Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: Jak wyczuć światło i nastawić prawidłowo aparat tak, aby fotka była poprawna?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Wkładając palec wskazujący prawej ręki do buzi, a następnie unoszą go nad głowę. Można także obserwować zachowanie zwierząt, jak są spokojne to światło jest dobre
    To jest bardzo dobra odpiwiedź na pytanie które zadał marfot czego sie chlopie spodziewałes, że inni napiszą ci jak masz ustawić parametry w body
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

marfot, rób tak jak chcesz, nie musisz się na forum utwierdzać w przekonaniu, że robienie w trybie M, Z, czy X sprawi, że ktoś będzie lepiej postrzegał Twoje zdjęcia. To nie ma znaczenia. Jeden lubi robić tak, drugi inaczej.

A po iluś latach robienia zdjęć jesteś w stanie ustawić aparat na M, bez używania światłomierza z dokładnością w okolicy 1-1,5 EV.
    canon, olympus

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Padło bardzo precyzyjne pytanie:

Z dużą uwagą śledzę ten wątek bo chętnie bym usłyszał odpowiedź na to pytanie zadane na forum, gdzie obowiązuje opinia, że:
    - korzystający z trybu innego niż M powinni być pozbawieni lustrzanek;
    - światłomierz wbudowany w korpus jest bezwartościowy;
    - tryby pomiaru światła w korpusie ( w szczególności matrycowy) są bezwartościowe i nieuchronnie prowadzą do błędnych wyników;
    - "bandujący szajs" jakim są niektóre korpusy np. 5D2 wykluczają korektę ekspozycji na etapie wywołania RAWa.
    Dla porządku dodam, że ja wszystko robię źle: używam trybu Av, odpowiadający mi czas ustalam poprzez zmianę ISO, często stosuję pomiar matrycowy z ewentualną korektą, bywa że wywołując RAWa "wyciągam cienie" pomimo że posiadam wspomiany "bandujący szajs".

No więc jak profi wyczuwają światło?
    coś mi się wydaje że szukasz zaczepki:smile:
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    coś mi się wydaje że szukasz zaczepki:smile:
    Myślę, że nasz nowy kolega kachar10 chciałby się dowiedzieć w jaki sposób zwolennicy trybu M dobierają wartość czasu i przysłony w danych warunkach. Dołaczyłem się do jego pytania zawartego w tytule wątku.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Domyślnie

Na tak postawione pytanie mogę odpowiedzieć bardziej precyzyjnie.

Po pierwsze - ustawiam na oko. Nawet, gdy nie mam aparatu przy oku a jestem w trakcie robienia zdjęć, przechodzę z miejsca na miejsce, zmienia się otoczenie, zachodzi słońce - kręcę pokrętłami, aby mieć ustawiony czas tak jak chcę (głównie czasem manipuluję) i tak, aby kompensował światło. W momencie robienia zdjęć wspomagam się wskazaniami w wyświetlaczu (biorąc poprawki na to co jest w kadrze i na aktualnie ustawiony pomiar światła). Wszystko oczywiście na wyczucie, bez konkretnych zasad.
    canon, olympus

Bywalec
    Miasto
    Clare

Domyślnie

tak czy siak, trzeba powiedziec ...zeby wyczuc swiatlo trzeba je poznac a pozniej juz sie nie zadaje takich pytan w skrocie z doswiadczenia czyli ciaglego zdjec robienia

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

O ile nie robisz analogiem to trzaskaj foty, porównaj co ci nie leży, i kombinuj aż będziesz zadowolony. A jak "podrośniesz" to dojdzie jeszcze lampa...i wtedy będą jaja
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Domyślnie

Mam inną propozycję.
    Naucz się wywoływać negatywy b&w i robić odbitki. Kup analoga, który będzie sprawny technicznie, ale bez światłomierza. Zacznij od wykorzystywania reguły słonecznej 16... i rób zdjęcia zapisując każde ustawienia.

Efekt murowany
    canon, olympus

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Może i murowany ale czasochłonny i kosztowny.
    Swoją ścieżką, zrobiłem "kilka" zdjęć analogiem i dla mnie maja one jakiś klimat mimo niedoskonałości technicznych. Cyfra to jednak nie to samo.
    Tak czy siak, nie ma innej drogi jak ćwiczyć.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Domyślnie

Czasochłonny tak, kosztowny trochę też, chociaż ja się wyrabiałem w 20-40 zł na miesiąc, gdy zaczynałem. Ceny się nie zmieniły.
    canon, olympus

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów