-
PRZED i PO. Banal: fotograf prezentuje fote. Do zaawansowanych fotografów :)
Witajcie.
Ten wątek kieruje do osob z doświadczeniem, ktore znaja swoja wartosc, wiedza, ze ich warsztat techniczny i zmysl estetyczny sa na wyzszym niz "amatorski" poziomie i sa pasjonatami. Osoby, ktore maja dystans do siebie i mimo wszystko sa w miare skromne. Czy zastanę tu takie?:)
Sami sobie odpowiecie - chcialabym uniknac wypowiedzi osob, ktore zajmuja sie fotografia amatorsko (nie chodzi o to, ze nie zarabiaja na fotografii) / lub: dopiero zaczynaja.
Do meritum:
Powiedzmy, ze jestes osoba ktora opisalam wyzej:
Czy masz jakies opory przed zaprezentowaniem fotografi przed i po obróbce? np. plenerze ktos kto jest w posiadaniu laptopa spontanicznie proponuje, zeby zgrac foty i zaprezentować je - godzisz sie na to? ;) (wybierasz pare sztuk z aparatu majac na uwadze, ze nie byly obrabiane)
Czy jestes w stanie umiescic w tym wątku fote 'przed' i 'po'?
Prosze mi nie tlumaczyc czym jest obróbka i co mozemy nią uzyskac, nie urodzilam się wczoraj :)
Z gory dzieki za odpowiedzi.
Prosze rowniez o nie zbaczanie z wątku i nie wdawanie sie w kłotnie i przepychanki :) Jesli nie macie nic do napisania - prosze nie wypowiadajcie sie: interesuja mnie proste i rzeczowe wypowiedzi / z uzasadnieniem chociazby :). Z gory dzieki.
-
Odp: :) Do zaawansowanych fotografów. Banal: fotograf prezentuje fote PRZED i PO
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowa
Witajcie.
Ten wątek kieruje do osob z doświadczeniem, ktore znaja swoja wartosc, wiedza, ze ich warsztat techniczny i zmysl estetyczny sa na wyzszym niz "amatorski" poziomie i sa pasjonatami. Osoby, ktore maja dystans do siebie i mimo wszystko sa w miare skromne. Czy zastanę tu takie?:)
Sami sobie odpowiecie - chcialabym uniknac wypowiedzi osob, ktore zajmuja sie fotografia amatorsko (nie chodzi o to, ze nie zarabiaja na fotografii) / lub: dopiero zaczynaja.
Do meritum:
Czy masz jakies opory przed zaprezentowaniem fotografi przed i po obróbce? np. plenerze ktos kto jest w posiadaniu laptopa spontanicznie proponuje, zeby zgrac foty i zaprezentować je - godzisz sie na to? ;) (wybierasz pare sztuk z aparatu majac na uwadze, ze nie byly obrabiane)
Prosze mi nie tlumaczyc czym jest obróbka i co mozemy nią uzyskac, nie urodzilam się wczoraj :)
Prosze rowniez o nie zbaczanie z wątku i nie wdawanie sie w kłotnie i przepychanki :) Jesli nie macie nic do napisania - prosze nie wypowiadajcie sie: interesuja mnie proste i rzeczowe wypowiedzi / z uzasadnieniem chociazby :). Z gory dzieki.
Podoba mi się zamysł :-)
-
Odp: :) Do zaawansowanych fotografów. Banal: fotograf prezentuje fote PRZED i PO
Pomysł fajny. Szkoda tylko, że sama nie zamieściłaś swojej pracy.
-
szkoda, że jestem amatorem bo dałbym przykład :-(
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowa
Witajcie.
Do meritum:
Ładnie napisane, ale gdzie zdjęcia? To dział "Galerie użytkowników", więc oceniamy fotografie będące na różnym poziomie. No i konieczna edycja tytułu ( czytaj regulamin), bo wątek pójdzie w diabły...
-
Może nie do końca odpowiadam kryteriom które padałaś, ale i tak napiszę.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowa
...Czy masz jakies opory przed zaprezentowaniem fotografi przed i po obróbce?... [/I]
Nie pokazuję fotografii przed obróbką, chyba że na wyświetlaczu aparatu, gdy chcę danej osobie przedstawić ogólny zamysł zdjęcia lub gdy osoba chce zobaczyć swój wyraz twarzy itp.
Powód jest prosty. Fotografuję zawsze w RAW, a więc:
-nie ustawiam WB - najczęściej w końcowym efekcie jest zmienione.
-fotografuję z reguły do prawej strony histogramu, często z lekkimi przepałami co wymaga zawsze korekty w programie graficznym.
To są dwa główne powody, dla których nie daję zdjęć przed obróbką.
PS
Nie zauważyłem wcześniej że ten wątek umieszczony jest w galerii :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gargins
Pomysł fajny. Szkoda tylko, że sama nie zamieściłaś swojej pracy.
Sprawa jest prosta: nie obrabiam zdjęć i nie fotografuje w RAWie - wiec nie mam zdjec "przed" / "po" - jesli zdjecie zepsuję - wyrzucam, jesli jest ok - zostawiam.
Wymyslalac tego posta chcialam podac koncepcje, a nie dać "przyklad: no! to dla zachęty ja publikuje pierwsza" - bo to nie bylo obowiązkowe, chyba, ze macie na mysli to, ze temat jest umieszczony w takim dziale a nie innym (podkreslenie ponizej).
Jesli ktos chce - moze tutaj wrzucic swoje zdjecia na tej zasadzie i wtedy rozpocznie się praktyczna część wątku.
( Nie uwazam sie za speca ani geniusz wrodzony, po prostu nie mam ani czasu ani cierpliwosci na obrabianie - fotografia jest moja pasja/hobby, nie zarabiam na niej - nie robie sesji slubnych itp itd ) - prosze zostawic bez komentarza, to nie temat o mnie.
Rozpoczynajac tutaj ten wątek pomyslalam ze ten dzial bedzie dobry - jesli powinien isc do innego to poprosze moderatora o przeniesienie go do "koncepcje" "pomysly" czy cokolwiek.
a osoby chętne ktore regularnie obrabiaja zdjecia zachęcam do publikacji - ciekawi mnie jak wyglada wasza surowa fotka i pozniejsza, po obróbce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowa
ciekawi mnie jak wyglada wasza surowa fotka i pozniejsza, po obróbce
mnie tez .. ale to jest indywidualna sprawa każdego fotografa.. poza tym trzeba dążyć do ideału .. :)
-
Jako amator nie ma nic do powiedzenia, ale poniższe przykłady coś dopowiedzą... przynajmniej w kwestii obróbki
Digital Foto Video - RAW - cyfrowy negatyw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ernest319
mnie tez .. ale to jest indywidualna sprawa każdego fotografa.. poza tym trzeba dążyć do ideału .. :)
Dlatego zalozylam ten temat wyjasniajac wszystko w 1 poscie - poszukiwany zaawansowany fotograf, ktory bedzie mial dystans i pokaze bez wstydu fote ktorą obrabia tyle i tyle czasu ... i efekt koncowy. Obawiam sie, ze bedzie ciezko o takowego, bo dla wielu jest to pewnego rodzaju "wstyd":) A nuz znajdziemy tu kogos takiego. Nieistotne jest czy robi w RAWie czy nie - chodzi o to co zostanie utrwalone po odpaleniu migawki i to, co ostatecznie wypusci na forum/swoj profil na fb/swoja strone internetową.
Nie ukrywam, ze zakladajac ten wątek mialam nadzieje na znalezienie kogos, dla kogo "postprodukcja" nie pelni kluczowego zabiegu nie mniej jednak licze sie z tym, ze sa osoby ktore trzasną fotkę ktorej lepiej nie pokazywac nikomu, a w domu beda ją dopieszczali (i niektorzy nawet do granic mozliwosci). Czekamy więc. O tyle o ile sie da. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowa
Dlatego zalozylam ten temat wyjasniajac wszystko w 1 poscie - poszukiwany zaawansowany fotograf, ktory bedzie mial dystans i pokaze bez wstydu fote ktorą obrabia tyle i tyle czasu ... i efekt koncowy. Obawiam sie, ze bedzie ciezko o takowego, bo dla wielu jest to pewnego rodzaju "wstyd":) A nuz znajdziemy tu kogos takiego. Nieistotne jest czy robi w RAWie czy nie - chodzi o to co zostanie utrwalone po odpaleniu migawki i to, co ostatecznie wypusci na forum/swoj profil na fb/swoja strone internetową.
Nie ukrywam, ze zakladajac ten wątek mialam nadzieje na znalezienie kogos, dla kogo "postprodukcja" nie pelni kluczowego zabiegu nie mniej jednak licze sie z tym, ze sa osoby ktore trzasną fotkę ktorej lepiej nie pokazywac nikomu, a w domu beda ją dopieszczali (i niektorzy nawet do granic mozliwosci). Czekamy więc. O tyle o ile sie da. ;)
Nie chodzi o żaden wstyd, tylko nie wiem, czy założyłaś ten watek, aby się nauczyć - podpatrzyć czy aby ktoś dał receptę:
1) RAW wołamy w .... 1-2-3, programów jest kilka, może kilkanaście,
2) WB ustawiany na białe to tak, na czarne, to tak, na szare, inaczej a może na inne sposoby
3) Odszumiamy to tak...
4)...
5)...
.
..
...
n) Zapisujemy...
Nie ma takich recept wyłącznie jednych, jest ich całe setki..tysiące. Świetne lekcje są autorstwa Janusza BODY w dziale Tips & Tricks.
Moim zdaniem oczekujesz zupełnie czegoś innego niż napisałaś.
W mojej galerii mam zupełnie nieudaną fotkę koziołka - zrobioną przez szybę i wynik starań aby coś z tego "wyciągnąć".
Jak Ci ten przykład coś da, to proszę bardzo.
Pierwszy to JPEG prosto z puszki, druga fotka "ratowana" jak się dało, nawet nie pamiętam jakimi suwaczkami.
-
ładnie ci to wyszlo RobertON
przed
po
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Nie chodzi o żaden wstyd, tylko nie wiem, czy założyłaś ten watek, aby się nauczyć - podpatrzyć czy aby ktoś dał receptę: (...)
Nie pisalam o Tobie w kontekscie wstydu - znam osoby, ktore nie pokażą zdjecia zanim nie obrobią. Czy nauczyc? Nie, tez nie to - napisalam "z ciekawosci" chcac takze wiedziec czy sa tu osoby, ktore bedac zaawansowane mimo wszystko nie stosuja duzej obróbki, bo po prostu .... nie muszą, bo sa w stanie za pierwszym razem cyknac taka fotkę aby nie bylo trzeba w nia nadmiernie ingerować, (uf) a jesli juz ingerują - chcialabym zobaczyc jakie "byle co" obrabiaja, aby bylo "perełką". Bardzo bym chciala ominac komentarzy 'ale fotografia cyfrowa polega glownie na obróbce" - o tym wiem, nie mniej jednak wyboldowana kwestia jest dla mnei kluczowym pytaniem :)
Mam nadzieje, ze wyrazilam sie bardzo jasno.
ps. hm, dzieki za publikacje pierwszych fot przed-po.
-
Ale fajny temat.
Nie uważam, że "fotografia cyfrowa polega glownie na obróbce". Zdjęcia, w których za dużo muszę dłubać, po prostu wyrzucam. Bo leniwy jestem.
Zdjęcia z dzisiejszego spaceru z psem.
Przed
Po
Trochę ściemniłem i pobawiłem się temperaturą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Ale fajny temat.
Nie uważam, że "fotografia cyfrowa polega glownie na obróbce". Zdjęcia, w których za dużo muszę dłubać, po prostu wyrzucam. Bo leniwy jestem.
Zdjęcia z dzisiejszego spaceru z psem. (...)
Trochę ściemniłem i pobawiłem się temperaturą.
A dziekuje za uznanie dla pomyslu takiego, a nie innego tematu :)
Otóż to, ja tez nie uwazam, ze fotografia cyfrowa polega glownie na obrobce, nie mniej jednak kiedys uczestniczylam w dyskusji w ktorej twierdzono, ze tak wlasnie jest. U mnie podobnie jest z fotografowaniem - jestem zbyt leniwa zeby siedziec przy fotach i dlubac.. dlubac ... mam wystarczajaco pracy przy komputerze -_- Nie kazda fota wyjdzie super, ale staram sie osiagnac efekt przy aparacie, a nie przy komputerze.
To co wrzuciles - niewiele manewrowales, faktycznie - ciut kontrastu. Brakowalo jeszcze zeby ów kolorowy ptaszor spojrzal bezposrednio w obiektyw. Byloby to wysoce "cute" i ujmujące ;)
-
Wystarczyło krzyknąć "Ty! Sikorka!" i spojrzał
przed
A temat mi się podoba, bo można się z niego czegoś nauczyć. Ty pokaż, chociaż tymczasowo ( ;) ), jak masz przed i po.
-
czy tylko zaawansowani czy normalni też mogą wrzucić?
czasami obróbka potrafi uratować zdjęcie
-
-
Akurat wczoraj międliłem kadry z 16-35 f4 LIS z okazji dyskusji w innym wątku na temat tego obiektywu, mikrokontrastu i jego walorów artystycznych albo ich braku.
Tylko proszę pamiętać, że dla mnie to jest zawsze tylko zabawa. Czasem lubię obrobić, czasem chciałbym dobre obrazki prosto z puszki. W zasadzie nie lubię kiedy widać, ze zdjęcie jest obrabiane, i rzadko podoba mi sie wygląd haderów. A z drugiej strony, fotografia cyfrowa jest skazana na obróbkę, bo inaczej musimy się zdać na gust jakiegoś inżyniera z Canona czy innego Samsunga. No chyba, że to jest Leica, wtedy to co innego.;)
Ale to nie jest tak jak z filmem, gdzie wygląd jakiegoś negatywu, mimo, że nie całkiem wierny, można uznać za kultowy i pożądany. Zdjecia bez obróbki mogą być co najwyżej poprawne, ale dlatego też mogą być nudne.
1. bez obróbki :p z DPP 4
2. z LR 4.4
3. z DXO 10 (tylko proszę nie myśleć, że z DXO musi tak wyglądać, po prostu eksperymenty z suwakami Microkontrast czy ClearView)
-
-
Wczoraj odkryłem DxO i jestem pod wrażeniem, podoba mi się ten program, prosty, czytelny o wiele bardziej przystępny jak dla mnie od LR-a.
Wracając do tematu, uważam, że to świetny pomysł, bo nie raz oglądałem zdjęcia kolegi fotografa ślubnego profesjonalisty, takie prosto z puchy i takie już po obróbce, no i zastanawiałem się jak on musi się namęczyć, żeby nie raz z gniota zrobić coś. Ja nie jestem mocny w obróbce rawów więc chętnie popatrzę jak inni to robią.
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
(...)
A temat mi się podoba, bo można się z niego czegoś nauczyć. Ty pokaż, chociaż tymczasowo ( ;) ), jak masz przed i po.
A trzeba bylo uwaznie czytac co pisalam wyzej i czemu nie wstawiam nic ;P
-
Fajny temat. Polish, brawo, fajna fotka wyszła z przeciętnej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Zgadzam się
Zwykle nie traktuje swoich fot mocną obróbką. To poniżej jest bardziej przemielone.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Akurat wczoraj międliłem kadry z 16-35 f4 LIS z okazji dyskusji w innym wątku na temat tego obiektywu, mikrokontrastu i jego walorów artystycznych albo ich braku.
Tylko proszę pamiętać, że dla mnie to jest zawsze tylko zabawa. Czasem lubię obrobić, czasem chciałbym dobre obrazki prosto z puszki. W zasadzie nie lubię kiedy widać, ze zdjęcie jest obrabiane, i rzadko podoba mi sie wygląd haderów. A z drugiej strony, fotografia cyfrowa jest skazana na obróbkę, bo inaczej musimy się zdać na gust jakiegoś inżyniera z Canona czy innego Samsunga. No chyba, że to jest Leica, wtedy to co innego.;)
Ale to nie jest tak jak z filmem, gdzie wygląd jakiegoś negatywu, mimo, że nie całkiem wierny, można uznać za kultowy i pożądany. Zdjecia bez obróbki mogą być co najwyżej poprawne, ale dlatego też mogą być nudne.
1. bez obróbki :p z DPP 4
2. z LR 4.4
3. z DXO 10 (tylko proszę nie myśleć, że z DXO musi tak wyglądać, po prostu eksperymenty z suwakami Microkontrast czy ClearView)
Tradycyjne zdjęcia też się obrabiało. Już na etapie pstryku/negatywu można było trochę mieszać (na ziarno, forsowanie itd.), a szczególnie przy powiększalniku.
Wiadomo, że musisz wywołać i ja też wolę mój gust niż nieznanego inżyniera. Ale można robić obróbkę globalną lub dłubać we fragmentach (warstwach, obiektach, maskach - zależy jak który program to nazwie). Nie deprecjonuję dłubania, bo sam tak robię raz na 166 zdjęć, ale tego nie lubię.
Po tym długim wstępie, pytanie.
Rozumiem, że zdjęcie nr 1 jest prosto z aparatu - dla porównania. Czy chciałoby Ci się zrobić normalną obróbkę w DPP, żeby otrzymać zdjęcie niekoniecznie takie jak 2 lub 3, ale do oglądania. Pytam, bo używam DPP, produkuję TIFFa i ewentualnie dopiero potem w innym programie dłubię.
A co do zdjęć 2 i 3: na pierwszy rzut oka mi się podobają (bardziej 3), ale im dłużej patrzę, tym mniej.
-
mnie osobiscie jest wszystko jedno , czy zdjecie jest obrabiane , czy nie . obrobka nie jest celem samym w sobie..
ale poniewaz rzadko zdaza sie , ze przez obrobke nie daloby sie zdjecia poprawic , poprowadzic w oczekiwanym kierunku , tak wiekszosc jednak wymaga obrobki.
to zdjecie oczywiscie powedrowalo natychmiast do chlopaka nastolatki , pierwszym mozliwy sms-em :
a zrobione jest " u cioci na imieninach" w warunkach urogajacych portetom.
ps zauwazylem , ze przegladarka internetowa z jakiegos nieznanego mi blizej powodu lekko zarozawia zdjecia , w rzeczywistosci twarz na oryginalnym zdjeciu nie jest tak rozowa jak na tym jpegu , nie ma tez przepalu .
--- Kolejny post ---
I jeszcze jeden przyklad tym razem majacy wieksze znaczenie praktyczne.
nie uzywam polara , gdyz niemal zawsze da sie go lepiej symulowac w obrobce , poza nielicznymi tylko wyjatkami
zwykly turystyczny pstryk , raw juz dawno w koszu , zostal tylko ten oto jpg. takich zdjec sie nie pokazuje.
i bardzo szybka , niemal automatyczna symulacja polara przeprowadzona na tym jpegu , nie na oryginalnym rawie.
przy wprawie mozna sie zmiescic w kilkunastu sekundach obrobki .
w sumie zabieg , ktory chetnie stosuje.
ale pokazuje to nie aby szczycic sie tym ujeciem, gdyz to jest nic , tylko by pokazac roznice. akurat to mam pod reka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Tak jak pisałem - obróbka i dużo informacji z RAW ratuje niejeden kadr. Ja słabo kadruje na reportażu ale ciągle nad tym pracuje. Na szczęście jest LR. PS nie używam w ogóle póki co.
-
Ja obrabiam JPG bo tak lubię i chyba nie dorosłem jeszcze do raw, przecież dopiero 20 lat robię zdjęcia :D
Ciężko by się żyło bez obróbek, ja lubię hdr-y i cukierkowe kolory, nie do uzyskania prosto z aparatu.
-
nie wiem jak można na jpegach cisnąć :p jak raz się bawiłem RAWem tak zostało do końca i nie wyobrażam sobie powrotu do jpegów :o
Ja za takimi kolorami nie przepadam, wygląda to bardzo sztucznie i żeby się podobało to ktoś to po prostu musi lubić :o
-
RAW daje zdecydowanie wiecej mozliwosci. Jpgi to sobie mozna wyeksportowac na stronke albo do wywolania. Jakies wieksze zabawy z edycja to tylko na poziomie RAW lub TIFF. Kompresja jpg przeszkadza poza tym wielu parametrow (np. balans bieli) nie mozna poprawic w latwy sposob.
-
Dlatego nie bawię się w raw jeszcze, zdjęcia co najwyżej lądują na fb :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
nie wiem jak można na jpegach cisnąć :p jak raz się bawiłem RAWem tak zostało do końca i nie wyobrażam sobie powrotu do jpegów :o
Ja za takimi kolorami nie przepadam, wygląda to bardzo sztucznie i żeby się podobało to ktoś to po prostu musi lubić :o
to b proste.
jpg jest rodzajem kompresji .
jesli wczytasz jpg do np ps nie jest juz jpgiem wiecej tylko zwyklym obrazem RBG.
fakt , ma 8 bitow , zle sie cos z niego wyciaga , ale dodac zawsze mozesz .
mozesz zaswsze dodac kolor czy cos innego.
wiekszosc zabiegow na rawie tez sie robi na obrazie RBG , fakt ze przed kompresja , fakt ze bogatszym niz tylko 8 b
ale sa zbiegi ze 8 bit specjalnie nie maja znaczenia , jesli np wzbogacasz obraz.
przy ciagnieciu swiatel , cieni , mialoby to juz znaczenie , ale jesli wprowadzasz jakis zafarb ? - bez decydujacego znaczenia.
w wolarce rawu przeprowadzisz tylko niektore zabiegi , najlepiej rozjasnienie , sciemnianie, kolorek , wb itp - ale to jest najprostsze .
przyklad obrobki na obrazie RGB , 8 b. " przed " bylo noramalnie nudne:
http://spherapan.vot.pl/179c/179c.html
(mysz + dziwiek)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Tradycyjne zdjęcia też się obrabiało. Już na etapie pstryku/negatywu można było trochę mieszać (na ziarno, forsowanie itd.), a szczególnie przy powiększalniku.
Wiadomo, że musisz wywołać i ja też wolę mój gust niż nieznanego inżyniera. Ale można robić obróbkę globalną lub dłubać we fragmentach (warstwach, obiektach, maskach - zależy jak który program to nazwie). Nie deprecjonuję dłubania, bo sam tak robię raz na 166 zdjęć, ale tego nie lubię.
Po tym długim wstępie, pytanie.
Rozumiem, że zdjęcie nr 1 jest prosto z aparatu - dla porównania. Czy chciałoby Ci się zrobić normalną obróbkę w DPP, żeby otrzymać zdjęcie niekoniecznie takie jak 2 lub 3, ale do oglądania. Pytam, bo używam DPP, produkuję TIFFa i ewentualnie dopiero potem w innym programie dłubię.
A co do zdjęć 2 i 3: na pierwszy rzut oka mi się podobają (bardziej 3), ale im dłużej patrzę, tym mniej.
Proszę bardzo, poniżej jest taki jpeg z DPP plus DLO, a tu nawet cały tif w pełnej rozdzielczości (110 MB :o) do pobrania i zabawy (chętnie zobaczę wyniki).
https://onedrive.live.com/redir?resi...int=file%2cTIF
-
Zdjęcie prawie sprzed 2 lat. Dziś pewnie zrobiłbym to lepiej. Z czasem "świadomość suwaków" wzrasta ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Proszę bardzo, poniżej jest taki jpeg z DPP plus DLO, a tu nawet cały tif w pełnej rozdzielczości (110 MB :o) do pobrania i zabawy (chętnie zobaczę wyniki).
Prawie nic nie zrobiłem, bo nie lubię zbyt intensywnej obróbki, a Twoje wywołanie było bliskie mojemu gustowi. Tu efekt:
Robiłem tylko obróbkę globalną. Delikatnie poruszyłem niebieską krzywą w obszarze średniowysokim, żeby dodać trochę koloru chmurom, a na krzywej ogólnej lekko zmniejszyłem kontrast:
W zasadzie mogłem nic nie zrobić.
Ciekawe (ale chyba nic zaskakującego dla "zaawansowanych" ;)), że dopiero na porządnym monitorze widać wszystkie subtelności. Do oglądania na notebooku, Twoja obróbka może być lepsza. Przynajmniej na notebooku żony.
-
Szkoda, że kadr cięty w połowie.
-
Akurat w tym zdjęciu to pasuje.
-
mnie wyszlo cos takiego :
;-))
-
-
a ja se tak mysle - robil ktos z was kiedykolwiek slajdy? takie normalne, klasyczne slajdy?
czemu pytam:
cyfrowo zaczalem robic w raw-ach dopiero niedawno (z powodow sprzetowych; cyfrowo wczesniej tylko jpg-i, w sumie cyfra zrobilem w zyciu jakies - uwaga! - tylko 50 tysiecy zdjec w ciagu 7 lat, dlaczego "tylko" - o tym ponizej) i od razu zlapalem sie na jednej rzeczy: jako "neofita" troche przeciagam "podkrecanie" (przyklad "przeciagniecia" ponizej). miejscami zbyt troche (to tak a'propos powyzszego drzewka nad kanionem - dla mnie to juz ewidentne przegiecie, w ogole nieakceptowalne).
czysty jpg:
raw i "przeciagniete" niebo:
a czy ta tecza jest bardziej kolorowa w odbiorze na rawie niz na jpgu? nie jest - bo calosc krajobrazu na jpgu jest stonowana, a tecza wyraznie sie odbija od reszty. w rawie zas spieprzylem efekt teczy (i calosci) przed podciagniecie przejrzystosci - i wzrok ucieka na "obramowke" chmur, zamiast podziwiac calosc.
nie twierdze, ze to foto z rawa jest marne - ale na rzecz przejrzystosci stracilo clou.
pokazuje to jako przyklad, by uwypuklic zagadnienie.
najlepsze swoje zdjecia robie wlasnie nieobrabialne - czyli klasyczny slajd. na slajdach uczylem sie fotografowac i musialem sie nauczyc dosc szybko, bo to material dosc wymagajacy i nawet dawniej - cholernie drogi. nie da sie go poprawic; jak naswietlisz, jak skadrujesz, tak masz - koniec i kropka, amen w pacierzu (oczywiscie pomijam forsowanie itp, ale material wyjsciowy rowniez w tym przypadku jest nie do zmiany).
taka nauka na slajdach skutkuje - od okolo 20 lat fotografuje wylacznie na manualu, zanim nacisne spust migawki to pietnascie razy pomysle, nie strzelam z karabinu seriami - i tu jest tajemnica tych "tylko 50 tysiecy zdjec na cyfrze w ciagu 7 lat". z reguly nie poprawiam kadru (juz nie mowie o przycinaniu w ps-ie! za to czasem poprawiam bledy obiektywu w postaci np. beczki), rzadko koryguje naswietlenie powtorzeniem ujecia. a odkad robie rawy (od okolo pol roku), zdjecia sa moze bardziej kolorowe i przejrzyste, ale chyba nieco stracily klimat. i widze, ze musze sie nieco uspokoic. dlatego wciaz robie rowniez slajdy.
nota bene slajdy maja o niebo lepsza rozpietosc odbioru optycznego niz najlepsza cyfra - powod jest prozaiczny, cyfra jest "plaska", bo matryca jest "plaska" (dwuwymiarowa), a slajd ma "przestrzen", bo naswietla sie kilka warstw na kliszy, a nie jedna (wiec jest "trojwymiarowa"), i swiatlo w koncowym odbiorze przechodzi przez te kilka warstw, stad takie odczucie - mowi sie, ze slajdy maja dusze, klimat. o dziwo, widac to nawet na skanach (ci, co robia slajdy, w wiekszosci przypadkow od razu zauwazaja, ze to skan slajdu, a nie cyfra).
slajd przed i po zawsze wyglada identycznie (niestety nie mam zbyt wiele swoich slajdow on-line, bo skanowanie jest drogie). popatrzcie na to swiatlo, na te kolory, na rozpietosc tonalna (ktora i tak stracila przez kiepski skaner) - tu nic nie jest "podkrecane", totalna surowka, na niektorych widac nawet niewyplamkowany kurz:
jednym slowem - klasyka rzadzi.
-
ale zeby nie bylo - widze tez pozytywy rawow.
na ponizszym zdjeciu przegialem z balansem bieli w strone cieplych (w ogole mam tendencje do ocieplania zdjec, przy pelnym sloncu robie na "chmurze" czyli 5700-5800). po korekcji foto duzo lepiej oddaje klimat chlodu poranka.
czysty jpg:
raw - korekcja K plus podniesiona przejrzystosc oraz lekka winieta:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Węża z jabłkiem brakuje.
To mnie cieszy, bo zamysł zdjecia był właśnie taki, że miało mieć klimat biblijny z tym drzwkiem i słońcem a potem może podkreślone lekko przes(ło)(a)dzoną obróbką i tak się też kolegom skojarzyło.8-)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mazeno
najlepsze swoje zdjecia robie wlasnie nieobrabialne - czyli klasyczny slajd. na slajdach uczylem sie fotografowac i musialem sie nauczyc dosc szybko, bo to material dosc wymagajacy i nawet dawniej - cholernie drogi. nie da sie go poprawic; jak naswietlisz, jak skadrujesz, tak masz - koniec i kropka, amen w pacierzu (oczywiscie pomijam forsowanie itp, ale material wyjsciowy rowniez w tym przypadku jest nie do zmiany).
jednym slowem - klasyka rzadzi.
Dokładnie takie same miałem wrażenie - njabardziej podobały mi się srajdy. Zawsze zadziwiały mnie jakością obrazka. Omijało się dziwaczne zafarby z labu i wychodziło dokładnie tak jak miało być jak się udało w sam raz naświetlić.
-
Też zaczynałem od slajdów i filmów. Mam tego razem zeskanowane kilka tysięcy, niestety niezbyt wysokiej jakości, stąd mój wątek o skanerach w innym dziale.
Mam podobne zdanie jak mazeno, ale nie aż tak skrajnie. Jak pisałem wcześniej, w zasadzie robię nieagresywną obróbkę globalną. Jednak, ze względu na to, że "slajdy maja o niebo lepsza rozpiętość odbioru optycznego niż najlepsza cyfra", ta nieagresywna obróbka jest konieczna: poprawa kontrastu, regulacja punktu bieli, nasycenia itp.
Wolę zdjęcia cyfrowe i możliwość samodzielnej obróbki na poziomie, którego nigdy bym nie osiągnął jako niezawodowiec w klasycznej ciemni.
--- Kolejny post ---
Z tęczą w ogóle jest problem. Fotografuję je przy każdej możliwej okazji, ale jeszcze nie udało mi się osiągnąć właściwego efektu. Może to wynika z psychologii patrzenia: nieświadomie wzmacniamy coś kolorowego, bo nam się podoba, a zdjęcie beznamiętnie pokazuje, że to nic nadzwyczajnego?
-
-
i coś bardziej for fun:
Mam gdzieś wersję z poprawionym zezem, ale muszę poszukać.
Jak ktoś chce zobaczyć więcej "po" i ściągnąć sobie ich RAW-y do poćwiczenia własnej obróbki, to tutaj wrzuciłem do pobrania kilkanaście: link.
-
ten 3 portret to jak dwa rozne zdjecia :)
-
Dla mnie "portrety" większości osób to grafika a nie fotografia.