Witam
Szukam porady co powinienem kupić do amatorskiego studia.
Fotografia zarówno ludzi jak i rzeczy w pokoju 5x4m.
Myślałem nad 3xQuantuum R+300 i do tego akcesoria statywy softy itp.
Poradźcie coś, może jakieś inne zestawienie.
Witam
Szukam porady co powinienem kupić do amatorskiego studia.
Fotografia zarówno ludzi jak i rzeczy w pokoju 5x4m.
Myślałem nad 3xQuantuum R+300 i do tego akcesoria statywy softy itp.
Poradźcie coś, może jakieś inne zestawienie.
1x600 i 2x300 jak już coś. bo kupować 3 lampy o tej samej mocy nie wydaje mi się dobrym wyborem...
Przy wielkości 5x4m,R+300 starczy z powodzeniem.
ok,czyli quantuumy r+300, tylko ile ? Trzy sztuki będzie ok ? Do tego 3 softy 70x100cm, czy może coś innego? A może coś ze światłem stałym ?
dzięki za podpowiedzi![]()
ja bym był skłonny kupic beauty disha lub okte+2 stripy, do tego jeszcze duza blenda 5w1 i juz mozna sporo zdziałać takim zestawem![]()
Trzy sztuki Ci starczą.Główne ,kontra i coś jeszcze np.na tło.Wziąłbym jeden duży softbox 180cm x 40cm , 60x 60cm , dużą oktę i beauty disha,blenda na stojaku , jakieś tło.
Rozważ zakup światłomierza .Jakiś sterownik,starczy Ci Quantuum na podczerwień.
Ostatnio edytowane przez janmar ; 17-09-2011 o 20:09
Pytanie czy masz lampy systemowe? Urządzasz tylko domowe studio czy myślisz też o czymś ciut bardziej mobilnym?
Nie kupował bym 3 sztuk Quantumów do tak małego pomieszczenia a raczej zaczął bym od jednej lampy studyjnej i jednej systemówki (580 EXII albo Yongnuo). Ewentualnie nawet dwie systemówki. Zalety są oczywiste. Systemówki można zabrać w plener.:-)
Ze trzy statywy, dwie parasolki (parasolka to podstawowy modyfikator!!!) i przynajmniej jeden duży softbox (okta 150cm albo i 180cm - na allegro są po ok 500 zł). Blendy - duże, wrota z filtrami i gridem (100 zł za chińszczyznę) i jakiś system wyzwalania. Podkreśliłem system wyzwalania bo to jeden z ważniejszych elementów. Ludzie kupują milion lamp, potem zabijają się o kable na podłodze. :-) Najtańsze chińskie yongnuo czy jak to się tam pisze na początek są OK. (PocketWizardy niestety drogie i sam system na 3 lampy to ok 3,5k zł).
Zacznij od jednej lampy. Potem stopniowo dodawaj sobie kolejne źródła światła. Blendy, blendy i jeszcze raz blendy... kosztują po 100 zł + 100zł statyw a mogą baaaaardzo dużo. :-)
EDIT: Do fotografii "rzeczy" to albo stół albo namiot. Stół można se zrobić samemu kupując matowe plexi w Castoramie.
W pokoju zapewne bedziesz musiał dodać sobie jakieś tła. :-)
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-09-2011 o 10:01
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
nie lepiej ze 2 quantuumy wziac dual power? zawsze mozna w plener zabrac
co do wyzwalania do pomieszczenia starczy 1 odbiornik yongnuo reszta przez fotocele
no i co do modyfikatorów to dish i okta i ze 2-3 softy w roznych ksztaltach
W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.