Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Wątek: Canon 17-40L vs. Sigma 20mm f/1.8

Dopiero zaczyna Awatar Jeronimo
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Sigma 20mm f/1.8 mam z Canonem 7d
    z bliska zdjęcia są ostre, fajny bokeh no i ogólnie jestem zadowolony. Jednak jak już wyostrzę na obiekt który jest znacznie oddalony przy f/1.8 to jest jakby nie ostro Możliwe że też to moje zboczenie bo od kiedy miałem w rękach Canona 100mm L który jest niemiłosiernie ostry w każdej sytuacji patrze inaczej na świat :P
    Tak czy owak zaznaczyć trzeba parę rzeczy:
    - obiektyw przebrałem z czterech czy nawet pięciu sztuk (nie mam ff/bf).
    - samego ostrzenia to trzeba się nauczyć przy Sigmie (no i głośny silniczek to normalka)
    - potrafi czasami nie wyostrzyć wogle (ale robi to tak brutalnie że w LCD widać "mgłę" - łato to zauważyć i można szybko zrobić ponownie zdjęcie)
    - obiektyw różnie się zachowuje po podpięciu do innego body
    Miałem sytuacje że podpiąłem do body (chyba Canon 550d) ten obiektyw no i błędy w ostrzeniu o których pisałem na początku zniknęły. Ogólnie sprzęt dostał niezłego kopa i jakby tak działał z moim body to nie oddałbym go za rządne pieniądze.
    Aktualnie obiektyw pożyczyłem w celu przetestowania (i może sprzedaży) z innym modelem 7d.
    Tak czy owak IMHO wybór Sigmy to jedna wielka loteria !!!
    *body mam dobrze skalibrowane bo z pozostałymi stałkami Canona ostrzy jak żyleta

Tak więc możliwe że będę musiał wypełnić lukę w szerokim kącie, stąd też moje pytanie.
    Co sądzicie o Canon 17-40L ale w połączeniu z APS-C (bo wszędzie tylko FF :P)?
    Trochę boję się tego obiektywu ze względu na jasność (nie posiadam lampy)... F4 to trochę ciemno no a szumy na zdjęciach w APS-C to też inna bajka niż w FF. Z drugiej strony jest też Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM ale jak na moje to trochę przesadzili z cena (no i tylko EF-S). Może lepiej zapłacić więcej za L'ke?
    Onanizm sprzętowy jest powodem niemocy twórczej...

Bywalec

Domyślnie

ja mam szczęście do Sigmy - może, że kupowałem je w USA
    ale lepiej mieć C 17-40 niż S 20

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jeronimo Zobacz posta
    Co sądzicie o Canon 17-40L ale w połączeniu z APS-C (bo wszędzie tylko FF :P)?[/b]
    Trochę boję się tego obiektywu ze względu na jasność (nie posiadam lampy)... F4 to trochę ciemno no a szumy na zdjęciach w APS-C to też inna bajka niż w FF. Z drugiej strony jest też Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM ale jak na moje to trochę przesadzili z cena (no i tylko EF-S). Może lepiej zapłacić więcej za L'ke?
    Podłączę się do pytania... Im więcej czytam tym bardziej gupi jestem... tamron 17-50 za głośny i wolny... 17-40 przyciemny... 28 1.8 też różne opinie o niej... No i właściwie pod aps-c jak człowiek chce coś dobrego to nie ma na to wychodzi.. Jest 17-55, ale jego cen też poraża... Jakich faworytów wyszukiwać pod aps-c do 2kzł...?
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

15-85 nie chce spaść poniżej 2 tys. Czy jest ON drogi - moim zdaniem nie. Ostry jak nieboskie stworzenie i posiada stabilizacje pozwalającą trzaskać foty "z łapy" od 1/2s. Jak nie potrzebujesz nie wiadomo jakiej "dziury" to łykaj
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malyglod Zobacz posta
    Witam!

Stoję na rozdrożu. Szukam dobrego, szerokiego kąta do 5D, który posłuży mi dość długo - jestem zmęczony ciągłym wymienianiem sprzętu. I w tej kategorii wierzę, że 17-40L się sprawdzi, jako szkło pewne, uniwersalne, niezawodne....
    Potwierdzam, za te pieniądze 17-40 to znakomity obiektyw, o bardzo dobrym kontraście ogólnym i mikrokontraście, szczegółowy, o super kolorystyce eLek i znakomitej pracy pod światło. Dodatkowo w pancernym wykonaniu. Jak potrzebujesz do normalnych warunków na zewnątrz, a nie do ciemnych pomiesczeń bez lampy to nie miej wątpliwości.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez niechcemisie Zobacz posta
    Podłączę się do pytania... Im więcej czytam tym bardziej gupi jestem... tamron 17-50 za głośny i wolny... 17-40 przyciemny... 28 1.8 też różne opinie o niej... No i właściwie pod aps-c jak człowiek chce coś dobrego to nie ma na to wychodzi.. Jest 17-55, ale jego cen też poraża... Jakich faworytów wyszukiwać pod aps-c do 2kzł...?
    To zależy, co znaczy dla Ciebie za ciemno. Wg mnie do fotografowania wewnątrz pomieszczeń bez lampy to faktycznie bywa ciemny, ale jak do użytkowania na zewnątrz to wystarczająco jasny i również z APS-c pokazuje swoje bardzo dobre strony: kolorystyka, kontrast praca pod światło, szczegółowość. Trochę mniej ostry poza centrum na krótkim końcu, ale i tak nie jest tam źle. Piszę na podstawie wlasnych doświadczeń i to na prawdę dobry obiektyw.
    Ostatnio edytowane przez klasyk ; 02-10-2011 o 01:25 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar Jeronimo
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klasyk Zobacz posta
    Piszę na podstawie wlasnych doświadczeń i to na prawdę dobry obiektyw.
    do jakiego body podpinałeś ten obiektyw?
    Onanizm sprzętowy jest powodem niemocy twórczej...

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jeronimo Zobacz posta
    do jakiego body podpinałeś ten obiektyw?
    Jeśli chodzi o APS-C to do 40d.

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Ja stałem przed podobnym dylematem . Co kupić pod 600D . Mam Canona 50mm 1.8 II i 17-85 IS. Miałem już kupować 17-40L ale ten zakres jest słaby i światło nie powala. Potem myślałem nad 24-105 ale ceny wysokie i znów zakres do APS-C do d..y i ciemny.
    Postanowiłem zaryzykować i kupiłem ( po testach w sklepie ) Sigmę 17-70 HSM. Wczoraj miałem chrzciny mojego młodszego syna i jestem zadowolony z wyboru. Jasne , szybkie i ostre . Jakość wykonania bardzo dobra . Lepiej niż moja 17-85. Po prostu Canon nie ma nic ciekawego w ofercie dla użytkowników APS-C. Powinni zrobić coś tylko pod ten system - jasnego zooma. Wcześniej miałem system Sony i tam jest cała gama Minolty jako obiektyw systemowy.
    W każdym razie niezdecydowanym polecam pędzić do sklepu i po testować sobie Sigmę. A i Fotojoker ma lepsze ceny niż na Alledrogo .

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    ...Po prostu Canon nie ma nic ciekawego w ofercie dla użytkowników APS-C. Powinni zrobić coś tylko pod ten system - jasnego zooma...

Oczywiście, że Canon ma rozwiązanie dedykowane dla APS-C w postaci: EF-S 17-55mm f/2.8 IS.
    I jeśli chodzi o jakość to raczej trudno mu poszukać konkurenta.
    Niestety ta jakość ma swoją cenę.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    Ja stałem przed podobnym dylematem . Co kupić pod 600D . Mam Canona 50mm 1.8 II i 17-85 IS. Miałem już kupować 17-40L ale ten zakres jest słaby i światło nie powala. Potem myślałem nad 24-105 ale ceny wysokie i znów zakres do APS-C do d..y i ciemny.
    Postanowiłem zaryzykować i kupiłem ( po testach w sklepie ) Sigmę 17-70 HSM. Wczoraj miałem chrzciny mojego młodszego syna i jestem zadowolony z wyboru. Jasne , szybkie i ostre .
    Ale zdajesz sobie sprawę, że jasne to jest tylko na szerokim kącie?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów