-
Dlaczego warto kupić MacBooka?
Siemanko, zaczęło mnie nurtować pytanie dlaczego warto kupić MacBooka? Jak by nie patrzeć cena jest kosmiczna a podzespoły zdecydowanie słabsze w porównaniu do kompów z windowsem... Jakie plusy i minusy ?
Proszę o opinie osób korzystających z tych komputerów.
Pomysł wpadł mi po tym jak się dowiedziałem że mogę mieć maca w dobrej cenie ;)
Czy jest możliwość podłączenia pod laptopa monitora typu EIZO ?
-
Odp: Dlaczego warto kupić MacBooka?
Dlaczego pytanie sugeruje odpowiedź? :)
-
Ja obecnie pracuję na windowsie i lightroom jakoś nie śmiga mi najlepiej... jeśli na macku będzie chodził płynnie to warte zastanowienia :) Odp. nie jest sugerowana.. po prostu nie lubię wydawać kasy w błoto ;)
-
Jako moderator przestrzegam, że na forum nie tolerujemy tematyki religijnej :mrgreen:
-
-
Na Mac OS pracowano tedy, gdy procesor Motoroli G450 był 2x wydajniejszy od Intela 500MHz. Różnica między technologią RISC i CISC. Niestety te czasu już minęły i Mac jedzie obecnie na prockach Intela. Kiedyś - 15 lat temu graficy w PL chętnie pracowali na jabłkach.
Moim zdaniem teraz nie ma sensu. Pytałem 2 miesiące temu kolegę w USA i powiedział jak cierpisz na chroniczny nadmiar kasy to OK. Dostaniesz ładny komputerek w kartonie z papieru kredowego itd. Podobnie jest z telefonami iPhon nie jest tani, ale pięknie wykonany.
-
Hahaha ;) no dzięki za pomoc...
Z tego co udało mi się dowiedzieć jest on zdecydowanie stabilniejszy i nie ma zawiasów takich jak windows... a jak jest w pracy z lightroomem ? dlatego pytam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
Hahaha ;) no dzięki za pomoc...
Z tego co udało mi się dowiedzieć jest on zdecydowanie stabilniejszy i nie ma zawiasów takich jak windows... a jak jest w pracy z lightroomem ? dlatego pytam.
Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że jest stabilniejszy. Mam PC Della i nie zawiesza się mimo korzystania z kilku programów jednocześnie. Niestety w PL królują składaki, na dziwnych płytach głównych. I wtedy system może nie pracować stabilnie, bo wkładane są podzespoły, które nigdy nie powinny być razem montowane. Wszystko w PC jest ważne - płyta główna , HDD, pamięci, procesor itd. Kup sobie PC z prockiem Intela i7 i na intelowskiej płycie oraz dobrą grafiką Nvidia to nie pożałujesz.
Gdyby Maca można było swobodnie modernizować pewnie też nie byłby stabilny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
Ja obecnie pracuję na windowsie i lightroom jakoś nie śmiga mi najlepiej...
To proponuję "zadbać" o kondycję okienek. System jak samochód - wymaga konserwacji.
Procesory intela x4 (nawet bez Hyper-Threading) znakomicie sobie dają radę z wymagającym oprogramowaniem.
Do tego szybki dysk SSD i zobaczysz jak to śmiga.
Użyj jakichś benchmarków, sprawdź wydajność jaką masz obecnie i porównaj z innymi konfiguracjami.
Na AMD specjalnie też nie utyskuję, mam dwa robocze kompy w różnych konfiguracja i dają radę nawet bardziej wymagającemu softowi aniżeli LR.
Może rozbuduj posiadaną konfigurację, o ile to blaszanka a nie laptop. Zacznij od specyfikacji płyty głównej, zasilacza, zobacz co można zmienić - RAM ustawienia procesora itd. Można podkręcić mnożnik, częstotliwość. Zależy od tego czym dysponujesz.
-
zawsze można zrobić tak:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
To proponuję "zadbać" o kondycję okienek. System jak samochód - wymaga konserwacji.
Procesory intela x4 (nawet bez Hyper-Threading) znakomicie sobie dają radę z wymagającym oprogramowaniem.
Do tego szybki dysk SSD i zobaczysz jak to śmiga.
Może rozbuduj posiadaną konfigurację, o ile to blaszanka a nie laptop. Zacznij od specyfikacji płyty głównej, zobacz co można zmienić - RAM ustawienia procesora itd.
Można podkręcić monożnik. Zależy od tego czym dysponujesz.
Typowe podejście majsterkowicza.
Dysku SSD nie należy montować na starych chipsetach płyt głównych i systemach Win XP oraz starszych (obsługa TRIM).
-
Nie wiem jakiego MacBooka masz okazję kupić, ale te nowsze potrafią się grzać, a jak się grzeją to zwalniają taktowanie procka, a grzeją się gdy są obciążone, czyli wtedy gdy potrzebujesz mocy obliczeniowej. :) Apple nie lubi rozbudowanych systemów chłodzenia i woli rozwiązania softwarowe. Czyli właśnie obniżenie taktowania.
W ogóle laptop do pracy to porażka jak dla mnie. Tylko stacjonarka. Zwłaszcza, że i tak to trzeba pod dobry monitor podpiąć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Typowe podejście majsterkowicza.
Dysku SSD nie należy montować na starych chipsetach płyt głównych i systemach Win XP oraz starszych (obsługa TRIM).
Tylko nie wiadomo "czym dysponuje" założyciel wątku.
Jako majsterkowicz od czasów win 3.11 mam różne spostrzeżenia na temat sprzętu i jego możliwości.
Wiem jedno - dysk SSD to często "drugie życie" dla starszego kompa, nawet z XP.
Carbage Collection np. Plextora zastępuje brak obsługi Trim.
Ale to zupełnie inny temat.
-
Mam obecnie DELLa... tyle że leciwego ;) jest ssd, zewnętrzna grafika itp. ale jakoś płynności to ja w nim nie widzę ;) Ciekawie mnie to czy inwestycja w i7 coś zmieni..
Jakoś używając od lat windowsa nie ma w nim stabilności. Mam pojęcie o kompach i raczej laikiem nie jestem. Nie miałem za to doczynienia z Mackem dlatego dopytuję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
Mam obecnie DELLa... tyle że leciwego ;) jest ssd, zewnętrzna grafika itp. ale jakoś płynności to ja w nim nie widzę ;) Ciekawie mnie to czy inwestycja w i7 coś zmieni..
Jakoś używając od lat windowsa nie ma w nim stabilności. Mam pojęcie o kompach i raczej laikiem nie jestem. Nie miałem za to doczynienia z Mackem dlatego dopytuję.
Mam i7 w laptopie na Win 7-64bit z płytą Intela, 8GB ram. Powiem krótko - power rangers, a podobno desktop ma jeszcze lepsze osiągi.
-
Po pierwsze zobacz, jakie procesory są obsługiwane przez Twoją płytę główną.
Jaki i ile RAM-u można zainstalować. Bez nazwy (symbolu) specyfikacji płyty głównej się nie uda czegoś doradzić.
Jaką masz podstawkę pod CPU, to w tej chwili decyduje o rozbudowie maszyny.
Za to można zadbać o "kondycję" windowsa.
-
Cytat:
Jakoś używając od lat windowsa nie ma w nim stabilności.
Czyli co się dzieje? Bo nie wiem na czym polegają te problemy ze stabilnością po 10 latach na XP i 2 na siedem żadnych problemów nie mam.
-
Też jestem zdziwiony. Do win95 to rzeczywiście była męka, ale od 2000 i XP jest ok. Mam w domu taki niby serwer, kiedyś na 2000 a teraz na XP, chodzi 24 godziny na dobę i nic się z nim nie dzieje.
-
dlaczego? +100 do lansu
to tak jak nowy kombinezon+narty na Krupówkach czy aparat z podpięta elka wiszący swobodnie podczas spaceru po Nowym Swiecie ;)
-
Używam Macbooka z retiną od prawie dwóch lat. Laptop jest podpięty do zewnętrznego monitora Eizo. Wcześniej przez prawie 10 lat używałem Linuxa jako głównego systemu w domu. W pracy oczywiśćie windows bo używam CADa + Microstation.
Porównując ceny macbooków do odpowiednich pozycji u Della czy Lenovo to cenowo wychodzi tak samo. Nie mówię o porównywaniu zwykłych laptopów z media marktu do 3000zł ale stacji roboczych. Cenowo naprawdę wychodzi tak samo a na korzyść Macbooka należy dodać ekran retina oraz sam system OSX.
Macbooka można wziąść na raty jak trzeba, Apple store daje dobre oferty czasami.
Wg. mnie warto bo szkoda życia na problemy windowsa. Wiem, że powiecie ze windows 7 i 8 są super - na pewno są, ale to nie OSX.
Macbooka nie kupiłem dla lansu - tego sprzętu po prostu świetnie się używa a serwis appla należy do najlepszych na świecie (w razie problemów).
Wcześniej używałem laptopów Lenovo (Thinkpady), zawsze z Linuxem.
Zewnętrzny ekran podepniesz za pomocą kabla mini display port -> dvi albo display port (jak tam pasuje).
Jeśli chodzi o granie ma Macu - spokojnie można, jest masa gier, Steam. Ja często lubie sobie pograć w Counter Strike - zero problemów :)
-
No, koledzy sobie głównie pożartowali :-)
To ja może kilka konkretów. Pracuję na Macu od 6 lat. Nie, nie jestem makowym onanistą, nie będę pisał peanów o wyższości jabłka nad okienkami - komputer jest dla mnie narzędziem pracy, a nie obiektem czci religijnej (ani lansu) ;-) Urządzenie jak każde inne, które ma działać i nie robić problemów.
1.
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
(...) Jak by nie patrzeć cena jest kosmiczna a podzespoły zdecydowanie słabsze w porównaniu do kompów z windowsem(...)
Cena nie jest tak kosmiczna, jak się wydaje. Płacąc za Maka nie płacisz tylko za komputer, ale za całość - a więc także za system operacyjny i za fakt, że dostajesz do ręki całościowe rozwiązanie: jedna firma odpowiada za sprzęt i software. I moje pierwsze wrażenie po przesiadce na Maca można było streścić w słowach: to widać. Wszystko chodzi płynnie, wszystko do siebie pasuje, wszystko ze sobą współgra.
Między innymi dlatego nie ma sensu mówić o "słabszych podzespołach". Co z tego, że "za te same pieniądze" kupisz peceta ze "znacznie lepszymi podzespołami", skoro jego działanie, wydajność etc. będą takie same?
Na Macu nie musisz inwestować w programy do defragmentacji, w antywirusy i różne takie.
Przed przesiadką pracowałem na Win XP - i specjalnie nie narzekałem. Miałem (co istotne) dość przyzwoity sprzęt, legalne oprogramowanie, które regularnie aktualizowałem. Używałem dobrych programów do defragmentacji, przyzwoitego antywirusa… A jednak raz na jakiś czas były problemy - każdy użytkownik Win je zna. Z czasem problemów przybywało (częstsze zawieszenia, coraz większe "zmuły" mimo regularnej defragmentacji etc).
Na Maca zdecydowałem się w 2008 r. Od tego czasu pracuję na _tym_samym_ MacBooku, o parametrach które 6 lat temu były dość przeciętne, dziś już są lekko przestarzałe. Jedyne, co przez te 6 lat zmieniłem: włożyłem większy dysk (250 GB -> 500 GB) i dodałem RAMu (2 GB -> 4 GB).
Co istotne: komputer przez cały czas chodzi TAK SAMO. Po tych 6 latach uruchamia się tak samo szybko, jak "za nowości". Nic nie muli, nic się nie wiesza, wszystko "gra i burcy", jak mawiają na Podhalu.
Cytat:
... Jakie plusy i minusy ?
O plusach już napisałem: szybkość, bezawaryjność (choć oczywiście to tylko maszyna, a maszyny się czasem psują...), płynność pracy, system doskonale zintegrowany ze sprzętem. Wyższą cenę rekompensuje fakt, że z czasem znacznie mniej pakuje się w nowe części.
Minusy: poza ceną (na starcie) fakt, że jest sporo programów pisanych wyłącznie pod Windowsy (choć na to akurat są sposoby - wirtualizacje Win, Parallels, CrossOver). Jak ktoś lubi grać - to na Macu wiele nie pogra. Po przesiadce przez pewien czas trzeba się "przyzwyczaić" do tego wszystkiego, co jest inaczej niż na Win.
Jeśli natomiast ktoś potrzebuje sprawnego, niezawodnego i wygodnego narzędzia pracy, to uważam że Mac jest gody polecenia.
Ale tu uwaga:
Nie jestem grafikiem, fotografią zajmuję się amatorsko, trudno mi powiedzieć jak się ma robienie grafiki / zawodowej obróbki zdjęć na Macu do tego samego na pececie.
Dużo zależy od tego, jak się korzysta z komputera i do czego jest potrzebny. Gdyby komputer miał mi służyć jako typowy "komputer domowy" (internet, poczta, gry, czasem coś napisać...) to niemal na pewno pozostałbym przy pececie. Ja potrzebowałem wydajnego narzędzia pracy - i dlatego zdecydowałem się zainwestować w Maca. Nie żałuję - ale też nie twierdzę, że każdy będzie tak samo zadowolony.
Cytat:
Czy jest możliwość podłączenia pod laptopa monitora typu EIZO ?
Możesz podłączyć każdy monitor, jak do każdego innego komputera. Czasami będziesz potrzebował dodatkowej przejściówki, np. z MiniDVI na DVI (to jeszcze zależy, jakiego Maca kupisz).
-
Mam okazje pracowac na obu systemach.
Na innym forum kiedyś przeczytałem opinię, z którą jak najbardziej się zgadzam.
Na Windows praca jest stosunkowo "nerwowa", po przesiadce na Maca jestem duużo spokojniejszy.
Jedno jest pewne - system maca jest dużo łatwiejszy do opanowania dla "lajkoników" i wymaga dużo mniejszej wiedzy "od podszewki".
Jeśli znasz dobrze windows - taka przesiadka nie ma sensu, niepotrzebnie będą Cię wkurzały różnice w sposobie obsługi trywialnych rzeczy.
No chyba że masz za dużo kasy i Cię stać. Wtedy to kwestia gustu.
Na pewno nie można patrzeć na to w kategoriach lepszy-gorszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
janhalb
No, koledzy sobie głównie pożartowali :-)
To ja może kilka konkretów. Pracuję na Macu od 6 lat. Nie, nie jestem makowym onanistą, nie będę pisał peanów o wyższości jabłka nad okienkami - komputer jest dla mnie narzędziem pracy, a nie obiektem czci religijnej (ani lansu) ;-) Urządzenie jak każde inne, które ma działać i nie robić problemów.
1.
Cena nie jest tak kosmiczna, jak się wydaje. Płacąc za Maka nie płacisz tylko za komputer, ale za całość - a więc także za system operacyjny i za fakt, że dostajesz do ręki całościowe rozwiązanie: jedna firma odpowiada za sprzęt i software. I moje pierwsze wrażenie po przesiadce na Maca można było streścić w słowach: to widać. Wszystko chodzi płynnie, wszystko do siebie pasuje, wszystko ze sobą współgra.
Między innymi dlatego nie ma sensu mówić o "słabszych podzespołach". Co z tego, że "za te same pieniądze" kupisz peceta ze "znacznie lepszymi podzespołami", skoro jego działanie, wydajność etc. będą takie same?
Na Macu nie musisz inwestować w programy do defragmentacji, w antywirusy i różne takie.
Przed przesiadką pracowałem na Win XP - i specjalnie nie narzekałem. Miałem (co istotne) dość przyzwoity sprzęt, legalne oprogramowanie, które regularnie aktualizowałem. Używałem dobrych programów do defragmentacji, przyzwoitego antywirusa… A jednak raz na jakiś czas były problemy - każdy użytkownik Win je zna. Z czasem problemów przybywało (częstsze zawieszenia, coraz większe "zmuły" mimo regularnej defragmentacji etc).
Na Maca zdecydowałem się w 2008 r. Od tego czasu pracuję na _tym_samym_ MacBooku, o parametrach które 6 lat temu były dość przeciętne, dziś już są lekko przestarzałe. Jedyne, co przez te 6 lat zmieniłem: włożyłem większy dysk (250 GB -> 500 GB) i dodałem RAMu (2 GB -> 4 GB).
Co istotne: komputer przez cały czas chodzi TAK SAMO. Po tych 6 latach uruchamia się tak samo szybko, jak "za nowości". Nic nie muli, nic się nie wiesza, wszystko "gra i burcy", jak mawiają na Podhalu.
O plusach już napisałem: szybkość, bezawaryjność (choć oczywiście to tylko maszyna, a maszyny się czasem psują...), płynność pracy, system doskonale zintegrowany ze sprzętem. Wyższą cenę rekompensuje fakt, że z czasem znacznie mniej pakuje się w nowe części.
Minusy: poza ceną (na starcie) fakt, że jest sporo programów pisanych wyłącznie pod Windowsy (choć na to akurat są sposoby - wirtualizacje Win, Parallels, CrossOver). Jak ktoś lubi grać - to na Macu wiele nie pogra. Po przesiadce przez pewien czas trzeba się "przyzwyczaić" do tego wszystkiego, co jest inaczej niż na Win.
Jeśli natomiast ktoś potrzebuje sprawnego, niezawodnego i wygodnego narzędzia pracy, to uważam że Mac jest gody polecenia.
Ale tu uwaga:
Nie jestem grafikiem, fotografią zajmuję się amatorsko, trudno mi powiedzieć jak się ma robienie grafiki / zawodowej obróbki zdjęć na Macu do tego samego na pececie.
Dużo zależy od tego, jak się korzysta z komputera i do czego jest potrzebny. Gdyby komputer miał mi służyć jako typowy "komputer domowy" (internet, poczta, gry, czasem coś napisać...) to niemal na pewno pozostałbym przy pececie. Ja potrzebowałem wydajnego narzędzia pracy - i dlatego zdecydowałem się zainwestować w Maca. Nie żałuję - ale też nie twierdzę, że każdy będzie tak samo zadowolony.
Możesz podłączyć każdy monitor, jak do każdego innego komputera. Czasami będziesz potrzebował dodatkowej przejściówki, np. z MiniDVI na DVI (to jeszcze zależy, jakiego Maca kupisz).
nawet jeśli komp jest do neta i prosty rzeczy, wolałbym kupić używanego macbooka z core 2 duo niż najnowszego della itp. za 2000zł. Komfort obcowania z macbookami jest po prostu dużo lepszy i tyle.
-
Dlaczego? Bo za dosyć wysoką cenę (sól w oku mało zarabiających) dostajesz komputer o dopracowanej konstrukcji (jednak NIE idealnej), bez kompromisów w rodzaju full wypas specyfikacji cpu+gpu zapakowanych w tandetny plastik. System jest nieco dziwaczny (zwłaszcza dla ludzi mających wieloletnie doświadczenia z pc/windows), ale tak naprawdę spełnia swoje zadania - zwłaszcza w przypadku ludzi głównie korzystających z 'contentu', a nie zajmujących się grzebaniem w kompie, kombinowaniem, majsterkowaniem.
W przypadku makzbuka pro z retiną dostajesz jeszcze naturalny, bardzo dobry (jak na laptopa) ekran z dużą rozdzielczością. Wprawdzie są laptopy na Windows, które też mają takie rozdzielczości, to jednak chyba jedynie OSX jest w stanie jakoś sobie poradzić z problemem drobnych detali w bardzo dużej rozdzielczości ekranu.
Tak naprawdę to sprzęt nadpsutego jabłka wcale nie wybija się swoją ceną. Ludzie powszechnie porównują te laptopy do plastikowej masówki z tandetnymi ekranami TN (uwaga: część makzbuków też ma dalej TN`ki) za mniejszą cenę. Gdyby jednak ktoś zechciał sobie kupić laptopa w premium obudowie, z premium ekranem itd, nagle okazuje się że wszelkie premium laptopy pc są co najmniej tak samo drogie jak premium laptopy Apple.
Zakup Apple to także jakieś przywiązanie do rozwiązań: kupując laptopa od nich, skazujesz się na niewymienialną baterię, nierozszerzalny ram, jakieś trudności z rozbudową pamięci masowej, czy też 'ciekawe' ceny oryginalnych pierdołek typu kabelki, przejściówki. To jest sprzęt dla ludzi, których stać na drogi sprzęt. Nie dla ludzi, którzy 3 lata oszczędzali na coś, co potem ich zrujnuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
[...] a serwis appla należy do najlepszych na świecie (w razie problemów). [...]
toś pojechał... Chyba nie mówisz o serwisie w Polsce?
2 tygodnie na naprawę, 1 roczna gwarancja, spore koszty napraw pogwarancyjnych, itd itp...
-
a tak z ciekawości, jak tam sprawa z overclockingiem na pecetach od Apple? coś się da wykręcić, czy trzeba się cieszyć stabilnym, kompleksowym rozwiązaniem bez możliwości o tuningowania?
-
Panowie - spokojnie.
Już widać wojenkę "systemową", jak C vs N.
Komputer to tylko narzędzie - jak klucze oczkowe odsadzone czy płaskie.
Tym i tym można zrobić prawie to samo, jednemu pasuje Win drugiemu co innego.
Pytanie było czy warto ? Odpowiedzi pewnie będzie tyle, ilu użytkowników obu systemów.
-
Dziękuję za wyczerpującą wypowiedź :) Komputer ma być typowo do pracy z obróbką zdjęć i Lightroomem. Słuchajcie nie oszukujmy się ale windows zawsze ma jakieś zawiasy, raz pracuje ok, raz wolniej... to takie trochę męczące. Rozbudowy nie ma sensu bo jest to Core 2 duo i za dużego pola manewru nie mam. Wiem bo sprawdzałem ;) Win. 7 jest lepszy od Visty ale jakoś nie ma szaleństwa.
Faktycznie muszę zrobić rozpiskę na co mógłbym sobie pozwolić i ile musiałbym dołożyć na oprogramowanie tu i tu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
a tak z ciekawości, jak tam sprawa z overclockingiem na pecetach od Apple? coś się da wykręcić, czy trzeba się cieszyć stabilnym, kompleksowym rozwiązaniem bez możliwości o tuningowania?
Jeżeli chodzi o stacjonarki, to strzelam że jest to bliskie niemożliwości (podobnie zresztą jak w przypadku laptopów).
Z wielu powodów:
- brak biosu
- makówki chyba nie używają cpu z odblokowanymi mnożnikami
- konstrukcja zarówno maca pro (piję do butelki), jak i imaca nie sprawia wrażenia żeby miało to wielki potencjał rozproszenia dodatkowej energii cieplnej
- nie ma możliwości wymiany chłodzenia
Tak więc trzeba skończyć kombinować i zacząć po prostu używać :)
EDIT:
@up
Porządny, dobrze zrobiony PC na Windows będzie śmigał jak dziki, bez zwieszania, bez przestojów, spowolnień itd.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ryplay
toś pojechał... Chyba nie mówisz o serwisie w Polsce?
2 tygodnie na naprawę, 1 roczna gwarancja, spore koszty napraw pogwarancyjnych, itd itp...
Nie zgodzę się. Wieziesz sprzęt do autoryzowanego serwisu appla (np. w krakowie jest chyba z 3-4), gdzie naprawiają na miejscu, zamawiają części itp. Ja mam to szczęście że tam gdzie mieszkam jest Apple Store i oni tam robia naprawy gwarancyjne.
Gwarancja jest na rok - racja, ale można ją przedłużyć na kolejne 2 (3 w sumie). To jest Apple, albo to kupujesz albo nie.
Ja miałem problem z ekranem retina i w ramach gwarancji wymieniono mi całego laptopa z modelu late 2012 na late 2013.........zupełnie nowa generacja.
Macbooki nie są najlepsze, mają swoje plusy i minusy, ale życie jest za krótkie żeby iść na kompromisy i używać gównianych komputerów :)
Macbook/OSX ma najlepsze zarządzanie barwą - co jest bardzo ważne w fotografii.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
windows zawsze ma jakieś zawiasy, raz pracuje ok, raz wolniej... to takie trochę męczące.
Dobrze zadbany Win działa sprawnie i jeżeli już się do niego przyzwyczaiłeś, to może przy nim pozostań.
Takie jest moje zdanie, ale używam różnego softu Win do innych celów niż amatorskie foto.
Złóż dobrą maszynę na nowoczesnym procesorze intela (i7, Xeon) x4, x8 z Hyper-Threading na dobrej płycie, a wystarczy Ci na kilka lat.
-
...Dla wielu osób najważniejszą cechą komputera jest jego cena. Każdy chce otrzymać jak najwięcej za wydane pieniądze. W poprzednich latach sektor tańszych komputerów był zdominowany przez komputery PC, ponieważ komputery Mac zawsze były droższe od porównywalnych pecetów o 100, a nawet o 500 USD. Różnice cenowe obecnie są dużo mniejsze. Od razu da się jednak zauważyć, że tańsze komputery Mac nie są tak dobrze wyposażone, jak ich odpowiedniki ze świata PC: ilość pamięci i miejsce na dysku twardym są dużo mniejsze....
fragment większej całości: Mac* czy komputer PC ? spór | Intel
tak to widzi Intel.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
(...)
Porządny, dobrze zrobiony PC na Windows będzie śmigał jak dziki, bez zwieszania, bez przestojów, spowolnień itd.
Jak napisałem wyżej, daleki jestem od wojenek systemowych, ale tu muszę jednak zaprotestować. Miałem w życiu dobre kilka komputerów z Win (od 3.1 do XP). Za każdym razem były to "dobrze zrobione" komputery - albo firmówki, albo składane w sprawdzonych firmach. Za każdym razem były używane z legalnym oprogramowaniem, dbane, doglądane etc. Miałem też komputery z Win - różne - w pracy (...w kilku kolejnych miejscach pracy).
I zawsze - ZAWSZE - bywały problemy. Zawieszenia, zamrożenia, brak kompatybilności z programami etc. Niezależnie od tego, czy mówimy o stacjonarnym "składaku", czy o firmowym laptopie "z górnej półki". Wszystkie komputery z WIn z jakimi miałem do czynienia (niezależnie od podzespołów etc.) po dwóch latach używania chodziły zdecydowanie gorzej, niż na początku.
Jak mówię - wszystko zależy od tego, do czego się używa komputera, ale akurat kwestia niezawodności etc. była podstawowym powodem, dla którego przesiadłem się na Maca (czy raczej- na OS X). Tak jak pisze banan82 - kwestia komfortu i spokoju pracy to jest to, na czym OS X wygrywa.Tak, wiem, to subiektywne :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
janhalb
Jak napisałem wyżej, daleki jestem od wojenek systemowych, ale tu muszę jednak zaprotestować. Miałem w życiu dobre kilka komputerów z Win (od 3.1 do XP). Za każdym razem były to "dobrze zrobione" komputery - albo firmówki, albo składane w sprawdzonych firmach. Za każdym razem były używane z legalnym oprogramowaniem, dbane, doglądane etc. Miałem też komputery z Win - różne - w pracy (...w kilku kolejnych miejscach pracy).
I zawsze - ZAWSZE - bywały problemy. Zawieszenia, zamrożenia, brak kompatybilności z programami etc. Niezależnie od tego, czy mówimy o stacjonarnym "składaku", czy o firmowym laptopie "z górnej półki". Wszystkie komputery z WIn z jakimi miałem do czynienia (niezależnie od podzespołów etc.) po dwóch latach używania chodziły zdecydowanie gorzej, niż na początku.
No bo to były źle zrobione kompy. W dobrze skonfigurowanym PCcie obecnie hula wszystko bez problemu. Mam i laptopy i stacjonarne i nie widzę problemu. Za to firmowy specjalizowany mac kupiony za kolosalne pieniądze jako mediaserwer już kilka razy zaliczył poważne zwiechy i bywa że się zatyka.
Także nie układajmy reguł tam gdzie ich nie ma.
-
półżartem ;)
http://www.youtube.com/watch?v=NCwBkNgPZFQ
a teraz na poważnie :|
mam to szczęście, że znajomy zajmuje się używanym jabłuszkami i dał mi możliwość kilkudniowego testowania MacBook Air :lol:
o wykonaniu nie ma co pisać, trzeba się przejść do sklepu i pomacać, może się komuś nie podobać kolor i mega odbijająca światło szyba przed matrycą i to chyba tyle :D
sam system dla zwykłego szarego zjadacza windows do opanowania w 2 dni, dla opornych może w tydzień, dla mnie na plus jest właśnie zarządzanie poborem mocy jakie stosuje apple, dzięki temu nie ma chyba dłużej działającej maszyn na baterii a podczas testów zdarzyło mi się oglądać filmy w full hd, pracować na PS i nie odczuwa się spadku mocy jak w np lenovo mojej luby :D podpinałem pod zewnętrzny monitor i nie ma takiego zamieszania z oprofilowaniem jak w przypadku windows,
na minus poza ceną to brak rozbudowy (chyba poza dyskiem twardym wszystko jest wlutowane w płytę) ograniczone oprogramowanie, ale to można rozwiązać przez wirtualizację, testowałem win7 na parallels desktop i działa to naprawdę w porządku, uważam za bardzo nie w porządku szufladkowanie użytkowników produktów apple jako lansiaży :| ale to chyba tak jest tylko w Polsce :?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
janhalb
Ostatni raz mój pc z Win7 się zawiesił...chyba nigdy (nie liczę premiery ps cc, kiedy ten soft nie był jeszcze dopracowany).
Miałem jakieś problemy typu potrzeba dodatkowych sterowników, ale to sprawa na poziomie podobnym do pracy w osx.
Obrabiam pliki do kilku gb/szt z zapotrzebowaniem na ram do kilkudziesięciu gb (piszę to po to żeby zaznaczyć że mocno obciążam system).
Dobry pc jest stabilny jak skała. To nie czasy win3.11/nt/2k itd.
-
kompy skladam sobie sam od dobrych 20 lat. zdarzaly mi sie problemy ze stabilnoscia, owszem, bo i rozne komponenty sie trafialy. ale nigdy nie bylo tak, zeby cos mi kiepsko dzialalo "bo Windows". wlaczywszy w to czasy, kiedy Windows byl graficzna nakladka na DOS (3.11, 95, 98), chociaz niewatpliwie od czasow jadra NT (NT 4.0, 2000, XP, 7) z ogolna praca i stabilnoscia dzialania jest lepiej.
IMHO, fakt ze komputer na Windzie komus "muli" jest wina uzyszkodnika, nie tejze Windy. zawsze mozna wydac kupe siana na blyszczace pudelko od Apple'a ale to IMHO dosc uproszczone rozwiazanie dla wlasnego nieogarniecia. zwlaszcza biorac pod uwage to, ze w dzisiejszych makowach siedzi tej samej klasy hardware, chociaz nie upieralbym sie, ze kutwy z Apple'a klada tam takiej klasy komponenty jak ja sobie dobieram do kompa, kiedy sam go skladam.
z Applem jako takim mam powierzchowny kontakt. wlasnego mialem tylko ipada. ale ogolnie filozofia tej firmy do mnie nie tyle nie trafia, co zwyczajnie doprowadza do szewskiej pasji. wszystkie mozgi sformatowac jednakowo i wytresowac do jednakowego myslenia... dziekuje, postoje, na codzien pracuje na linuksach, roznica miedzy ta filozofia a Applem to jak zwierze zyjace dziko w lesie a w zoo. moze i w tym drugim bezpieczniej, ale za to co dwa kroki mur lub ogrodzenie ;)
-
Cytat:
Win. 7 jest lepszy od Visty ale jakoś nie ma szaleństwa.
Vista jest nieużywalna. Ten system psuje się od patrzenia. :( Siódemka jest dużo lepsza. Microsoft nawet niekiedy darmo dawał upgrate Visty do 7 na niektórych lapkach, po to by szybciej o tym systemie zapomnieć.
Zmień PC na coś z 7 jak się uda. Bo 8 jest dziwne. Miejmy nadzieję, że 9 będzie lepsze. :) Microsoftowi co drugi Windows się udaje. 3.11, 98, 2000 i XP, potem 7. :)
Cytat:
Macbooki nie są najlepsze, mają swoje plusy i minusy, ale życie jest za krótkie żeby iść na kompromisy i używać gównianych komputerów
Sam napisałeś, że mac też jest kompromisem, bo ma plusy i minusy. :)
-
Tak czytam sobie... Panowie (Ci wychwalający stabilność windows) ja Wam w pełni wierzę, że WASZE systemy są stabilne.
Absolutnie! Sęk w tym, że po waszych wypowiedziach widać, że wiecie o komputerach daleko więcej niż przeciętny fotograf.
A przecież to forum dla fotografów, a pytanie zadał właśnie fotograf.
Z moich (ponad 20-letnich) doświadczeń z PC i MAC (równolegle) wynika, że MAC jest po prostu mniej problematyczny.
Mniej nie znaczy "wcale". Ale średnio - po prostu mniej.
Co do ceny - to już tu dziś padło - nie można porównać MACa z czymś innym niż odpowiednim DELLem czy HP. A wtedy ceny są porównywalne.
I powtarzam co już wcześniej powiedziałem. Jeśli znasz dobrze windows - nie ma sensu przesiadka na maca. Stres związany z poszukiwaniem różnych funkcji, czy czas poświęcony na naukę odmiennego systemu nie jest wart potencjalnego zysku (patrz wypowiedź Akustyka).
No chyba że CHCESZ. Wtedy witaj po "białej stronie mocy" :)
-
Jako fanatyczny gracz BF i przymusowy użytkownik aplikacji autodesk też mam w domu składaka, ale tu jest mowa o laptopie :D składacie sobie laptopy sami :lol: co to za porównanie przenośnego ze stacjonarnym??
-
Laptop z i7 na Win 7 64-bit Pro nie zaliczył zawiechy przez 4 lata. Windows XP pro en 64-bit to niedokończony system 64bitowy, ale złego słowa nie mogę powiedzieć. Działa stabilnie. Jedyny minus to chyba tylko to, że DPP nie mogę na niego zainstalować. Nie instaluję 10 programów co tydzień i nie usuwam już zainstalowanych co kilka dni.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Windows XP pro en 64-bit to niedokończony system 64bitowy, ale złego słowa nie mogę powiedzieć. Działa stabilnie. Jedyny minus to chyba tylko to, że DPP nie mogę na niego zainstalować. Nie instaluję 10 programów co tydzień i nie usuwam już zainstalowanych co kilka dni.
tu mam odmienne zdanie, być może to kwestia co się na danej maszynie robi, w moim przypadku (windows XP 64 na dell precision T5400) a pracowałem na takim zestawieniu 2 lata miał niestety skłonności do blue screen, najczęściej z powodu sterowników nvidia które to rzekomo były certyfikowane.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ryplay
....Co do ceny - to już tu dziś padło - nie można porównać MACa z czymś innym niż odpowiednim DELLem czy HP. A wtedy ceny są porównywalne....
Jeżeli chodzi o HP, czy Della, to laptopy tych firm nie są jeszcze tak drogie jak wypasione Sony Vaio. Ciekawe, czy Soniak vaio pro też tak często się zawiesza?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bouli_wro
uważam za bardzo nie w porządku szufladkowanie użytkowników produktów apple jako lansiaży :| ale to chyba tak jest tylko w Polsce :?
Polska biedny kraj, nie dziwi mnie to. Z drugiej strony, używane macbooki nie są droższe od nowych PC laptopów ze sklepowej półki - tylko, że nie są nowe:)
Z drugiej strony stacje robote Della, Lenovo czy HP zaczynają się od 6000zł w górę, czyli ta sama cena co MacBooki Pro.
akustyk - Mnie tak windows wkurzał bo 98% ludzi na tej planecie go używa - to jest dopiero "mózg sformatowany jednakowo":) Wszędzie ci trąbią że komputer trzeba chronić przed wirusami. Na Macu jak nie wpiszesz hasła admina to wirus nawet nie pierdnie:) Tu też można mówić o narzucaniu ludziom jakiegoś toku myślenia i filozofii odnośnie komputerów.
Większości ludzi filozofia appla kojarzy się z tym że trzeba używac iTunes żeby wgrać coś na telefon. Jest tak tylko dlatego że ludzie mają np. iphony ale nie maca. Jeśli ma się telefon i komputer spod znaku jabłka, wymiana danych pomiędzy urządzeniami mobilnymi to czysta przyjemność (icloud). Też w to nie wierzyłem bom stary linuxiarz, ale działa to super.
OSX to taki lepszy Linux jak dla mnie:) Nawet komendy terminala są praktycznie takie same. OSX to Unix pod maską.
Na pytanie dlaczego warto kupić MacBooka, pytający w tym wątku musi sobie odpowiedzieć sam. Osobiście sądzę, że w tej kwesti dużo mają do powiedzenia finanse po prostu.
W skórcie można powiedzieć że MacBook dla fotografa ma tylko same zalety:
- wszystkie programy foto od Adobe działają na platformie Mac,
- zarządzanie kolorem na OSX jest genialne, na Windowsie to jakaś proteza,
- wszystko działa, nie trzeba sterowników,
- nie trzeba nic rozbudowywać poza pamięcią i dyskiem (jak ktoś chce) bo na nowszych makach (>2011) jest mega szybko
Jeśli trzeba CADa to wystarczy zainstalować Parallels i mieć windę w okienku, albo konkretny program jako skrót w docku. Testowałem do Microstation i AutoCADa - działa bez problemu.
Tyle mogę teraz wymyśleć dla autora wątku:)
Reszta to już tylko osobista decyzja i zasobność portfela.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No bo to były źle zrobione kompy. W dobrze skonfigurowanym PCcie obecnie hula wszystko bez problemu. (...).
No, ale na tej zasadzie ZAWSZE można powiedzieć: są problemy? No to znaczy, że komp źle zrobiony... Nie jestem informatykiem ani inżynierem - jestem prostym humanistą, więc wyciągam wnioski jak humanista: łącznie ...naście komputerów, w tym firmowe (m. in. Toshiba, HP, IBM, Dell, Lenovo) - i we wszystkich podobne problemy. Zgodnie z zasadami metodologii badań szukam zmiennej niezależnej, czyli cechy wspólnej. I znajduję: system operacyjny ;-)
No dobra, żarty na bok: naprawdę komputery o których mówisz chodzą równie dobrze po 2, 3, 4 latach użytkowania, jak na początku? Bez reinstalacji systemu etc? To nie złośliwe pytanie, pytam zupełnie poważnie - bo ja się jeszcze z takim przypadkiem wśród pecetów nie spotkałem. A wśród Maków - owszem (nie mówię tylko o moim, paru znajomych pracuje na Macach i mają podobne doświadczenia).
Powtarzam: mówię o "zwykłym komputerze do zwykłej pracy" - nie znam się na serwerach i innych tego typu zastosowaniach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Jeżeli chodzi o HP, czy Della, to laptopy tych firm nie są jeszcze tak drogie jak wypasione Sony Vaio. Ciekawe, czy Soniak vaio pro też tak często się zawiesza?
Nawet nie chodzi o zawieszanie, bo zawieszać mogą np. programy użytkowane błędnie itp., co sam system operacyjny dopasowany do hardware'u.
Maki są dokładnie tak robione bo jest jeden model i ma np. 2 konfiguracje procesora i grafiki, tyle. Nie ma dziesiątek wariacji, danego modelu. Dostępne konfiguracje Maca są idealnie dopasowane do systemu operacyjnego pod kątem optymalizacji. Za to się tu głównie płaci.
-
Cytat:
Na Macu jak nie wpiszesz hasła admina to wirus nawet nie pierdnie
Na maca też są wirusy i trzeba się zabezpieczać. Ale pranie mózgu jest skuteczne jak widać i ludziom wydaje się, że są bezpieczni.
-
Czy istota stabilności nie jest w tym, co Koledzy już w różnych miejscach powiedzieli: Mac ogranicza instalowanie byle czego, odwrotnie niż Winda. Wystarczy na stacjach do pracy utrzymywać z własnej woli podobną dyscyplinę, jaką wymusza Mac, a Winda działa i nie zamula. Gdyby użytkownik Fotograf i Humanista choć trochę się zaznajomił z przyjacielem Komputerem i od czasu do czasu zrobił mu dobrze...
Inżynierowie z Apple'a prawdopodobnie doszli do wniosku, że użytkownik to szkodnik, więc nie można mu na nic pozwolić.
Z innej beczki: rzeczywiście tylko nieparzyste edycje Windy mają sens.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Na maca też są wirusy i trzeba się zabezpieczać. Ale pranie mózgu jest skuteczne jak widać i ludziom wydaje się, że są bezpieczni.
Jakie pranie mózgu? Byłem power userem na Linuxie, wszystko co robię robię świadomie. Prawdopodobnie nie spędziłeś na maku dłużej jak 5 minut i wszystko ci się wydaję dzikie, zamknięte a nad komputerem unosi się hologram Tima Cooka i wskazującym palcem mówi ci co masz robić....
Nikt nic nikom nie narzuca. Jesli filozofia Appla komuś nie pasuje to nikt nikogo nie zmusza do niczego.
Może mowa o malware itp, ale o typowych windowsowych wirusach nie słyszałem. Nawet na lamerskim Linuxie NIGDY się z wirusem nie spotkałem.
Szanse są że na Macu nigdy nic nie złapiesz, a jesli tak to będzie to błąd użytkownika.
Argument wirusów jest ciągle prawomocny w odniesieniu do Maców - ten problem w takiej skali jak na windzie nie istnieje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bouli_wro
Jako fanatyczny gracz BF i przymusowy użytkownik aplikacji autodesk też mam w domu składaka, ale tu jest mowa o laptopie :D składacie sobie laptopy sami :lol: co to za porównanie przenośnego ze stacjonarnym??
sam skladam stacjonarne kompy. lapsa sluzbowego mam Della, mialem wczesniej HP. i tu jestem sklonny uwierzyc, ze makowa to lepszy wybor bo i Dell i HP to szajs. tak pod wzgledem wykonania fizycznego jak i jakosci i niezawodnosci klamotow ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Polska biedny kraj, nie dziwi mnie to. Z drugiej strony, używane macbooki nie są droższe od nowych PC laptopów ze sklepowej półki - tylko, że nie są nowe:)
Holandia chyba bogatsza ale tutaj Apple tez ma podobna opinie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
akustyk - Mnie tak windows wkurzał bo 98% ludzi na tej planecie go używa - to jest dopiero "mózg sformatowany jednakowo":)
z tym ze nawet w Windows wiekszosc rzeczy mozna zrobic na rozne sposoby.
ale nie bede upraszczal - OSX-a nie przerabialem w ostatnich 15 latach ;)
przyklad ograniczen w Applu byl wziety z iOS-a i rezerwatowych rozwiazan typu "skopiuj film na tablet" - na ipadzie trzeba sie j* z itunesem i proste rzeczy robic pol godziny. na androidowym tablecie robie copy-paste z karty pamieci i w 5 minut sprawe mam z glowy.
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Wszędzie ci trąbią że komputer trzeba chronić przed wirusami. Na Macu jak nie wpiszesz hasła admina to wirus nawet nie pierdnie:)
a w Windzie nie?
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Większości ludzi filozofia appla kojarzy się z tym że trzeba używac iTunes żeby wgrać coś na telefon. Jest tak tylko dlatego że ludzie mają np. iphony ale nie maca. Jeśli ma się telefon i komputer spod znaku jabłka, wymiana danych pomiędzy urządzeniami mobilnymi to czysta przyjemność (icloud). Też w to nie wierzyłem bom stary linuxiarz, ale działa to super.
chyba, ze jestes zagramanica i nie pod wifi. to masz problem.
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Reszta to już tylko osobista decyzja i zasobność portfela.
oba rozwiazania maja wady zalety.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Czy istota stabilności nie jest w tym, co Koledzy już w różnych miejscach powiedzieli: Mac ogranicza instalowanie byle czego, odwrotnie niż Winda.
rowniez niekoniecznie. w windzie mozna do pracy biezacej zalozyc konto bez praw administratora...
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Inżynierowie z Apple'a prawdopodobnie doszli do wniosku, że użytkownik to szkodnik, więc nie można mu na nic pozwolić.
to jest bardziej filozofia ogolnego ograniczania roznorodnosci po to, zeby latwiej bylo o wsparcie techniczne (manuale, hotline'y itd. itp.). i to dla wiekszosci humanistow jest lepsze. ale rowniez oznacza problemy, jesli chce sie cos zrobic inaczej niz zostalo przewidziane. wtedy ekosystem Apple'a staje sie rezerwatem...
nieodmiennie sprawa wraca do punktu wyjscia: oba rozwiazania maja wady i zalety.
Apple projektuje swietnie z mysla o zwyklym uzytkowniku, ktorego nie interesuje zaglebianie sie w temat. stad percepcja, ze to jest latwe, dobrze dzialajace i przejrzyste. ale rowniez ograniczenia, gdy przychodzi do wyjscia ponad te gotowe rozwiazania.
po drugiej stronie spektrum sa klasyczne Uniksy, gdzie nie ma podanych na tacy rozwiazan, tylko trzeba sie zaglebic w temat i mozliwie swiadomie wybrac dla siebie rozwiazanie. to na pewno na poczatku nie jest latwe do ogarniecia ale przy wysilku ze strony uzyszkodnika daje tez ogromne mozliwosci dostosowania pracy do swoich potrzeb.
Windows od lat probuje byc posrodku - dawac mozliwosci konfiguracji Uniksa a jednoczesnie nie straszyc zlozonoscia na starcie. wychodzi o raczej lepiej niz gorzej, nie oszukujmy sie.
kwestia w tym wszystkim jest wybranie lokalnego ekstremum - tzn. tego co dla konkretnego uzytkownika jest najlepsze. jednej prawidlowej odpowiedzi nie ma.