Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
Rzeczywiście ten Zeiss wypadł nie bardzo. Pytanie jak wypadnie ten dedykowany do NEXa. U konkurencji - m43 - obiektywy się udają. Ta Leica-Panasonic, tańsza od tego Zeissa do NEX-a, a w teście Photozone wypada świetnie:
http://www.ephotozine.com/article/pa...s-review-17452
Poczekam na test Zeissa 24mm f/1.8, zobaczymy...
Wg testu świetna matryca, daleko przed matrycami micro43 (Panas i Olek potrzebują nowych matryc na gwałt).
AF wydaje się słabszy od micro43, bo wyraźnie odbiega z prędkością od luster (ale lepiej niż kilka lat temuw kompaktach). Dołączany EVF podobno świetny, choć drogi (szczególnie przy dolarze za 3,3 zbliża się do 1200 zł).
Tylko dobrej optyki brak...
W micro43 jest i AF, i optyka, brak tylko dobrej matrycy...
w Nex kit jest, portret jest, szeroki jest zoomy 3 są, premium 35 jest
jeszcze tylko szeroki zoom i 28/2.8
W każdym szkiełku CA. Kit rewelacyjny nie jest (Optyczne.pl), szeroki jeszcze gorzej (Optyczne.pl), zostaje ekw. 35 który Zeissem będąc wstydu chyba nie przyniesie (ale cena wysoka) oraz trochę przykrótka portretówka która, jeśli nie bedzie gorsza od starej Minolty powinna być OK. Ale czekam na testy żeby to potwierdzono. Ciemne zoomy mnie nie interesują. Brak UWA. Ale body (matryce) w systemie są OK, szczególnie NEX-7 (choć tu znów cena wysoka).
Micro43 nie pojedzie daleko na tych matrycach. Gdzieś było że Nikon z mniejszych matryc wyciąga zbliżoną jakość co m43. Teraz to ich pięta Achillesowa.
W NEX brak mi odpowiednika 12mm f/2 z m43, 45/1.8 (ekw. 90mm to co innego niż ekw. 75mm), taniej i dobrej rybki (Samyang), czegoś w stylu 9-18mm lub 7-14mm. Zeiss od biedy mogę uznać za odpowiednik 20/1.7 i 25/1.4 (choć i gabaryty i ceny sporo większe). Na razie w pełni (chyba) zaakceptuję Zeissa, portret potrzebuję dłuższy (ekw. 85mm, 90mm lub 135mm). Może np. Sigma coś wypuści? Na roadmap Sony nie widzę szybkiego uzupełnienia oferty szkieł.
http://photorumors.com/2010/09/26/so...-lens-roadmap/
będą szeroki zoom i lepszy zoom
aaa jest jeszcze macro
16/2.8 jest ok
Jeśli miałbym przejść na NEX, to teoretycznie mógłbym się pozbyć lustra FF. A wtedy brakuje mi czegoś co da mi piękny portret z płytką GO. 50/1.8 mi tego nie da.
Z tego roadmap wynika że w tym roku powinna być szeroka stałka od Zeiss, a wyszedł ekwiwalent 35mm. Portret z roadmap już niby jest - to ta pięćdziesiątka f/1.8 (za krótka, za ciemna by konkurować z portretem FF, GO nie będzie jakoś lepsza niż w m43 i 45/1.8). Zoomy tele i zoom standardowy High Performance mnie raczej nie interesują, bo mają za duże gabaryty. Wide Angle zoom może być ciekawy, o ile nie będzie za wielki (choć rozmiarów 9-18mm z m43 mieć na pewno nie będzie). Middle Telephoto - stałka może być ciekawe, ale zobaczymy co to będzie. Dobrej szerokiej stałki do 2013 nie widzę (E16 wg testów jest kiepskie i wolę im wierzyć niż komuś z forum kogo nie znam i nie wiem czy Sony go nie podkupuje). Macro jest króciutkie, odlegość od obiektu minimalna.
Podsumowując roadmap. W 2012 może pojawić się zoom WDA oraz jakaś stałka tele (czy nada się do portretu?). Reszta mnie nie interesuje (oprócz ekw. 35mm który powinien być w sklepach jeszcze w 2011). Dobrej szerokiej stałki nie będzie jeszcze na początku 2013. Ani dłuższego makro, oraz może dłuższej portretówki (kwestia jak długie będzie to tele). Pytanie czy szybko w system wejdą niezależni producencji (Sigma, Tamron, Tokina)?
24mm to jednak szeroko
Przypominam, że jest to aps i to w dodatku z założenia łatwo przenośne, więc na 1.2/85 bym się nie napalał
Przeczytaj sobie test Canona 85 1.8 (a w zasadzie 2-ch egz.)
midtelephoto to pewnie będzie 135/2.8