Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 67

Wątek: C35/2, C28/1.8 czy 430 EX II ??

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Drogi kolego na wprost blyska sie np. w ostrym sloncu albo majac na lampie ogromny dyfuzor, bo blysk bezposredni jest "ostry i waski" co powoduje i oslepienie oraz ostre cienie.
    A ja to złośliwe bydlę jestem i jak mi światło z okna daje za głęboki cień na nieoświetlonej połowie twarzy to sobie ten cień rozświetlam. Błyskiem na wprost właśnie, ba czasem nawet wbudowaną lampą. Jak mam pod światło, to też czasem sobie dopalę.
    No ale nie o tym było...oślepianie daje fakt, że oko przyzwyczajone do ciemności, z rozszerzoną źrenicą dostaje nagle sporą ilość światła. Nie ma szans, aby źrenice się zdążyły zwęzić, nie ma szans na przymknięcie powieki. I fakt, ze to światło sobie od czegokolwiek odbijesz, nic nie zmienia. Wyjdź zimą na czysty śnieg, to będziesz wiedział o czym mówię, a przecie ten śnieg nie jest "wąski i ostry", tylko dostajesz odbitym od dużej powierzchni światłem.
    I, tak wiem co znaczy odbijać i po kiego to się robi, nie dyskutuję z sensem jego stosowania, tylko z jego wpływem na oślepianie dość jednak wrażliwych oczu. No ale to już nie moje oczy, nie moje dzieci. Wierzyć nie musicie

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    A ja to złośliwe bydlę jestem i jak mi światło z okna daje za głęboki cień na nieoświetlonej połowie twarzy to sobie ten cień rozświetlam. Błyskiem na wprost właśnie, ba czasem nawet wbudowaną lampą. Jak mam pod światło, to też czasem sobie dopalę.
    Tutaj zastosowanie na wprost jest ok.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Lampa przyda się zawsze.
    Niedawno byłem na ślubie, gdzie fotograf wyposażony w 2 sztuki 5DII i wypasione jasne szkła robił reportaż bez lampy w starym, ciemnym kościele. Bez zdziwienia oglądałem potem jego dzieła, artystycznie skonwertowane na B&W. A wystarczyło zapiąć lampę i umiejętnie jej użyć, żeby zdjęcia były po prostu ładne. Eeeh... Jak nie ma dobrego światła zastanego, to tylko lampa może zdjęcia uratować.

Co do 35/2 i 28/1.8 to miałem oba i tego drugiego szybko się pozbyłem. Trochę szerszy kąt, ale marny bokeh i kiepska ostrość poza centrum były dla mnie dyskwalifikujące. Porównanie znajdziesz gdzieś w moich postach. Alternatywą dla 35/2 może być tylko 35/1.4. Ale to już zupełnie inna bajka cenowa.

Wniosek jest jeden : za cenę 28/1.8 kupić 35/2 + 420EX.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Co do 35/2 i 28/1.8 to miałem oba i tego drugiego szybko się pozbyłem. Trochę szerszy kąt, ale marny bokeh i kiepska ostrość poza centrum były dla mnie dyskwalifikujące.
    Hmm, marny bokeh w porównaniu z 35/2? Przecież ten obiektyw ze swoją pięciolistkową przysłoną właśnie z tego słynie...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Niestety, tak to właśnie u mnie wyglądało. Pisałem o tym TUTAJ i myślę, że to widać na załączonym przykładzie.
    Oczywiście nie twierdzę, że 35/2 ma ładny bokeh, ale w moim przypadku 28/1.8 dawał dużo brzydsze rozmycie :sad:.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

35mm jest lepsze od 28mm - mialem i mam

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    No ale nie o tym było...oślepianie daje fakt, że oko przyzwyczajone do ciemności, z rozszerzoną źrenicą dostaje nagle sporą ilość światła. Nie ma szans, aby źrenice się zdążyły zwęzić, nie ma szans na przymknięcie powieki. I fakt, ze to światło sobie od czegokolwiek odbijesz, nic nie zmienia. Wyjdź zimą na czysty śnieg, to będziesz wiedział o czym mówię, a przecie ten śnieg nie jest "wąski i ostry", tylko dostajesz odbitym od dużej powierzchni światłem.
    I, tak wiem co znaczy odbijać i po kiego to się robi, nie dyskutuję z sensem jego stosowania, tylko z jego wpływem na oślepianie dość jednak wrażliwych oczu. No ale to już nie moje oczy, nie moje dzieci. Wierzyć nie musicie
    A odbić od ściany przeciwległej do okna nie można. Światło odbite zawsze wygląda 100 razy lepiej niż bezpośrednie. A z tą wbudowana to chciałbym widzieć efekt.

A odnośnie 28 vs 35 to jestem zdecydowanie za 28 mm, oczywiście mowa o cropie.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 23-10-2011 o 19:09
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    35mm jest lepsze od 28mm - mialem i mam
    Czyli 28 1.8 nie ma sensu się interesować pod cropa, lepiej wziąć pod uwagę 35 f2. Czy coś jeszcze w podobnej cenie jest na czym można zawiesić oko? Mysłałem nad samyangiem 35 1.4 ale niestety to manual..
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

W tej cenie i tak jasne jest tylko z Canona 35/2, chyba ze wolisz np. Sigme albo ciemniejszego Canona 24/2.8 lub 28/2.8.
    Manuala odpusc sobie, bo ciezko jest nawet na fishu ustawiac ostrosc a gdzie na 35mm i z 1.4...

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

niestety, ja nie mogę polecić żadnego z tych szkieł
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów