nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Nie za bardzo rozumiem te kłótnie. Jak się ma dużo pikseli, to wygodniej się retuszuje, obrabia i drukuje duże formaty.
Do formatów do A3 wystarczy spokojnie 10mpix, ale jeśli drukujemy coś większego, warto mieć nieco więcej pikseli w zanadrzu.
Moim zdaniem rozsądne minimum, to 15 megapikseli, optimum to 21mpix i dla naprawdę wymagających te 40, czy więcej, w średnich formatach.
Oczywiście to jest zależne od rodzaju fotografii, ale przy dużych odbitkach, fajnie jest mieć możłiwość oglądania z daleka, i bliska, nadal z zachowaniem szczegółów. Tak samo jak w malarstwie, można oglądać z daleka i z bliska przyglądać się detalom. Wystarczy przyjrzeć się XVII-wiecznemu malarstwu flamandzkiemu z bliska, i zastanowić, ile piksli w aparacie by potrzeba, żeby osiągnąć tak perfekcyjne i szczegółowe zdjęcia. MZ 40mpix to wciąż byłoby mało. Z tym, że znowu, niektóre dziedziny fotografii nie wymagają aż tak rygorystycznego podejścia do jakości i tu nawet nieostre i zaszumione 5 mpix będzie zacne.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
echh myślę, że jestem zmuszony zakupić S 3.5/30 macro
Ta siódemka wiele zmienia. Sam zamierzałem się na bezlusterkowca i ostatnio micro43 zdobywało moje serce. Obiektywów jest już dosyć. Widziałem to jako uzupełnienie pełnej klatki i pozbycie się kompaktów. Docelowo byłoby małe body micro43 i zestaw 12mm f/2, 25mm f/1.4 i 85mm f/1.8 plus do zabawy manualny Samyang rybie oko. Każdy obektyw jest świetny optycznie. Tylko matryca m43 mocno z tyłu za matrycą NEXów (nie o Mpix mi chodzi, bo 12Mpix wystarczy, ale o DR i ISO) i nie ma małego body z EVF (G3 mi nie pasuje). Ale Sony wypuściło NEX-7 i Carl Zeissa. Cena koszmarna - 1200$ za body plus 1000$ za 24mm f/1.8 to przy dzisiejszym kursie $ jakieś 7000 złotych. A gdyby chciał do tego jeszce portret (50/1.8 to trochę za krótko jak dla mnie) i czekał na jakiegoś Zeissa za kolejne 1000$, a potem chciał szeroki kąt lepszy niż obecne 16/2.8. Tego nawet w roadmap nie ma... I dylemat. Świetne body (NEX-7) i brak wyboru optyki (oprócz jednego Carl Zeissa). Z drugiej strony komplet świetnej (i mniejszej) optyki, ale body ze sporo gorszą matrycą (choć taniej) i bez wbudowanego EVF. Choć AF chyba w m43 lepszy, bo na razie w informacjach o NEX-7 nikt AF-em się nie zachwyca (a piszą że jest wolniej niż w lustrzankach).
1. Jeśli bezlustrowiec ma być uzupełnieniem FF to po co kupować do bezlustrowca drogie obiektywy, które w stosunku do swoich tańszych odpowiedników nie są lepsze proporcjonalnie do ceny.
2. Jeśli bezlustrowiec ma być uzupełnieniem FF to po co kupować body z matrycą, która śmiało może stanąć w konkury z matrycą FF - i znowu przepłacamy.
Jeśli kupujemy coś co ma być uzupełnieniem lustrzanki, to nie musi jej zastąpić we wszystkim, jaki byłby wtedy sens.
Wg. mnie bezlustrowiec uzupełniający lustrzankę to: małe body z małym obiektywem uniwersalnym (np. GF2 i nowy zoom-naleśnik), czyli zestaw do kieszeni, od biedy jakiś naleśnik w standardzie np. 20mm dla m4/3, czy 30mm dla aps-c. No i na dodatek zaspokojenie indywidualnych zachcianek np. ultra wide czy portret. I jak widać znowu robi się klamociarnia.
To co napisałeś to raczej sposób na zastąpienie lustrzanki bezlustrowcem.
Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 19-09-2011 o 15:52
Rozpatruję właśnie dwie wersje. Lustro FF zostaje (wtedy z założenia zestaw jest duży, więc mogę przypiąć nawet 70-200 f/2.8L IS) i z dołu uzupełniam je bezlusterkowcem ze stałkami (wtedy m43 jest jak najbardziej odpowiednie). Lustro na większe okazje, bezlusterkowiec jak najczęściej przy sobie. Lustro daje wtedy wygodę jasnego zooma (f/2.8) i bardzo płytką GO. Poza tym zewnętrzna lampa do bezlusterkowca nie pasuję. Tu potrzeba mocy, a więc rozmiaru, a więc do gabarytów lustra lampa o liczbie przewodniej 50 i więcej pasuje bardziej.
Albo zastąpienie i bezlusterkowca, i lustra jednym bezlusterkowym systemem. Zaleta - nie targamy już nigdy lustra. Na razie jest tylko jeden system dający IQ zbliżone do FF - NEX. Ale żeby poważnie o tym myśleć, powienien być wybór dobrych obiektywów. A tych nie ma. Jest tylko jeden Carl Zeiss (ekw. 35mm) i tyle. Naleśnik szeroki - porażka (wg Optycznych). Zoom standardowy - kiepskawy. W obu CA (której osobiście nie znoszę) szaleje. Może krótka 50mm f/1.8 będzie OK, ale dla mnie to za krótkie jak na portretówkę. Do GO z FF bedzie daleeeko.
M43 ma dużo, dużo większy wybór. Sporo, świetnych optycznie, stałek z podstawowego zakresu. Dwa dobre zoomy UWA. Dwa dobre optycznie rybie oka - z AF i bez. Kity lepsze od sonowego. Plusem jest zoom-kit-naleśnik. Plusem jest zdalna współpraca Olka z lampami, plusem jest stabilizowana matryca u Olka, plusem tańsze od NEX (NEX-7, Carl Zeiss) ceny, nawet Pana-Leica jest tańsza (i jaśniejsza) od Zeissa. Wydaje się że NEX-7 nie będzie miał aż tak dobrego AF-u jak obecne Panasonici i najnowsze Olki. Minusem jest brak wbudowanego EVF i gorsza technologia matrycy (akceptowalna była scropowana do rozmiarów m43 technologia Sony z mniejszą ilością Mpix).
W tej chwili NEX-7 nie zastąpi FF, bo nie ma do niego wyboru optyki. Manuali nie liczę, bo chcę AF.
Bzdura totalna, gdybym sam nie miał E16, też może tak bym gadał. Mam, i jak na tak dużą matrycę, to obiektyw za tak małe pieniądze jest b.dobry. Fakt w narożnikach daje mydło, ale widać je dopiero w powiekszeniach 1:1. Za to w centrum kadru jest już bez zastrzeżeń. Dobra rada sam sprawdź i nie powielaj obiegowych opinii. Słyszałem, że niestety egzemplarze E16 mają rozrzut jakościowy, niewykluczone że trzeba wybierać (jak Tamrony).Naleśnik szeroki - porażka (wg Optycznych).
Pierwsze słyszę. Pod jakim kątem kiepskawy? Optycznie? Jedyna jego wada to nieco większy rozmiar.Zoom standardowy - kiepskawy.
Kolejne mity. E16 nie ma CA, tzn. może ma takie sobie natywnie ale korekcja w LR3 jest genialna.W obu CA (której osobiście nie znoszę) szaleje.
Radzę szczerze, przestań się jarać tą małą GO. W którymś z wątków w tej sekcji forum, wrzuciłem kilka fotek z GO służącą do odseparowania obiektu, zadałem pytanie po co tam miałaby być jeszcze mniejsza GO - chyba do jarania się przed monitorem, jak płytko można ...Do GO z FF bedzie daleeeko.
NEX, niestety jest ubogi w szkła, zarówno w dobre jak i w te tanie. Mi w nim brakuje w zasadzie jednego szkła do szczęścia 30mm/2.0 lub nawet 2.8 w postaci naleśnika - może być jakości E16. Portretowe ogniskowe mam na manualu M42 (tanio) lub LM (zgrabnie) - wielka zaleta to genialne wsparcie w NEX'ie manualnego ostrzenia. Długie tele jest moim zdaniem nieporozumieniem dla tego typu aparatów.
m4/3 jest obecnie bezsprzecznie najbardziej rozbudowanym systemem, naprawdę można zbudować różne, różniste zestawy, małe, większe, tanie, drogie ...Dla 99,99% użytkowników mniejsza ilość pikseli i nieco gorsze wysokie ISO nie powinno być problemem (nawet jeśli im się wydaje inaczej) - ale jeśli komuś to przeszkadza, to znaczy, że m4/3 nie jest dla niego.
No i cichy faworyt - NX Samsunga - ceny lecą na pysk w kilka miesięcy po przemierze (chyba, że przestaną), całkiem ciekawe obiektywy -tanie i dobre. Puszki też nie odstają od przeciętnej.
Słowem dla kogoś "wymagającego" bezlustrowce nie zastąpią lustrzanki. Obecnie do zastosowań "na codzień" nie ma nic lepszego od bezlustrowca.
Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 20-09-2011 o 09:11
Wolę kierować się opinią uznanego portalu, niż nieznanej osoby z netu.
Kilka cech naleśnika Sony 16mm f/2.8 które podkreślają Optyczni:
wady:
- rozdzielczość dla f/2.8 poniżej granicy użyteczności,
- przeciętna lub słaba rozdzielczość na brzegu kadru,
- duża poprzeczna aberracja chromatyczna dla całego zakresu przysłon
są też zalety:
- bardzo dobra rozdzielczość w centrum kadru po lekkim przymknięciu,
- przyzwoita rozdzielczość na brzegu kadru dla przysłon z zakresu f/5.6–f/11,
- mała dystorsja,
Nie stać mnie na kupowanie sprzętu dla sprawdzenia.
Dlatego opieram się na opiniach takich portali jak Optyczne.pl, weryfikując je jeszcze z Dpreview.com i kilkoma innymi. Po to one są. Do optycznych mam spore zaufanie i jeśli piszą że jest do d... to uznaję że jest do d... Nie stać mnie na sprawdzanie tego osobiście.
A jesli jest rozrzut jakościowy - tym gorzej dla Sony. Nie mam zamiaru polować na dobrą sztukę (bo niby w jaki sposób?). Wolę gdy producent trzyma jakiś stały poziom. Nie jestem dystrybutorem Sony i nie mam możliwości przebierania w magazynie, by znaleźć jedną dobrą sztukę z dziesięciu.
Taniość E16 średnio mnie interesuje, jeśli jest kiepski. Niska cena jest zaletą wtedy, gdy mamy dobre szkło za niską cenę - jak np. w m43 w przypadku 45/1.8. Chce małego systemu z dobrą optyką. Cena ma znaczenie, ale nie pierwszorzędne. Przykładowo - ceny 85/1.2L nie zapłacę, ale cenę 135/2L zniosę jeśli zapewni za to jakość. Zrezygnuję z f/1.4 na rzecz 1/.8 lub f/2 na rzecz gabarytów, byle by było świetnie od pełnej dziury.
Zoom kiepskawy, a przynajmniej w porównaniu do zoomów m43.
Proszę bardzo - test z optycznych, wybrane cechy z podsumowania:
najważniejsze wady:
- słaba lub momentami bardzo słaba rozdzielczość na brzegu kadru,
- bardzo duża aberracja chromatyczna dla krótszych ogniskowych,
- spora dystorsja,
i zalety:
- bardzo dobra rozdzielczość w centrum kadru,
- dobrze kontrolowana aberracja chromatyczna na maksymalnej ogniskowej,
Na brzegu kiepski i bardzo kiepski, w dodatku aberracja duża (podobnie jak w naleśniku). Na razie duże CA Sony funduje do każdego obiektywu do NEX-a. Może Carl Zeiss będzie lepszy (choć akurat CA w innych Zeissach się pojawia) i 50 f/1.8 (jeśli powtórzy zalety starej Minolty 50/1.8). Ale czekam na jakieś testy.
Płytką GO osobiście lubię w portretach. I potrafi świetnie ukryć wysypisko śmieci w tle. Dlatego jeszcze trzymam FF. I nie zrezyguję z tego, chyba że jakiś producent sprytnie zaimplementuje w firmware coś w tym stylu:
http://www.alienskin.com/bokeh/examples.aspx
Aż dziwię się, że nikt jeszcze tego nie zrobił.
W systemie NEX widze na razie jeden (prawdopodobnie) dobry obiekty - Carl Zeiss. Ale NEX-7 tylko z nim, to tak jabym miał Fuji X100. Są szanse że i 50/1.8 będzie OK (i cenowo też lepiej), choć mógłby być nieco dłuższy (np. 60mm).
Gdyby m43 miało body a la NEX-7, tj. rozmiary i kształt zbliżony do EP3, ale z wbudowanym EVF (który nie zwiększa gabarytow tak jak to się dzieje w G1, G2, G3, GH1, GH2) to pewnie brałbym m43 i komplet stałek. No i trochę przykro kupować body, które mocno odstaje z matrycami (zaawansowanie technologii a nie rozmiar) z tym co jest teraz na rynku. To nadal te same matryce co były w Olympusa E410, E520, E3... brak postępu. Mpix mam gdzieś, ale DR i ISO już niekoniecznie (szczególnie DR). Choć może teraz się zreflektują, że wszystko już mają (szklarnię, AF) tylko z matrycą są do tyłu.
Co do 16mm
->2.8 http://dl.dropbox.com/u/851793/nex/16/DSC00974.JPG
->3.2 http://dl.dropbox.com/u/851793/nex/16/DSC00975.JPG
->3.5 http://dl.dropbox.com/u/851793/nex/16/DSC00976.JPG
->4.0 http://dl.dropbox.com/u/851793/nex/16/DSC00977.JPG
->8.0 http://dl.dropbox.com/u/851793/nex/16/DSC00978.JPG
Może ktoś pokazać swój egz? Jak na swój wymiar (por Canon 2.8/24) dla mnie jest ok. Jpgi prosto z puszki.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Co do testów optycznych to proponuję zobaczyć test rozdzielczości Canona 85 1.8a w zasadzie 2 sztuk.
Ostatnio edytowane przez gavin ; 20-09-2011 o 10:09 Powód: Automerged Doublepost