz, wiedziałbyś że rozmowa tyczyła się głównie dopalania. Czyli mieszania światła zastanego z błyskiem. A teraz będę wdzięczny, jak pokażesz zdjęcie gdzie połowa twarzy jest oświetlona białym światełkiem zza okna, a druga czerwonym, zielonym czy niebieskim odbitym od ściany. A potem chętnie zobaczę te naturalne kolory.

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

A teraz będę wdzięczny, jak pokażesz zdjęcie gdzie połowa twarzy jest oświetlona białym światełkiem zza okna, a druga czerwonym, zielonym czy niebieskim odbitym od ściany. A potem chętnie zobaczę te naturalne kolory.
    tak sie da wywolac.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dlaczego?
    jedno jest wyjątkowo nieostre, a drugie wolne, chociaż w zasadzie oba są wolne - przynajmniej w porównaniu do 17-40, 16-35 itd i nieostre, ale to już cecha wszystkich chyba szerokich szkieł
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu

Domyślnie

tak sie da wywolac.
    Da się. Da się to zrobić i na jotpegach, można maskować gradientami. Tyle że nie jest to ani łatwe, ani szybkie, ani przyjemne. A i łatwo przekombinować, a wtedy efekt już taki naturalny nie jest.

Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Gdyby chciało ci się czytać wypowiedzi do których się ustosunkowujesz, wiedziałbyś że rozmowa tyczyła się głównie dopalania. Czyli mieszania światła zastanego z błyskiem. A teraz będę wdzięczny, jak pokażesz zdjęcie gdzie połowa twarzy jest oświetlona białym światełkiem zza okna, a druga czerwonym, zielonym czy niebieskim odbitym od ściany. A potem chętnie zobaczę te naturalne kolory.
    Pewnie że sie da, nikt nie obiecywał też, że bedzie łatwo. Efekt ten na pewno jest bardziej naturalny jak błyskanie w ciemnościach na wprost .
    Nie potrzebuję też nic udowadniać, bo nie mam interesu ani satysfakcji pisania bądź powielania bzdur. Piszę to, czego sam doświadczyłem a jak ktoś nie wierzy, trudno, jego sprawa.
    P.S. Zrozumienie kłania się także w drugą stronę, nie potrzeba odbijać światła przy dopalaniu z dobrym zastanym, nigdzie tego nie napisałem. Odbijam wtedy, kiedy tego zastanego brakuje.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 27-10-2011 o 22:36

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów