Strona 6 z 37 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 422

Wątek: rozprawa - kradzież pomysłu fot. ślubnej

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Po lewej pierwowzór, po lewej kopia.
    Do końca nie wiem który to pierwowzór.
    I tak w całej dyskusji - moim zdaniem, gdybym uważał się za twórcę, artystę, to raczej byłbym zadowolony gdybym widział, że ludzie próbują mnie naśladować. Byłoby to, w dużym uproszczeniu, coś jak sytuacja z twórczością Dave'a Hill'a - mnóstwo ludzi go naśladuje, tworzy aplikacje pod fotoshopa, ale i tak Dave Hill jest jeden a wszystkie podróbki to zdjęcia w stylu Dave'a Hill'a.
    Jedyny problem - to co w przypadku gdy jajo okaże się mądrzejsze od kury - gdy naśladowca przerośnie mistrza? No cóż.
    A co do zdjęć, to jeżeli zdjęcie z prawej strony jest plagiatem - to moim zdaniem nie ma się czym przejmować.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Domyślnie

Dla mnie to jakieś nieporozumienie.
    Zamiast się cieszyć, że ktoś chce naśladować dokonania fotografa, że jest on wzorem dla innych to całą sprawę oddaje się do sądu.
    Nie wiem czy wynika to z faktu zarobienia na całej sprawie czy z jakichś ukrytych kompleksów fotografa. Wcześniej czy później i tak ktoś użyłby tego pomysłu.
    Z takich zachowań może powstać jakaś paranoja kiedy każdy zanim wpadnie na jakiś pomysł zdjęcia będzie myslał czy tego już nie było bo mogę trafić do sądu.
    W moim odczuciu i jeden i drugi powinni odpuścić.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    Dla mnie to jakieś nieporozumienie.
    Zamiast się cieszyć, że ktoś chce naśladować dokonania fotografa, że jest on wzorem dla innych to całą sprawę oddaje się do sądu.
    Nie wiem czy wynika to z faktu zarobienia na całej sprawie czy z jakichś ukrytych kompleksów fotografa. Wcześniej czy później i tak ktoś użyłby tego pomysłu.
    Z takich zachowań może powstać jakaś paranoja kiedy każdy zanim wpadnie na jakiś pomysł zdjęcia będzie myslał czy tego już nie było bo mogę trafić do sądu.
    W moim odczuciu i jeden i drugi powinni odpuścić.
    To mi troche przypomina sytuację, keidy na jednym z portali torrentowych podniosło się wielkie larum, bo ktoś skopiował opis wrzuty, od kogoś innego. Śmiech pusty ogarniał, kiedy pirat oskarżał pirata o parszywą kradzież
    Oczywiście ta sytuacja, jest zupełnie inna i nie można mówic o analogii, ot skojarzenie. Nie mniej, w sytuacji, kiedy zdjęcie zrobiono tylko w ten sam sposób, nie skopiowano go, nie przywłaszczono sobie go, sens dochodzenia swoich praw intelektualnych jest wielce dyskusyjny.
    Ale, z drugiej strony, "mejnstrim" fotografów ślubnych to tak dziwna grupa ludzi, że cała ta sytuacja mocno mnie nie dziwi.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    To mi troche przypomina sytuację, keidy na jednym z portali torrentowych podniosło się wielkie larum, bo ktoś skopiował opis wrzuty, od kogoś innego. Śmiech pusty ogarniał, kiedy pirat oskarżał pirata o parszywą kradzież
    Oczywiście ta sytuacja, jest zupełnie inna i nie można mówic o analogii, ot skojarzenie. Nie mniej, w sytuacji, kiedy zdjęcie zrobiono tylko w ten sam sposób, nie skopiowano go, nie przywłaszczono sobie go, sens dochodzenia swoich praw intelektualnych jest wielce dyskusyjny.
    Ale, z drugiej strony, "mejnstrim" fotografów ślubnych to tak dziwna grupa ludzi, że cała ta sytuacja mocno mnie nie dziwi.
    Towarzystwo Wzajemnej Adoracji ???
    To już nie jest radość z robienia zdjęć, hobby, pasja. Pozostaje tylko pyszny biznes.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    Towarzystwo Wzajemnej Adoracji ???
    To już nie jest radość z robienia zdjęć, hobby, pasja. Pozostaje tylko pyszny biznes.
    No i wspaniałe kotleciki na weselach

A foto z pierwszego posta fajne. Widocznie na tyle fajne, że ktoś je skopiował. Ale zdjęcia parek na polach również już były, więc ciebie też cośtam wcześniej inspirowało.

To, co czyni to pierwsze zdjęcie fajnym, to zaznaczona perspektywa (pewnie z obiektywu 35mm), nietypowy kadr, dziwne miny parki i fajna czarno-biel. Drugie ma spłaszczoną perspektywę (obiektyw 70-85mm), jest w kolorze, przy zupełnie innym świetle, jedyne co łączy te zdjęcia to owe poduchy i sznurki. I pole. No i tak właściwie, to ślub

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

Zakładając że wygra - to jest istny pomysł na biznes .
    Wpadniesz na jeden jedyny pomysł którego nigdy jeszcze było .
    Cykasz fotkę . Reklamujesz ją na lewo i prawo . I do końca życia jesteś ustawiony z pozwów sądowych .

Ale z drugiej strony patenty są - choćby Canon ma swoje patenty .
    Gdyby nie te patenty to Tamrony już by miały stabilizację 4EV czy napędy USM . Dla szarego kowalskiego oczywiście byłoby to na rękę - Konkurencja . Ale dla Canona tak średnio ...

I tu pytanie czy takie zdjęcia "wyjątkowe" powinny być patentowane przez autora.

Owszem musi to ktoś rozpocząć. (reset fotograficznych praw autorskich ?? ) Bo te ujęcia z kołdrą może już były robione 20 lat temu w stanach - i jak je znaleźć ? Może nie ma ich na necie ale w jakimś miasteczku jakiś fotograf jest znany z takich właśnie fot .

I po tym "resecie" praw autorskich już będzie można dojść kto pierwszy zrobił fotkę . A jak fotka już jest w rejestrze to sie jej nie opatentuje .

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Zdjęcia nie możesz opatentować...

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

"Sąd oddali sprawę z powodu braku znamion przestępstwa" - co to za wymysł?

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

W przypadku braku znamion czynu zabronionego sprawy się nie oddala!

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

A autor oryginału tak naprawdę to ma to wszystko gdzieś :P
    Koszty sądowe mu sponsoruje jakaś organizacja, więc tak naprawdę może mu zwisać czy wygra czy nie.
    A jaka reklama za darmo?? Pewnie licznik odwiedzin strony www bije rekordy
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 6 z 37 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów