Jaki kolega kachar10 ma aparat?
Jaki kolega kachar10 ma aparat?
6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L
Ja wyczuwam światło światłomierzemJak nie zewnętrznym to wbudowanym spotem.
Temat na książkę więc nikt Ci nie odpowie dokładnie.
Na WIKI masz taką regułę, która w większości przypadków zadziała. I z tego stosunku możesz przeliczyć wartości...
W instrukcji obsługi aparatu jest opisany sposób używania wbudowanego światłomierza.
Osobiście, "na oko" umiem dobrać przysłonę pod względem GO i czas migawki pod względem zamrożenia lub uwidocznienia ruchu. Ale ustawienia jednego względem drugiego to światłomierz. Czasami pomiar matrycowy i tryby Auto Av i Tv z korektą na ~+1EV(80% przypadków)
Jak dopiero zaczynasz to 1.literatura 2. Ustaw na "Evaluative mode", tryb Av, najmniejszą liczbę przysłony i rób zdjęcia. Później w domu oceniaj jak aparat dobrał ustawienia i powoli zacznie ci się budować w głowie obraz jak to wszystko działa
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Z wcześniej wspomnianej słonecznej szesnastki:
Dla słonecznego dnia, ustawienia do uzyskania poprawnej expozycji:
ISO100 t-100 f/16
Jak chcesz zastosować przysłonę f/4 to jest więcej światło o 4f-stopy(4EV)
dla równowagi musisz ograniczyć światło prędkością migawki o tą samą wartość EV, czyli t-1600
ISO100 t-1600 f/4
Ostatnio edytowane przez rOOmak ; 13-10-2011 o 21:02 Powód: Automerged Doublepost
Myślę, że nie ma co koledze Kachar10 zawracać głowy Słońcem i 16, było to przydatne, gdy światłomierz był rarytasem - pamiętam jakim wydarzeniem było nabycie Leningrada 4.
Powinien nauczyć się swojego aparatu, a w następnym kroku histogramu. Tak się zostaje mistrzem.
ja bym zaczął od pytania: a jakie chcesz, żeby było zdjęcie?
od razu uprzedzam, że "poprawne" to nie jest odpowiedź
Po pierwsze musisz poczytać nieco o ekspozycji, po drugie nauczyć sie czytać histogram, po trzecie wykonac pare zdjęć z różnymi ustawieniami i porównac![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Padło bardzo precyzyjne pytanie:
Z dużą uwagą śledzę ten wątek bo chętnie bym usłyszał odpowiedź na to pytanie zadane na forum, gdzie obowiązuje opinia, że:
- korzystający z trybu innego niż M powinni być pozbawieni lustrzanek;
- światłomierz wbudowany w korpus jest bezwartościowy;
- tryby pomiaru światła w korpusie ( w szczególności matrycowy) są bezwartościowe i nieuchronnie prowadzą do błędnych wyników;
- "bandujący szajs" jakim są niektóre korpusy np. 5D2 wykluczają korektę ekspozycji na etapie wywołania RAWa.
Dla porządku dodam, że ja wszystko robię źle: używam trybu Av, odpowiadający mi czas ustalam poprzez zmianę ISO, często stosuję pomiar matrycowy z ewentualną korektą, bywa że wywołując RAWa "wyciągam cienie" pomimo że posiadam wspomiany "bandujący szajs".
No więc jak profi wyczuwają światło?
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200