Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Jak wyczuć światło i nastawić prawidłowo aparat tak, aby fotka była poprawna?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Jak wyczuć światło i nastawić prawidłowo aparat tak, aby fotka była poprawna?
    Hmm,zadumałem się.

Mniej więcej jest tak: patrzę i czuję że robi mi się ciepło,coraz cieplej...
    Wgapiam się w to oświetlone pięknie cudo i podnoszę aparat do oka.Modląc się o jeszcze chwilę ,jeszcze chwilę,ustawiam serię i gdacze już aparat a ja obniżam się na nogach i chodzę ,chodzę...słyszę swój głos :jeszcze chwila ,chwila..palce naciskają przy-
    ciski ,muskają kółka.Jeszcze ,jeszcze i ..już niestety,już światło szarzeje ,umiera,cud zanika .Oddycham z ulgą,poruszam barkami które zdążyły nieoczekiwanie zdrętwieć i czuję jak stygnę,tylko palce drżą jeszcze.
    Gdy zobaczysz światło to wyczujesz..a nastawy aparatu,no to to już trzeba umieć.
    Pomyśl czy znasz swój aparat ,czy i ile ćwiczysz na sucho,czy potrafisz trzymając podniesiony lub opuszczony aparat bezbłędnie dokonywać zmian wszystkich parametrów?
    Nie patrząc na palce i aparat.Czy wiesz kiedy jakich?
    Bo światło nie będzie czekać.Bo dobra chwila na zdjęcie nie będzie czekać.Bo dobre zdjęcia robią dobrzy fotografowie.A dobrzy są dobrzy.

Tak jak pisał IMI: Nie myślę już przy fotografowaniu,albo tego nie zauważam.
    Sztuką jest znajdować światło ,reszta to rzemiosło.
    Ale żeby to rzemiosło opanować to czytać ,fotografować ,czytać..
    tak przez odpowiednią ilość lat.Niestety teraz najtrudniejsze.Mieć czas na fotografię i szukanie światła,dużo czasu i cierpliwości.
    Tak ,to chyba wszystko z grubsza.
    Nie ma innej drogi.

Domyślnie

janmar, Twój opis powinien powędrować gdzieś na główną stronę. Dokładnie tym jest fotografia.
    canon, olympus

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kachar10 Zobacz posta
    Jestem początkujący, więc chcę się dowiedzieć jedną rzecz jak wy może profesjonaliści wyczuwacie światło ?
    Michael Freeman, "Idealna ekspozycja".
    To jest książka dokładnie o tym o co pytasz.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kachar10 Zobacz posta
    No dobra będę czytał ;p ale czy jest jakaś zasada na to żeby ustawić odpowiednio przesłonę i czas naświetlania żeby robić zdjęcia w dzień na przykład ustawiam sobie przesłonę na f/4 i czas naświetlania na 1/125 to z skąd mam wiedzieć czy to jest dobrze nastawione muszę to wyczuć mieć to w głowie wszystko czy na to są zasady jakieś które trzeba się nauczyć ? Pozdroo
    Aby uzmysłowić sobie co też decyduje o parametrach ekspozycji proponuję skorzystać z unowocześnionej wersji znanego przyrządu nazywanego niegdyś: Tabela naświetlań:
    http://fotki-moje.republika.pl/tabel...lan/tabela.htm
    Pierwsza wersja tego przyrządu jaką widziałem była dołączona do aparatu mieszkowego z 1928 roku wyposażonego w migawke firmy Compur. W instrukcji obsługi migawki był taki kalkulatorek. Później przez kilka lat służyła mi porządnie wykonana Tabela naświetlań kupiona w Foto Optyce aż zastąpił ją wspomniany już w tym wątku światłomierz Leningrad 8.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Aby uzmysłowić sobie co też decyduje o parametrach ekspozycji proponuję skorzystać z unowocześnionej wersji znanego przyrządu nazywanego niegdyś: Tabela naświetlań:
    http://fotki-moje.republika.pl/tabel...lan/tabela.htm
    Pierwsza wersja tego przyrządu jaką widziałem była dołączona do aparatu mieszkowego z 1928 roku wyposażonego w migawke firmy Compur. W instrukcji obsługi migawki był taki kalkulatorek. Później przez kilka lat służyła mi porządnie wykonana Tabela naświetlań kupiona w Foto Optyce aż zastąpił ją wspomniany już w tym wątku światłomierz Leningrad 8.
    Skoro wiesz to wszystko i potrafisz sie posługiwać tabelą naświetlań to dlaczego zadajesz dziwne pytania na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi ?
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Odpowiadając na podstawowe pytanie, należy je przede wszystkim sprecyzować. Czy chodzi Ci o to, jak w danych warunkach oświetleniowych robić zdjęcia (ustawiać czas, przesłonę i ISO) czy jak wybierać warunki oświetleniowe do zrobienia zdjęcia (bo parę odpowiedzi w tym wątku padło w kontekście tego pytania)? Z tego co rozumiem, chodzi Ci o to pierwsze.

Odpowiedź na nie jest generalnie prostsza. Nie chodzi tu o wyczucie, że np. 90% obiektów widocznych w kadrze odbija światło w mniej więcej 25%, w związku z tym powinienem ustawić taką a taką przesłonę w parze z takim a takim czasem. Nie musisz mieć w tej kwestii 'w głowie' żadnych tabelek ani zasad, jak wspomniana słoneczna szesnastka (która znowu tak precyzyjna to też nie jest...). Wystarczy użyć trybu Av lub Tv i po kłopocie. Mierzysz światło za pomocą wcześniej wybranego trybu pomiaru, ustawiasz interesujący Cię parametr (odpowiednio przesłonę lub czas naświetlania) a aparat dobiera odpowiednio resztę. I po kłopocie. Chyba, że masz aparat manualny, w którym jedynym trybem jest tryb M. Wtedy to trochę inna para kaloszy i wyczucie potrzebne jest jak najbardziej. Ale jeśli masz jakąś nową cyfrówkę, to nie zaprzątałbym sobie tym póki co głowy.

Ja fotografuję aparatem nie znając nawet jego dokładnego wieku, lecz strzelam na przedział 10 - 15 lat. I na pracę światłomierza nie narzekam. Fotografuję na pozytywach, wobec czego mam w standardzie ustawioną kompensację -0,5 EV dla bezpieczeństwa (chyba, że to Velvia, która przy -0,5 z kolorami szaleje) i tyle. Odsetek poprawnie naświetlonych zdjęć (lub precyzyjniej - naświetlonych tak, jak tego chciałem robiąc zdjęcie) szacuję na ok. 33/36 czyli nieco ponad 90%.

Nie ma sensu zaczynać od trybu manualnego. Po pierwsze - to mit, że tzw. profesjonaliści używają go wyłącznie. Pewnie używają go faktycznie częściej niż ja, Ty czy pozostali użytkownicy tego forum, lecz zapewniam, że nie tak często, jak to sobie ludzie lubią wyobrażać, mitologizując pracę Pana Fotografa Wielkiego Artysty. Po drugie - tryb ten w wielu przypadkach utrudnia zamiast ułatwiać. Po trzecie - czasem wręcz uniemożliwia zrobienie zdjęcia. Po czwarte - zdjęcie zrobione np. na f/5.6 przy czasie 1/125 w trybie Av, Tv lub nawet zielonym kwadraciku (btw - ten tryb ma jakąś nazwę w ogóle?) wyglądać będzie dokładnie tak samo jak to zrobione na f/5.6 i t = 1/125 w trybie M. Dokładnie tak samo.

Tryb manualny przydaje się (przynajmniej mi) do fotografowania w sposób nie koniecznie konwencjonalny. Np. przy zdjęciach burzy w nocy lub huśtawki z dziećmi w słoneczny dzień przy długim czasie. Ale skoroś początkujący (tak zakładam sądząc choćby po umiejscowieniu wątku), to trybem M w ogóle się nie przejmuj. Av i Tv (głównie Av, sądzę, że nie tylko dla mnie zresztą) 'does the job good enough'.

pozdrawiam!

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

na pytanie: 'Jak wyczuć światło i nastawić prawidłowo aparat tak, aby fotka była poprawna?' jest tylko jedna prawidłowa odpowiedź:
    poprawnie i zgodnie z własnym zamysłem(być może artystycznym nawet)!
    naświetleń jednej sceny (wariantów) może być dziesiątki albo i setki.
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Po drugie - tryb ten (tj. M) w wielu przypadkach utrudnia zamiast ułatwiać.
    Spowalnia - zgoda. Utrudnia? Hmm... w jaki sposób?

Po trzecie - czasem wręcz uniemożliwia zrobienie zdjęcia.
    A to już jakaś herezja - rozwiniesz?

Po czwarte - zdjęcie zrobione np. na f/5.6 przy czasie 1/125 w trybie Av, Tv lub nawet zielonym kwadraciku (btw - ten tryb ma jakąś nazwę w ogóle?) wyglądać będzie dokładnie tak samo jak to zrobione na f/5.6 i t = 1/125 w trybie M. Dokładnie tak samo.
    Trudno żeby wyglądało inaczej :-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Jest jeszcze jedna sprawa związana z trybami pracy aparatu.

W Av musimy uważać na to, aby czas nie wyszedł za długi, bo zdjęcie będzie poruszone.
    W Tv musimy uważać na to, aby GO była taka jak chcemy

W zielonym kwadraciku musimy uważać na wszystkie te rzeczy

W trybie M po prostu mamy to co sami ustawimy
    canon, olympus

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów