Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Jak wyczuć światło i nastawić prawidłowo aparat tak, aby fotka była poprawna?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Jak wyczuć światło i nastawić prawidłowo aparat tak, aby fotka była poprawna?

Witam wszystkich, forumowiczów. Jestem początkujący, więc chcę się dowiedzieć jedną rzecz jak wy może profesjonaliści wyczuwacie światło ? Chcecie na przykład zrobić zdjęcie w słoneczny dzień jak ustawiacie przesłonę i czas naświetla tak aby prawidłowo wszystko było ustawione macie jakieś zasady na to które trzeba się nauczyć, czy macie tak opanowane to wszystko że automatycznie wyczuwacie światło ? i nastawiacie wszystko tak żeby zdjęcie było prawidłowo naświetlone. Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

czytać, czytać potem robic zdjęcia i w końcu czytać, czytać żeby po jakimś czasie fotografować:-P
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 13-10-2011 o 17:22
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Uzależniony

Domyślnie

bardzo cieżko odpowiedzieć na twoje pytanie wiesz? to wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć po 1 światło jest Ci bardzo potrzebne a im wiecej go masz tym lepiej
    po 2 ustaw iso najmniejsze jakie mozesz ustaw światło na środek dopasowując do niego przesłone
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No dobra będę czytał ;p ale czy jest jakaś zasada na to żeby ustawić odpowiednio przesłonę i czas naświetlania żeby robić zdjęcia w dzień na przykład ustawiam sobie przesłonę na f/4 i czas naświetlania na 1/125 to z skąd mam wiedzieć czy to jest dobrze nastawione muszę to wyczuć mieć to w głowie wszystko czy na to są zasady jakieś które trzeba się nauczyć ? Pozdroo

Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

czytanie zacznij od instrukcji aparatu, tam znajdziesz odpowiedzi na wiele swoich pytan (nie mówie tego złośliwie):-P
    drabinka i inne mrugające cyferki powiedzi Ci prawdę
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 13-10-2011 o 17:44
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Domyślnie

"wyczuć światło" - świetne określenie

Trening czyni mistrza - to nie jest pusty frazes. Kiedyś natomiast mówiło się o zasadzie słonecznej 16
    canon, olympus

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ok. spoko, ale odpowiedzcie mi tylko na proste pytanie czy są jakieś odpowiednie zasady robienia zdjęć tak, aby te zdjęcie wyszło odpowiednio naświetlone chodzi mi tutaj o połączenie przesłony i czasu naświetlenia. Bo z skąd mam wiedzieć przecież jak nastawić czas naświetlania i przesłonę żeby zdjęcie było dobrze skomponowane. Mam też tutaj na myśli o zależność przesłony i czasu naświetlania tak, aby to połączyć w jedną całość i skomponować dobrze zdjęcie.

Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kachar10 Zobacz posta
    Ok. spoko, ale odpowiedzcie mi tylko na proste pytanie czy są jakieś odpowiednie zasady robienia zdjęć tak, aby te zdjęcie wyszło odpowiednio naświetlone chodzi mi tutaj o połączenie przesłony i czasu naświetlenia. Bo z skąd mam wiedzieć przecież jak nastawić czas naświetlania i przesłonę żeby zdjęcie było dobrze skomponowane. Mam też tutaj na myśli o zależność przesłony i czasu naświetlania tak, aby to połączyć w jedną całość i skomponować dobrze zdjęcie.
    to nie zaczynaj od manuala, masz Av i Tv ustawiasz jedno a drugie dobiera sprzet (w dużym uproszczeniu) z czasem zacznij robic to sam a od tego masz drabinke (jak już napisałem)

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie

1. O prawidłowym naświetleniu decyduje zestaw czułość - czas - przysłona.
    2. Każdy aparat ma wbudowany światłomierz - urządzenie które pokazuje jakie dobrać wartości czasu naświetlania i przysłony przy założonej czułości.
    3. Zacznij robić zdjęcia od trybu automatycznego, najlepiej P, ale może być też "zielony".
    3a. Tombas ma dobrą koncepcję: Av i Tv mogą być lepsze - to zależy od Ciebie.
    4. Przeczytaj instrukcję obsługi aparatu.
    5. Przeglądaj swoje zdjęcia zwracając uwagę na trzy parametry z pierwszego punktu.
    6. Czytaj książki (jest wątek, w którym koledzy polecają), bo światłomierz jest dobry dla przeciętnych warunków.

I stopniowo będziesz coraz lepiej to rozumiał i komplikował sobie życie.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 13-10-2011 o 18:05

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kachar10 Zobacz posta
    ...Mam też tutaj na myśli o zależność przesłony i czasu naświetlania tak, aby to połączyć w jedną całość i skomponować dobrze zdjęcie.
    Światłomierze we współczesnych aparatach działają wystarczająco poprawnie. Przeczytaj instrukcję obsługi.

NIKT! na forum nie nauczy Cię komponować zdjęć - musisz się uczyć samemu. Czy to czytając książki, czy zapisując się na jakieś zajęcia...

I poczytaj sobie kilka wątków: http://www.canon-board.info/forumdisplay.php?f=38

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów