Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: Jak wyczuć światło i nastawić prawidłowo aparat tak, aby fotka była poprawna?

Uzależniony

Domyślnie

Jaki kolega kachar10 ma aparat?
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kachar10 Zobacz posta
    Witam wszystkich, forumowiczów. Jestem początkujący, więc chcę się dowiedzieć jedną rzecz jak wy może profesjonaliści wyczuwacie światło ? Chcecie na przykład zrobić zdjęcie w słoneczny dzień jak ustawiacie przesłonę i czas naświetla tak aby prawidłowo wszystko było ustawione macie jakieś zasady na to które trzeba się nauczyć, czy macie tak opanowane to wszystko że automatycznie wyczuwacie światło ? i nastawiacie wszystko tak żeby zdjęcie było prawidłowo naświetlone. Pozdrawiam.
    Miałem podobny problem.
    Powiem Ci bez złośliwości. Motałem się z tym (do tej pory czasami zdarzą się pomyłki), jednak sprawę mi rozjaśniła książka Bryana Petersona "Ekspozycja bez tajemnic", szczególnie główny rozdział "Światło". Polecam.

Uzależniony

Domyślnie

Ja wyczuwam światło światłomierzem Jak nie zewnętrznym to wbudowanym spotem.
    Temat na książkę więc nikt Ci nie odpowie dokładnie.
    Na WIKI masz taką regułę, która w większości przypadków zadziała. I z tego stosunku możesz przeliczyć wartości...
    W instrukcji obsługi aparatu jest opisany sposób używania wbudowanego światłomierza.
    Osobiście, "na oko" umiem dobrać przysłonę pod względem GO i czas migawki pod względem zamrożenia lub uwidocznienia ruchu. Ale ustawienia jednego względem drugiego to światłomierz. Czasami pomiar matrycowy i tryby Auto Av i Tv z korektą na ~+1EV(80% przypadków)
    Jak dopiero zaczynasz to 1.literatura 2. Ustaw na "Evaluative mode", tryb Av, najmniejszą liczbę przysłony i rób zdjęcia. Później w domu oceniaj jak aparat dobrał ustawienia i powoli zacznie ci się budować w głowie obraz jak to wszystko działa
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No dobra będę czytał ;p ale czy jest jakaś zasada na to żeby ustawić odpowiednio przesłonę i czas naświetlania żeby robić zdjęcia w dzień na przykład ustawiam sobie przesłonę na f/4 i czas naświetlania na 1/125 to z skąd mam wiedzieć czy to jest dobrze nastawione muszę to wyczuć mieć to w głowie wszystko czy na to są zasady jakieś które trzeba się nauczyć ? Pozdroo
    Z wcześniej wspomnianej słonecznej szesnastki:
    Dla słonecznego dnia, ustawienia do uzyskania poprawnej expozycji:
    ISO100 t-100 f/16
    Jak chcesz zastosować przysłonę f/4 to jest więcej światło o 4f-stopy(4EV)
    dla równowagi musisz ograniczyć światło prędkością migawki o tą samą wartość EV, czyli t-1600
    ISO100 t-1600 f/4
    Ostatnio edytowane przez rOOmak ; 13-10-2011 o 21:02 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie

Myślę, że nie ma co koledze Kachar10 zawracać głowy Słońcem i 16, było to przydatne, gdy światłomierz był rarytasem - pamiętam jakim wydarzeniem było nabycie Leningrada 4.

Powinien nauczyć się swojego aparatu, a w następnym kroku histogramu. Tak się zostaje mistrzem .

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Powinien nauczyć się swojego aparatu, a w następnym kroku histogramu. Tak się zostaje mistrzem .
    Poprawnych technicznie, bylejakich zdjęć? :-P

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie

Pytanie było o światło.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ja bym zaczął od pytania: a jakie chcesz, żeby było zdjęcie?
    od razu uprzedzam, że "poprawne" to nie jest odpowiedź
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Po pierwsze musisz poczytać nieco o ekspozycji, po drugie nauczyć sie czytać histogram, po trzecie wykonac pare zdjęć z różnymi ustawieniami i porównac
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Padło bardzo precyzyjne pytanie:
    ...chcę się dowiedzieć jedną rzecz jak wy może profesjonaliści wyczuwacie światło ? Chcecie na przykład zrobić zdjęcie w słoneczny dzień jak ustawiacie przesłonę i czas naświetla tak aby prawidłowo wszystko było ustawione...
    Z dużą uwagą śledzę ten wątek bo chętnie bym usłyszał odpowiedź na to pytanie zadane na forum, gdzie obowiązuje opinia, że:
    - korzystający z trybu innego niż M powinni być pozbawieni lustrzanek;
    - światłomierz wbudowany w korpus jest bezwartościowy;
    - tryby pomiaru światła w korpusie ( w szczególności matrycowy) są bezwartościowe i nieuchronnie prowadzą do błędnych wyników;
    - "bandujący szajs" jakim są niektóre korpusy np. 5D2 wykluczają korektę ekspozycji na etapie wywołania RAWa.
    Dla porządku dodam, że ja wszystko robię źle: używam trybu Av, odpowiadający mi czas ustalam poprzez zmianę ISO, często stosuję pomiar matrycowy z ewentualną korektą, bywa że wywołując RAWa "wyciągam cienie" pomimo że posiadam wspomiany "bandujący szajs".

No więc jak profi wyczuwają światło?
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    ...
    No więc jak profi wyczuwają światło?
    Wkładając palec wskazujący prawej ręki do buzi, a następnie unoszą go nad głowę. Można także obserwować zachowanie zwierząt, jak są spokojne to światło jest dobre
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów