Strona 42 z 64 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 635

Wątek: Sony NEX czy Olympus PEN?

Domyślnie

A kąt widzenia to co?
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klasyk Zobacz posta
    Tak coś mi wpadło w oko jak przeglądałem ostatnio pewien serwis i mam takie wnioski:
    - jakbym chciał posiadać system u4/3 i szkla do niego to wybrałbym Pena E-P3 i te szkła:

Olympus M. Zuiko Digital ED 12mm f/2.0 i M. Zuiko Digital 45mm f/1.8

No i chciałbym, żeby było jeszcze 17mm f2.0 o podobnej budowie.
    A dlaczego EP3 a nie EPL3?
    Ten drugi jest mnieszy, lżejszy, tańszy, ma w środku tą samą elektronikę (matryca, AF). Nie ma co prawda lampki wbudowanej, ale w zestawie jest podobna dołączana na stopkę. Ma chyba jedno kółko i dwa przyciski mniej. Ekran to nie dotykowy OLED, ale gorszy LCD, ale za to ruchomy.

Co do obiektywów - zgoda.
    17/2.8 olkowe jest małe ale nie za dobre (optycznie na poziomie zooma-kita).
    Zostają jednak opcje dwóch stałek od Panasonica:
    - 20mm f/1.7 (ekw. 40mm to nie tak daleko znowu od ekw. 35mm)
    - 25mm f/1.4 oznaczony jako Leica (co prawda nie ekw. 35mm ale 50mm), jakość wykonania bez zarzutu (jak wszystko co dostaje znaczek "Leica"), optycznie lepszy jeszcze od 20/1.7 i pół działki jaśniejszy

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    A dlaczego EP3 a nie EPL3?
    Takie by były moje osobiste preferencje - głównie ergonomiczno-gabarytowe.
    Ale co kto woli. Wyglada także na dobrze zbudowany. Skoro środek taki sam, to równie dobry, a jak jeszcze ktoś woli mniejszy i na dodatek jest tańszy to to EPL3 także dobry wybór.
    Ostatnio edytowane przez klasyk ; 12-10-2011 o 14:53

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Steve Huff dostał w swoje łapki 7demkę z CZesławem. Pierwsze video dosyć wyraźnie pokazuje kto ma lepszy AF

Do PEN'ów teraz można kupić ultra fajne narzędzie do macro: Nanoha 5X ultra macro lens, więc jak komuś mało macro w PanaLajce teraz za pięć $tówek może sobie sprawić małego mrówkojada.
    the silence is deafening

Początki nałogu

Domyślnie

gavin, jak zwykle jedziesz po bandzie :wink:

NEX system jest tak wygłodniały na jakiekolwiek szkło, że wszystko pójdzie ... sam czekam na coś w okolicy 30mm, już byłem zdecydowany na Sony 30mm/3.5 macro, ale jeśli będzie Sigma 30mm/2.8 to czemu nie, było nie było nieco jaśniejsza. Ale nie rozumiem Sigmy ma 30mm/1.4 pod wszystkie bagnety lustrzane, nie mogła by zrobić ją w wersji m4/3 i E-Sony i nawet niech by było ogórem.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    gavin, jak zwykle jedziesz po bandzie :wink:

NEX system jest tak wygłodniały na jakiekolwiek szkło, że wszystko pójdzie ... sam czekam na coś w okolicy 30mm, już byłem zdecydowany na Sony 30mm/3.5 macro, ale jeśli będzie Sigma 30mm/2.8 to czemu nie, było nie było nieco jaśniejsza. Ale nie rozumiem Sigmy ma 30mm/1.4 pod wszystkie bagnety lustrzane, nie mogła by zrobić ją w wersji m4/3 i E-Sony i nawet niech by było ogórem.
    NEX ma mz niesamowitą zaletę, czyli opracowane systemy współpracy z manualnymi szkłami. Siódemka, nowy Zeiss 24mm i manualny Voigtlander Nokton 35/1,2, czy 50/1,1 praktycznie na miejscu kasują konkurencję. Tylko ta cena....

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Bawiłem się ostatnio ep3 i epl3 z 12 2:0 i panasa 20 1,7 podpiąłem 45 1,8. Wrażenia bardzo pozytywne. Małe, szybkie aparaty, małe obiektywy, doskonały obrazek i kolory.

Muszę wam zdradzić tajemnice, jeżeli wyjdziecie robić zdjęcia na zewnątrz nie będzie was interesowało iso powyżej 400.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Zdecydowanie E-P3 najlepiej wypadł w tym "porównaniu". Nie ma tak ohydnie agresywnego odszumiania.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Zdecydowanie E-P3 najlepiej wypadł w tym "porównaniu". Nie ma tak ohydnie agresywnego odszumiania.
    Nie chciałem pisać tego pierwszy - dzięki.
    the silence is deafening

Strona 42 z 64 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów