Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
http://photorumors.com/2010/09/26/so...-lens-roadmap/

będą szeroki zoom i lepszy zoom

aaa jest jeszcze macro

16/2.8 jest ok
Jeśli miałbym przejść na NEX, to teoretycznie mógłbym się pozbyć lustra FF. A wtedy brakuje mi czegoś co da mi piękny portret z płytką GO. 50/1.8 mi tego nie da.

Z tego roadmap wynika że w tym roku powinna być szeroka stałka od Zeiss, a wyszedł ekwiwalent 35mm. Portret z roadmap już niby jest - to ta pięćdziesiątka f/1.8 (za krótka, za ciemna by konkurować z portretem FF, GO nie będzie jakoś lepsza niż w m43 i 45/1.8). Zoomy tele i zoom standardowy High Performance mnie raczej nie interesują, bo mają za duże gabaryty. Wide Angle zoom może być ciekawy, o ile nie będzie za wielki (choć rozmiarów 9-18mm z m43 mieć na pewno nie będzie). Middle Telephoto - stałka może być ciekawe, ale zobaczymy co to będzie. Dobrej szerokiej stałki do 2013 nie widzę (E16 wg testów jest kiepskie i wolę im wierzyć niż komuś z forum kogo nie znam i nie wiem czy Sony go nie podkupuje). Macro jest króciutkie, odlegość od obiektu minimalna.

Podsumowując roadmap. W 2012 może pojawić się zoom WDA oraz jakaś stałka tele (czy nada się do portretu?). Reszta mnie nie interesuje (oprócz ekw. 35mm który powinien być w sklepach jeszcze w 2011). Dobrej szerokiej stałki nie będzie jeszcze na początku 2013. Ani dłuższego makro, oraz może dłuższej portretówki (kwestia jak długie będzie to tele). Pytanie czy szybko w system wejdą niezależni producencji (Sigma, Tamron, Tokina)?