Z tym niestety muszę się zgodzić. W każdem razie mam dla siebie nauczki,
1) nie używaj osłon przeciwsłonecznych, bo i tak wtedy, kiedy trzeba, nic nie dają
2) zawsze miej najczesciej uzywane ogniskowe w dwoch szklach, jedno na zapas
3) tasma izolacyjna w torbie czasami sie moze przydac. bardzo
Tak czy siak to nadal moje ulubione szkło i szczerze mi się nie podoba perspektywa kilku ważnych sesji bez niego. Nawet, tfu, sigmy 1.4 nie mieli na miejscu![]()
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
No to prawda, 50L daje nieziemski, niepowtarzalny obrazek. Nie zgodzę się co do sugerowanej nieostrości tego obiektywu. Wyjąłem go dzisiaj z torby po kilkunastu tygodniach przerwy, zrobiłem trochę zdjęć na f/1,2 i większość na f/2,8 (okej, niby żadne wyzwanie) - i z ostrością nie mam żadnego problemu. A te kontrasty, kolory - cudo!
A co do osłon - ja bym nie pękał. Mnie nigdy (odpukać!) nie spotkała historia podobna do Twojej, a pracuję wyłącznie ze szkłami w osłonach (chyba, że muszę zdjąć ze względu na potrzebę użycia filtra). Po prostu miałeś pecha, może na skutek innych czynników coś się w obiektywie poluzowało i tym "naciskiem" załatwiłeś sprawę do końca.
Z ostrością na 1.2 to bywa różnie. Do 135L na pełnej dziurze startu nie ma, ale jak trafi to jest ok. Na 1.4-2.0 jest dobrze. Ale nie mam parcia na ostre foty z tego szkła, obrazek z tego szkła jest bardzo przyjemny. Lepiej jest chyba tylko w 50/1, zarówno Canonie, jak i przede wszystkim, w Leice F1. Tylko podobna historia w w/w szkłach puściłaby mnie z torbami.50/1,4 kupię kosztem 100L (swoją drogą, właśnie do ostrych jak brzytwa zdjęć, bliskich portretów i detali)
A co do bezpieczeństwa, to używam na każdym szkle filtrów UV. Mam kilka Marumi do reporterki, coby bez żalu móc to wywalić jak się porysuje, i od niedawna używam Hoyi. Łatwiej się czyści i przynajmniej nie nadwyręża konstrukcji obiektywu. :wink: Chociaż pewnie jest tak jak mówisz, że osłona tylko dobiła to szkło.
Tak czy siak, w poniedziałek idę do Bykowskiego, zobaczyć co tam się w ogóle stało. Mam nadzieję, że się w miarę szybko z tym uwinie, bo akurat się fajny klimat w mieście zrobił na zdjęcia na 1.2![]()
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto