Eos 50D, 17-85, 28/2.8, 430 EX II
Zdjęcia na CB: http://canon-board.info/showthread.php?t=62961
Zdjęcia na PB: http://xite.pinkbike.com/
Troszkę odkopię temat:-) Sprzedałem w między czasie C17-85 i ... nadal nie wiem co kupićjuż było tyle opcji, że głowa boli. Pozostały na placu boju następujące:
1) C35 f/2 -> koszt ~1100zł (ewentualnie używany ~850zł)
2) 430 exII + C18-55 f/3.5-5.6 II -> koszt ~1300zł
3) Sigma 17-70 f/2.8-4 dc macro os hsm -> używka ~1300zł
4) Tamron 17-50 f/2.8 XR Di II LD -> używka ~800-900zł
5) Tamron 28-75 f/2.8 -> używka ~1000zł
A zatem co wybrać? Głównie do fotografowania brzdąca w domu + oczywiście spacery, wycieczki itp.
Czy np. kit z lampą dadzą w miarę dobrą jakość fotek? Czy lepiej do lampy dokupić jakiś inny standardowy zoom? Dobrze wygląda ta sigma, ale zdaję sobie sprawę, że w pomieszczeniach i tak bym musiał mieć do tego lampę:/
Czy ew. jest jakikolwiek sens kupować stałkę 35/2 lub 28/2.8 i do tego ew. po dozbieraniu później kupno lampy?
Generalnie kusi mnie ta 35 do tego mam 50 i 70-200/4L w przyszłości kupilbym 85/1.8 i byłoby dobrze.
PomocyMam nadzieję, że szybko rozwiążemy problem bo chciałbym w ciągu 1,5 tyg coś kupić.
Ostatnio edytowane przez krystian_n ; 31-01-2012 o 20:39
Zero odzewu?
Jest jeszcze jedna propozycja, nie wiem czy sensowna
Sprzedaż C70-200/4L i wtedy kupno używanego 24-105/4L + nowej lampy 430 exII.
Tyle, że wtedy zakres kończyłby się na 105 i nie miałbym obiektywu, żeby hobbystycznie popstrykać foty na żużlu:///
Pytanie, czy przy stosowaniu w pomieszczeniach lampy odczuję jakąś różnice w jakości zdjęć między np. kitem 18-55 a tamronem 17-50/2.8. Czy przy lampie i domknięciu obiektywu do np f/8 to nie ma znaczenia jaki obiektyw?
Pytanie może lamerskie, ale całe życie mnie uczyli, że nie ma głupich pytań![]()
Ostatnio edytowane przez krystian_n ; 01-02-2012 o 15:47
Witam. Nie podpowiem ci co kupić bo to Twoje pieniądze i Twój wybór.
Mogę jednak bez wahania stwierdzić, że wybór pomiędzy 18-55 Canona ( mowa o tzw. kitowym obiektywie) a Tamronem 17-50 jest w zasadzie jednoznaczny.
Mam ten pierwszy i kilkakrotnie go użyłem bo prawie na stałe założony miałem 1,8/50. Od czasu zakupu Tamrona stałki używam wyłącznie do portretu (wcale nie jest to zły obiektyw) a jasny Tamron pełni rolę podstawowego obiektywu.
Jasny, ostry, celny, wystarczająco szeroki do pomieszczeń i przede wszystkim nic się w nim nie telepie. Przy fleszu (używam 420 EX, która nie jest demonem mocy) dzięki swej niezłej jasności daje większą swobodę w przypadku modyfikowania światła. Jeśli zastanawiasz się pomiędzy tymi dwoma szkłami to po wzięciu do ręki obu nie będziesz miał wątpliwości.
Generalnie nie zastanawiam się między nimi, ale tak sobie myślę, że mimo światła 2.8 to tak czy siak lampa do pomieszczeń będzie potrzebna. A skro lampa będzie potrzebna to po co przepłacać na tamrona, skoro mógłbym kupić kita i do tego jeszcze dodatkowo stałkę 35/2. Tak rozumowałem.
Sprawa zakończonaZ tych paru opcji co powyżej, skończyło się jak zawsze na jeszcze innej
Kupiłem C28-70/2.8L w bardzo dobrym stanie
Mam nadzieję, że wybór dobry, ale to się okaże jak się trochę pobawię nową zabawką
Także jeżeli o mnie chodzi to wątek do zamknięcia. Wszystkim dzięki za pomoc!