Strona 29 z 43 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 422

Wątek: rozprawa - kradzież pomysłu fot. ślubnej

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Jak to nikt nie znalazł? Panie Kolego, znalazła Inka i linknęła w tym wątku.
    To zdjęcie stąd: http://edytakielianska.pl/?p=820

komentarze pod wpisem:
    Detektyw inwektyw pisze:
    14 lutego 2011 o 00:01
    Gratuluję autorskich pomysłów na fotografie

Odpowiedz
    Edyta pisze:
    20 lutego 2011 o 17:24
    `inspiruje się najlepszymi , ale przede mną jeszcze wiele pracy

Ale zdjęcie tej pani nie usiłuje przynajmniej być kopią.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ghrond Zobacz posta
    sameś pasztet podlaski
    Pastet podlaski to najlepszy pasztet w puszce na świecie, nie przygadałeś mi
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    hihihihihihihihihihi
    jak można się trzymać za ręce - za łokcie?
    Twierdzisz że za ręce można się trzymać tylko w jeden sposób, taki jak widzimy na obu zdjęciach? Dość odważna teza.
    Ostatnio edytowane przez pank ; 19-10-2011 o 10:38 Powód: Automerged Doublepost
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta

Pastet podlaski to najlepszy pasztet w puszce na świecie, nie przygadałeś mi
    Panku, najlepszy na świecie to był prochowicki. Od paru lat jest robiony (chyba) w Szczecinie, ale to już nie to samo co kiedyś oryginał. )

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Nie ma to jak to pasztet zajęczy
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Nie ma to jak to pasztet zajęczy
    Jeśli nawet pasztet zaczyna jęczeć, to niechybnie oznacza, że zdjęcie nie nadaje się do publikacji.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    ........................................ Teraz rolę tę pełnią schody w zmurszałej kamiennicy, trzepaki i inne takie jak Most Gdański lub Świętokrzyski w Warszawie.
    Sergiusz - Most Świętokrzyski zostaw teledyskom Hip-Hopowym (i nie tylko) :-D

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Most Świętokrzyski już dawno został zostawiony sam sobie. Jest to fenomen już nie na skalę Europy ale Wszechświata. Zamiast wykopać tunel zamiast mostu pod Wisłą wykopano go równolegle do niej. I wybudowano piękny most ale zapomniano o połączeniu z tunelem.

Zaczyna jęczeć a zajęczy to subtelna różnica. A co do zdjęć to z góry wiadomo. W większości przypadków.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A swoją drogą, mam małe pytanie, dot prawa i fotografii, podobieństwa zdjęć i tego następstw.

Mam umowę z redakcją, na rzecz której prawa autorskie go fotografii przechodzą na redakcję, jednak mogę wykorzystywać zdjęcia na swój użytek nieprofesjonalny, ewentualnie muszę się pytać o zgodę za każdym razem, gdy chcę zdjęcie wykorzystywać w celach zarobkowych.

I tutaj pytanie, czy jeśli zrobię zdjęcia serią, do redakcji wybiorę np. IMG_9500, to mogę bez większych problemów wykorzystywać IMG_9501, które jest marginalnie inne od pierwszego, po zastosowaniu tej samej metody obróbki na obu, czy to nie jest takie proste?

Ewentualnie, jeśli mamy ten sam plik, powiedzmy IMG_9500, który sprzedałem w wersji kolorowej (przy w/w umowie), a po jakimś czasie obrobiłem je do czarno-bieli, jak to jest rozumiane w języku prawa? Bo plik ten sam, dwie kopie, wizualnie od siebie różne w dosyć dużym stopniu.

Pytam się przyszłościowo, nie zamierzam robić żadnych przekrętów, ale niektóre foty lubię, i chciałbym móc je kiedyś wykorzystywać, bez zbędnego szlajania się po różnych instytucjach.

Pozdrawiam

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

IMHO dziełem tu będą zarówno zródłowy RAW, ale także każda inna wersja finlana uzyskana z tego RAWA (przetworzona, obrowbiona inaczej, itp) , ale mogę się aż tak nie znać.
    Tak czy owak problem wydaje się skomlikowany.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

igi: zdjęcia które dajesz (sprzedajesz) gazecie wraz z copyrightem są własnością owej gazety i jest spore prawdopodobieństwo, że jak wydasz swój - powiedzmy - autorski album ze zdjęciami, należącymi do gazety tylko zrobionymi pół sekundy później, to popłyniesz na odszkodowaniu. Dlatego najlepsze zdjęcia trzyma się TYLKO dla siebie :grin:

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Najlepiej przedstaw treść umowy to będzie można spekulować bo tak "na oko" to chłop w szpitalu umarł.
    5D i graciarnia

Strona 29 z 43 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów