nie wiem jak można na jpegach cisnąćjak raz się bawiłem RAWem tak zostało do końca i nie wyobrażam sobie powrotu do jpegów
Ja za takimi kolorami nie przepadam, wygląda to bardzo sztucznie i żeby się podobało to ktoś to po prostu musi lubić![]()
SONY
RAW daje zdecydowanie wiecej mozliwosci. Jpgi to sobie mozna wyeksportowac na stronke albo do wywolania. Jakies wieksze zabawy z edycja to tylko na poziomie RAW lub TIFF. Kompresja jpg przeszkadza poza tym wielu parametrow (np. balans bieli) nie mozna poprawic w latwy sposob.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Dlatego nie bawię się w raw jeszcze, zdjęcia co najwyżej lądują na fb![]()
70D | C 10-18 STM | C 18-135 STM | C 50/1.8 | To 11-16/2.8 | Ta 150-600 VC | S 180/3.5 Macro
A100 | A700 | nex7 | i inne cccp
to b proste.
jpg jest rodzajem kompresji .
jesli wczytasz jpg do np ps nie jest juz jpgiem wiecej tylko zwyklym obrazem RBG.
fakt , ma 8 bitow , zle sie cos z niego wyciaga , ale dodac zawsze mozesz .
mozesz zaswsze dodac kolor czy cos innego.
wiekszosc zabiegow na rawie tez sie robi na obrazie RBG , fakt ze przed kompresja , fakt ze bogatszym niz tylko 8 b
ale sa zbiegi ze 8 bit specjalnie nie maja znaczenia , jesli np wzbogacasz obraz.
przy ciagnieciu swiatel , cieni , mialoby to juz znaczenie , ale jesli wprowadzasz jakis zafarb ? - bez decydujacego znaczenia.
w wolarce rawu przeprowadzisz tylko niektore zabiegi , najlepiej rozjasnienie , sciemnianie, kolorek , wb itp - ale to jest najprostsze .
przyklad obrobki na obrazie RGB , 8 b. " przed " bylo noramalnie nudne:
http://spherapan.vot.pl/179c/179c.html
(mysz + dziwiek)
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 24-11-2014 o 14:45
Proszę bardzo, poniżej jest taki jpeg z DPP plus DLO, a tu nawet cały tif w pełnej rozdzielczości (110 MB) do pobrania i zabawy (chętnie zobaczę wyniki).
https://onedrive.live.com/redir?resi...int=file%2cTIF
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Ostatnio edytowane przez Eberloth ; 28-11-2014 o 14:05
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Prawie nic nie zrobiłem, bo nie lubię zbyt intensywnej obróbki, a Twoje wywołanie było bliskie mojemu gustowi. Tu efekt:
Robiłem tylko obróbkę globalną. Delikatnie poruszyłem niebieską krzywą w obszarze średniowysokim, żeby dodać trochę koloru chmurom, a na krzywej ogólnej lekko zmniejszyłem kontrast:
W zasadzie mogłem nic nie zrobić.
Ciekawe (ale chyba nic zaskakującego dla "zaawansowanych"), że dopiero na porządnym monitorze widać wszystkie subtelności. Do oglądania na notebooku, Twoja obróbka może być lepsza. Przynajmniej na notebooku żony.
Szkoda, że kadr cięty w połowie.
Akurat w tym zdjęciu to pasuje.