Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 104

Wątek: PRZED i PO. Banal: fotograf prezentuje fote. Do zaawansowanych fotografów :)

Domyślnie Odp: :) Do zaawansowanych fotografów. Banal: fotograf prezentuje fote PRZED i PO

Ja obrabiam JPG bo tak lubię i chyba nie dorosłem jeszcze do raw, przecież dopiero 20 lat robię zdjęcia

Ciężko by się żyło bez obróbek, ja lubię hdr-y i cukierkowe kolory, nie do uzyskania prosto z aparatu.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: :) Do zaawansowanych fotografów. Banal: fotograf prezentuje fote PRZED i PO

nie wiem jak można na jpegach cisnąć jak raz się bawiłem RAWem tak zostało do końca i nie wyobrażam sobie powrotu do jpegów
    Ja za takimi kolorami nie przepadam, wygląda to bardzo sztucznie i żeby się podobało to ktoś to po prostu musi lubić
    SONY

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

RAW daje zdecydowanie wiecej mozliwosci. Jpgi to sobie mozna wyeksportowac na stronke albo do wywolania. Jakies wieksze zabawy z edycja to tylko na poziomie RAW lub TIFF. Kompresja jpg przeszkadza poza tym wielu parametrow (np. balans bieli) nie mozna poprawic w latwy sposob.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Dlatego nie bawię się w raw jeszcze, zdjęcia co najwyżej lądują na fb
    70D | C 10-18 STM | C 18-135 STM | C 50/1.8 | To 11-16/2.8 | Ta 150-600 VC | S 180/3.5 Macro
    A100 | A700 | nex7 | i inne cccp

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    nie wiem jak można na jpegach cisnąć jak raz się bawiłem RAWem tak zostało do końca i nie wyobrażam sobie powrotu do jpegów
    Ja za takimi kolorami nie przepadam, wygląda to bardzo sztucznie i żeby się podobało to ktoś to po prostu musi lubić
    to b proste.
    jpg jest rodzajem kompresji .
    jesli wczytasz jpg do np ps nie jest juz jpgiem wiecej tylko zwyklym obrazem RBG.
    fakt , ma 8 bitow , zle sie cos z niego wyciaga , ale dodac zawsze mozesz .
    mozesz zaswsze dodac kolor czy cos innego.

wiekszosc zabiegow na rawie tez sie robi na obrazie RBG , fakt ze przed kompresja , fakt ze bogatszym niz tylko 8 b

ale sa zbiegi ze 8 bit specjalnie nie maja znaczenia , jesli np wzbogacasz obraz.

przy ciagnieciu swiatel , cieni , mialoby to juz znaczenie , ale jesli wprowadzasz jakis zafarb ? - bez decydujacego znaczenia.

w wolarce rawu przeprowadzisz tylko niektore zabiegi , najlepiej rozjasnienie , sciemnianie, kolorek , wb itp - ale to jest najprostsze .

przyklad obrobki na obrazie RGB , 8 b. " przed " bylo noramalnie nudne:

http://spherapan.vot.pl/179c/179c.html

(mysz + dziwiek)

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Tradycyjne zdjęcia też się obrabiało. Już na etapie pstryku/negatywu można było trochę mieszać (na ziarno, forsowanie itd.), a szczególnie przy powiększalniku.
    Wiadomo, że musisz wywołać i ja też wolę mój gust niż nieznanego inżyniera. Ale można robić obróbkę globalną lub dłubać we fragmentach (warstwach, obiektach, maskach - zależy jak który program to nazwie). Nie deprecjonuję dłubania, bo sam tak robię raz na 166 zdjęć, ale tego nie lubię.

Po tym długim wstępie, pytanie.
    Rozumiem, że zdjęcie nr 1 jest prosto z aparatu - dla porównania. Czy chciałoby Ci się zrobić normalną obróbkę w DPP, żeby otrzymać zdjęcie niekoniecznie takie jak 2 lub 3, ale do oglądania. Pytam, bo używam DPP, produkuję TIFFa i ewentualnie dopiero potem w innym programie dłubię.
    A co do zdjęć 2 i 3: na pierwszy rzut oka mi się podobają (bardziej 3), ale im dłużej patrzę, tym mniej.
    Proszę bardzo, poniżej jest taki jpeg z DPP plus DLO, a tu nawet cały tif w pełnej rozdzielczości (110 MB ) do pobrania i zabawy (chętnie zobaczę wyniki).

https://onedrive.live.com/redir?resi...int=file%2cTIF

I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Zdjęcie prawie sprzed 2 lat. Dziś pewnie zrobiłbym to lepiej. Z czasem "świadomość suwaków" wzrasta

Ostatnio edytowane przez Eberloth ; 28-11-2014 o 14:05
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Proszę bardzo, poniżej jest taki jpeg z DPP plus DLO, a tu nawet cały tif w pełnej rozdzielczości (110 MB ) do pobrania i zabawy (chętnie zobaczę wyniki).
    Prawie nic nie zrobiłem, bo nie lubię zbyt intensywnej obróbki, a Twoje wywołanie było bliskie mojemu gustowi. Tu efekt:

Robiłem tylko obróbkę globalną. Delikatnie poruszyłem niebieską krzywą w obszarze średniowysokim, żeby dodać trochę koloru chmurom, a na krzywej ogólnej lekko zmniejszyłem kontrast:

W zasadzie mogłem nic nie zrobić.
    Ciekawe (ale chyba nic zaskakującego dla "zaawansowanych" ), że dopiero na porządnym monitorze widać wszystkie subtelności. Do oglądania na notebooku, Twoja obróbka może być lepsza. Przynajmniej na notebooku żony.

Początki nałogu
    Miasto
    022

Szkoda, że kadr cięty w połowie.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Akurat w tym zdjęciu to pasuje.

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów