Strona 4 z 43 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 422

Wątek: rozprawa - kradzież pomysłu fot. ślubnej

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

W środowisku graficiarzy funkcjonuje takie określenie - copy boy. Taka osoba jest nikim. Kompletnym rzadziakiem. Nikt nie chciałbym żeby tak go określano.

Tutaj chodzi o konkretny pomysł. Coś nowego, oryginalnego. Jeśli ktoś to kopiuje nie powinno to wyjść poza materiał oddawany młodym (czyli album, płytę dvd). Umieszczanie takiej fotografii we własnym portfolio, pokazywanie na www (strona, twarzoksiążka itd.) świadczy o tym, że mamy do czynienia z małym człowiekiem.
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Tak. To jest przegięcie i będąc bezstronnym mam nadzieję że jednak przegrasz. Nie dlatego że zdjęcie jest inne itp ale jak udowodnisz że zdjęcie zostało skopiowane celowo a nie wymyślone na nowo drugi raz?
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Nie jest to konieczne. Aby uzyskać ochronę prawną wystarczy że dane dzieło zostanie opublikowane.
    A co do oceny całej sprawy to nie chodzi tutaj o pieniądze ale o to żeby pokazać naśladowcom że nie są bezkarni, a swoim klientom że jest się już tak dobrym że inni mogą tylko naśladować. Poza tym to dobra reklama.
    Wybacz ale jaką ochronę daje publikacja? Przecież on nie skopiował (odtworzył w sposób identyczny) tego zdjęcia i nie można mówić o plagiacie.
    Pamiętajmy że prawa autorskie dotyczą dzieł a nie pomysłów, od pomysłów są patenty.

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    W środowisku graficiarzy funkcjonuje takie określenie - copy boy. Taka osoba jest nikim. Kompletnym rzadziakiem. Nikt nie chciałbym żeby tak go określano.

Tutaj chodzi o konkretny pomysł. Coś nowego, oryginalnego. Jeśli ktoś to kopiuje nie powinno to wyjść poza materiał oddawany młodym (czyli album, płytę dvd). Umieszczanie takiej fotografii we własnym portfolio, pokazywanie na www (strona, twarzoksiążka itd.) świadczy o tym, że mamy do czynienia z małym człowiekiem.
    Tylko jak udowodnisz że jest to kopiowanie? Bo ja bez czytania w myślach innej osoby nie widzę takiej możliwości...

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Oczywiście nie popieram plagiatów, ale nie można popadać w paranoję, szczególnie jeśli chodzi o sztukę wizualną. Powiedzcie mi czy jeśli namaluję piękny pejzaż z końmi lub ułanami na koniach i podpisany swoim nazwiskiem wystawię na sprzedaż, to czy spadkobiercy Kossaka wytoczą mi proces? Otóż nie - należy rozgraniczyć plagiat od wzorowania się na....
    Może podam jeszcze jeden - trochę absurdalny, aczkolwiek realny przykład:
    Sąsiad ma piękny ogród urządzony przez profesjonalną firmę, ogród jest tak ładny że postanawiam zrobić sobie taki sam własnymi siłami. Czy ktoś mi zarzuci w takim przypadku plagiat...?
    Przykładów jest mnóstwo, a nasz świat pogrąża się w coraz większej głupocie

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A to nie chodzi o reklamę przypadkiem ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Wybacz ale jaką ochronę daje publikacja? Przecież on nie skopiował (odtworzył w sposób identyczny) tego zdjęcia i nie można mówić o plagiacie.
    Przy takim podejściu to plagiatu w fotografii czy malarstwie w ogóle nie da się zrobić bo zawsze można fotografować innego modela i już wyjdzie co innego, albo pejzaż zrobić 5 minut później i już inaczej będą padać promienie światła etc.

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

no przeczytajcie sobie na co akurat trochę przez przypadek trafiłem
    http://osblog.pl/granica-miedzy-inspiracja-a-plagiatem/
    Moim zdaniem ten artykuł i wyrok w tej sprawie wiele wyjaśnia. Chyba tu chodzi, tak jak zauważył Kolekcjoner, o reklamę swego ego, a nie o obronę własnych dóbr.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Tak zupełnie na marginesie to „plagiat” w rzeczy samej wydaje się być lepszy od oryginału i stąd zapewne cała ta złość. Nie mniej na miejscu założyciela wątku podpisał bym oba zdjęcia bo nie wydaje mi się, że autorzy obu wyrazili zgodę na publikacją zdjęć bez podpisu. Para Młoda na „plagiacie” zapewne będzie najszczęśliwszą parą na świecie jak zobaczy zdjęcie z oczami zasłoniętymi niczym u kryminalistów. Mam nadzieję, że zrobił to autor zdjęcia ponieważ ingerencja w jego utwór bez jego zgody i do tego publikacja jest na pewno naruszeniem prawa autorskiego.

Gary ma sporo racji i na pewno ktoś przerżnął pomysł. Nie chodzi o pozę ale o te poduszki i sznurki. To chyba nie podlega wątpliwościom. Tyle, że z drugiej strony jest to lekka farsa. To tak jakby jeden dom weselny zaskarżył drugi, że podaje schabowego z kapustą wedle ich receptury.

Prowadząc warsztaty ( zdjęcie znajduje się na stronie warsztatów ) wystawiając je na wystawach i publikując szeroko w internecie autor powinien mieć świadomość wprowadzania powiedzmy mody na tego typu zdjęcie lub zdjęcia. Nie powinien być więc specjalnie zdziwiony, że znajduje naśladowców.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Coś już napisał Awatar Qba1983
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

w mysl prawa autorskiego, autor oryginalnego zdjecia nie ma prawa roscic sobie zadnych praw do pomyslu na zdjecie(nie mowie tu o tym czy zachowal sie w porzadku czy nie)
    nawet jesli zlozyl by patent na takie zdjecie, to mozliwosci interpretacji sa rozne, musil by zlozyc setki patentow na rozne uklady, kolory, ze o modelach nie wspomne, jest to prawnie nie realne.
    obronca bedzie bronil iz kopiujacy inspirowal sie ta fota, a nie ja kopiowal(bo przeciez daleko jej do oryginalu) i wygra sprawe bo inspiracja to nie kopia
    dla tych co sie zdenerwuja powiem tylko ze mozna powrownac to do opatentowania leku na gruzlice - tak ogolnie, ja wymyslilem lek na ta chorobe i nikt inny nie ma do tego prawa, bo ja bylem pierwszy... niestety lub stety NIE. Moge sobie opatentowac strukture chemiczna danego leku, a jesli ktos po rzeklada lub dolozy cos do danego wiazania chemicznego to jest to juz inny lek i prawo do niego ma juz ten "inspirujacy"
    mam nadzieje ze rozumiecie, nie opatentujesz pomyslu tylko wykonanie, projekt.
    pozdrawiam
    p.s. szkoda czasu sadu, naprawde maja inne rzeczy do roboty.
    G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
    było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 III

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Po lewej pierwowzór, po lewej kopia.
    Do końca nie wiem który to pierwowzór.
    I tak w całej dyskusji - moim zdaniem, gdybym uważał się za twórcę, artystę, to raczej byłbym zadowolony gdybym widział, że ludzie próbują mnie naśladować. Byłoby to, w dużym uproszczeniu, coś jak sytuacja z twórczością Dave'a Hill'a - mnóstwo ludzi go naśladuje, tworzy aplikacje pod fotoshopa, ale i tak Dave Hill jest jeden a wszystkie podróbki to zdjęcia w stylu Dave'a Hill'a.
    Jedyny problem - to co w przypadku gdy jajo okaże się mądrzejsze od kury - gdy naśladowca przerośnie mistrza? No cóż.
    A co do zdjęć, to jeżeli zdjęcie z prawej strony jest plagiatem - to moim zdaniem nie ma się czym przejmować.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Strona 4 z 43 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów