Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Oświetlenie do 3.5 tys

Domyślnie

Dzięki za propozycje !

Z systemówek myślałem nad 580 EXII tak żeby już nie wymieniać w przyszłości, oczywiście to poza budżetem za 3,5 tys chodzi mi o tylko same lampy studyjne i akcesoria do nich :P. Nie myślałem żeby kupować 2 systemówki choć wydaje się to być ciekawa propozycja.

Co do systemu wyzwalania sądziłem że będą się wyzwalać z fotocel :P
    Studio raczej w domowym zaciszu do pleneru sądziłem że wystarczy mi jedna systemówka ew. blenda, ale tak jak mówiłem jedna systemówka poza budżetem chyba że dwie inne w tej samej cenie choć myślę że nie warto na tym oszczędzać, każda następna już w budżecie :P.

Aktualnie jestem na etapie zbierania informacji więc nie śpieszy mi się do kupowania jeszcze , nie chcę później żałować że coś kupiłem czego nie będę używać albo lampa będzie za słaba/za mocna do pomieszczenia i nie będę wykorzystywał jej potencjału.

EDIT: UP^ te dual power troszku drogie a w plener dużych lamp raczej nie będę brał, chyba że będę komuś pożyczał za kasę xD
    Ostatnio edytowane przez nadroke ; 18-09-2011 o 14:17

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Z tego co piszesz to nie masz żadnej lampy. Hmmmmmmm... czyli zero doświadczenia z błyskaniem.... hmmmmmmm... Zacznij od dwóch systemówek, radiowyzwalania i parasolek + ewentulanie sofbox 60x90 z uchwytem do systemówek. Dojdziesz do wniosku, że za mało światła to dokupisz studyjną. Dojdziesz do wniosku, że potzebne jeszcze jedno źródło światła dokupisz jeszcze jedną yongnuo. Z dwoma systemówkami spokojnie zmieścisz się w budżecie a jak kupisz yongnuo (lampy) to Ci jeszcze kasy zostanie.

Jestem przekonany, że nie będziesz miał za mało światła w pomieszczeniu 4x5 przy dwóch 580/550 EX. Tak, tak, wiem, światła nigdy za dużo ale szkoda kasy na studyjne oświetlenie jeśli nie masz ze dwóch systemówek.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał Awatar 2du
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Warto w ogóle się zastanowić jakie głównie zdjęcia będziesz w takim studio robił.
    - z jedną lampą i softboksem to basic, mimo to efekty mogą być zaskakujące
    - dokładając druga lampę możesz na przykład już poświecić na tło dodając jakiś kolorek (filtr) lub oświetlać obiekt z kilku stron z różną mocą
    - 3 i więcej lamp pozwoli zrobić np. zdjęcia beauty (2 parasolki góra i dół + na tło)

Myślę że przy takim pomieszczeniu to da radę bez problemu lampa systemowa. Można zacząć od jednej master + 1 lub 2 slave:
    np. 580EX II + 430EX II + softbox reporterski, parasolki, jakiś dish na lampę dodatkowo kabel TTL lub/i tanie wyzwalacze radiowe - zaleta taka że wszystko to bez problemu można potem zabrać w plener.
    Pozdrawiam, 2du
    EOS 6d, M6 + S 14mm f/2.8 ED AS IF UMC + C 24-70mm f/4L + S 35mm F1.4 DG Art + C 50mm f/1,4 + C 85mm f/1,2 L + C 135mm f/2L + C 70-200 f/4L + Canon 430EX II + Yongnuo YN685
    www.gabisia.com

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Ja właśnie mam jedną systemową lampę 430ex, zastanawiałem się nad kupnem Quantuum R+600 ale doszedłem do wniosku że biorę 2x 580exII a za jakiś czas jak będzie potrzeba a pewnie będzie dokupię bowensa.

Wszystko do użytku domowego studia a i w plener można zabrać.
    Ostatnio edytowane przez Kabu ; 19-09-2011 o 16:22

Bywalec

Domyślnie

A czy ktoś z forumowiczów mógłby wypowiedzieć się na temat rzekomych problemów z balansem bieli (dokładnie chodzi o tint) przy jednoczesnym wykorzystaniu lampy studyjnej (quantum r+300 i systemowej (580EXII) przed którymi przestrzegał mnie jeden z forumowiczów w innym temacie. Czy przy mieszaniu tych dwóch źródeł świtała rzeczywiście występują problemy z różnym zabarwieniem czy jest to temat pomijalny?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    I jeszcze pytanie co do okt wspomnianych przez Pana Janusz Body. Napisał on iż na allegro okta 180cm kosztuje ok 500 zł. Ja znalazłem okte 170cm za 349zł oraz 213 cm za 499 zł (funsports) czy powinienem przez to rozumieć że oktami z funsportu nie warto zawracać sobie głowy i te za 500 zł są zdecydowanie lepsze?
    Ostatnio edytowane przez Daniell ; 19-09-2011 o 16:38 Powód: Automerged Doublepost
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Pomieszczenie ma 5 metrów długości. 20cm zajmie tło od ściany z jakimkolwiek mocowaniem. Odległość modela od tła to przynajmniej metr to razem metr dwadzieścia i to bardzo ciasno licząc. Fotograf nie zintegruje się ze ścianą i trzeba mu dać z pól metra a i to bardzo mało. Dwumetrowa okta zajmie ponad połowę miejsca po szerokości i raczej się nie sprawdzi w praktyce. I choć sam nie przepadam za takim rozwiązaniem to wydaje mi się, że najlepiej sprawdzą się w tym przypadku lampy systemowe i parasolki do fotografowania ludzi.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Ja czasami robię zdjęcia w domu na ciut mniejszej powierzchni (4,5x3,8) no i generalnie bywa ciężko z miejscem, czasem muszę do przedpokoju wyjść z aparatem... Co do mocy to zazwyczaj używam kilku yn 460ii i generalnie na taką powierzchnię to jest aż nadto. Okta 180 odpada wdg. mnie z kilku względów, po pierwsze miejsce jakie zajmuje a po drugie wydaje mi się, że małe błyskotki będą do niej za słabe. Parasolki to niezłe i tanie rozwiązanie but... przy takiej małej powierzchni pomieszczenia światło z parasolki buszuje wszędzie dookoła odbijając się od wszystkiego od czego tylko może no i momentami to przeszkadza ale na szczęście nie zawsze to przeszkadza dlatego parasolki na początek jak najbardziej polecam. Do tego soft 60x90 (wdg mnie to jest max rozmiar do lamp typu 580ex lub yn 460ii) no i ew. jakiś nieduży beauty dish, blendy i na początek jest bardzo jest git. Oczywiście to się tyczy małych lamp a nie studyjnych gdzie możnaby pokusić się o np. ciut większego bd i softa ale też bez przesady właśnie ze względu na rozmiar pomieszczenia. pozdr
    Ostatnio edytowane przez KUBAwo ; 20-09-2011 o 09:18

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    .... Parasolki to niezłe i tanie rozwiązanie but... przy takiej małej powierzchni pomieszczenia światło z parasolki buszuje wszędzie dookoła odbijając się od wszystkiego od czego tylko może no i momentami to przeszkadza ale na szczęście nie zawsze to przeszkadza ...

Parasolki są najbardziej uniwersalnym modyfikatorem no i można je przymknąć co da efekt światła kierunkowego, można lampę przysunąć bliżej lub dalej parasolki, można świecić przez parasolkę. Możliwości milion i trochę. Gdybym miał wybrać tylko jeden modyfikator to zdecydowanie była by to parasolka. Trzeba się nauczyć je tak ustawiać żeby światło "nie buszowało wszędzie" :-) Zwykle dwie parasolki w pomieszczeniu o tych rozmiarach to aż nadto. Oświetlenie "tylne" (tło, kontra) nie wymaga kolejnej parasolki. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Trzeba się nauczyć je tak ustawiać żeby światło "nie buszowało wszędzie" :-)
    I to niestety nie jest proste, jeśli parasolka jest transparentna i otwarta.

Ja ciągle łudzę się, że kiedys Wescott bedzie sprzedawał swoje "parasolko-softboksy" taniej.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

A wydawało mi się że 5x4m pokój to dużo, bo w sumie spory się wydaje
    Generalnie posłucham się trochę Janusza tak więc, 2 systemówki + parasolki/softbox, ew. potem jedną Quantuum R+300 z beauty dishem/soft bądź właśnie jeszcze jedną systemówkę, jeszcze pokombinuję może zestaw 3 systemówki + blendy ;o

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów