Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: Canon 17-40L vs. Sigma 20mm f/1.8

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kinski Zobacz posta
    Bajanie. Kalibracja Sigmy jest za darmo, więc w czym problem.
    Hmmm.Bajanie mówisz. Ja miałem dwie 20/1.8 oba egzemplarze nieużywalne. Jeden ze względu na AF drugi ze względu na permanentne mydło.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Ja uważam że porównanie zoom-a ze stałką to jest nieporozumienie Kalibracja Sigmy jest za free ale trzeba wysłać body i szkło ,według mnie ryzyko.

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Sigma niszczy 28 1.8 pod każdym względem (szerokość, plastyka, kontrast, także bokeh). "Ustępuje" tylko pracy pod światło (Sigma generuje czasem dziwne odblaski, w 28 1.8 bez wspomagania z lampy, praktycznie AF nie działa).
    Mialem obydwa przez rok i uzywalem razem.
    Ostrosc - 28 rozkladalo sigme na lopatki
    Plastyka - chyba sigma wypadala tu lepiej
    Kontrast - canon byl lepszy
    Af - sigma porazka, pod slonce lepiej przejsc na MF bo AF nie lapie

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Powtórzę, sprawdzałem 2 w sklepie. Trzeci kupiłem w ciemno. Fart albo siła wyższa.
    Mam całkowicie odmienne doświadczenia z Sigmą, więc nie oczekujcie, że przyklasnę tym żalom. Chyba większość tych narzekań na Sigmę jest z tego powodu, że żydousom nie chce się wydać kilku dych na przesyłkę do kalibracji. Nie kalibrują, narzekają. Innego wytłumaczenia nie dostrzegam. KALIBROWALIŚCIE? SERWISOWALIŚCIE GWARANCYJNIE?

Z moich doświadczeń wynika zgoła co innego. Sigmie bliżej do 24 1.4 niż 28 1.8.

Kalibracja Sigmy jest za free ale trzeba wysłać body i szkło ,według mnie ryzyko.
    W body nic nie grzebią, dopasowują obiektyw. "Bolesniejszy" jest czas, ale niekiedy robią w tydzień.

Ja uważam że porównanie zoom-a ze stałką to jest nieporozumienie
    Niekonieczne. Kwestia sposobu pracy. Dla mnie to proste - mam stałki, więc używam do wszystkiego.
    Ostatnio edytowane przez Kinski ; 29-09-2011 o 20:07

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Powtórzę, sprawdzałem 2 w sklepie. Trzeci kupiłem w ciemno. Fart albo siła wyższa.
    Mam całkowicie odmienne doświadczenia z Sigmą, więc nie oczekujcie, że przyklasnę tym żalom. Chyba większość tych narzekań na Sigmę jest z tego powodu, że żydousom nie chce się wydać kilku dych na przesyłkę do kalibracji. Nie kalibrują, narzekają. Innego wytłumaczenia nie dostrzegam. KALIBROWALIŚCIE? SERWISOWALIŚCIE GWARANCYJNIE?

Z moich doświadczeń wynika zgoła co innego. Sigmie bliżej do 24 1.4 niż 28 1.8.
    Kupilem uzywke, kalibrowalem w sigmie i nic to nie dalo. AF plywal i do 3m bylo ok, potem BF.
    Chyba miales wybitna sigme a ja wybitne 28
    Masz jakies sample w 21mpixach na 1.8?
    Pewnie, jestem zyd i szkoda bylo mi wydac kilku dych na przesylke... dlatego tez pewnie kupilem Lki... pomysl zanim cos napiszesz.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

17-40 to jest bob ,kit 18-55 go kładzie,widze ze masz poiecie o fotografi i nie szukasz jakiegos gowna jasnego, bierz zenitara 16/2.8 jest na FF i sie przyda na cropie tez ,sam ie przymierzam na ten obiekytw tylko jakos wolnego 700zł nie moge znależć ostatnio :-D
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A jaki jest sens kupować szkło, które od razu wymaga serwisu - daruj ale dla mnie to jakaś abstrakcja, której nigdy w życiu bym nie zaakceptował.
    Pomijam już, że jeden z egzemplarzy, które miałem był jako tako używalny od f4. I co mi da, że skalibruje z jednym body jak używam kilku?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    co mi da, że skalibruje z jednym body jak używam kilku?
    Mam tak samo, dlatego mimo wielu podejsc jeszcze zadnej sigmy nie kupilem

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    A jaki jest sens kupować szkło, które od razu wymaga serwisu - daruj ale dla mnie to jakaś abstrakcja, której nigdy w życiu bym nie zaakceptował.
    Pomijam już, że jeden z egzemplarzy, które miałem był jako tako używalny od f4. I co mi da, że skalibruje z jednym body jak używam kilku?
    Nasze opinie wynikają z odmiennych doświadczeń. U mnie 3 Sigmy działały praktycznie bez zarzutu - żadnych problemów z działaniem AF. Okey, Wam się zdarzyły jakieś babole, ale nie oznacza to, że wszystkie Sigmy są do czapy. Warto zauważyć, że z firmówkami canona jest podobnie. Jak pamiętam, niektórzy mieli (mają) z nimi podobne problemy i jakieś hece z BF i FF (24 1.4).

Cytat Zamieszczone przez MadMac
    Kupilem uzywke, kalibrowalem w sigmie i nic to nie dalo. AF plywal i do 3m bylo ok, potem BF.
    Kupiłem nówkę w ciemno, nie kalibrowałem i wszystko jest ok.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    I co mi da, że skalibruje z jednym body jak używam kilku?
    Jw. Kupiłem, nie kalibrowałem, używam na 3 body (w tym na analogu) i działa bez problemów.

Cytat Zamieszczone przez MadMac
    Masz jakies sample w 21mpixach na 1.8?
    Nie.

Wracając do tematu. Kompromisem między Canonem 17-40L vs. Sigmą 20mm f/1.8 będzie Canon 20-35 2.8.

Bywalec

Domyślnie

http://www.canon-board.info/showthre...676#post996676
    tutaj jest zamieszczona moja fotka z sigmy 20mm na 1.8
    prosto z RAWa bez ostrzeń - AF super. Front fokus to mam ale na 24-105L i to 7 działek.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów