-
Masz aparat ? ZAiKS ściągnie haracz...
tak się zastanawiam, czy w tym chorym kraju są jakieś granice bezczelnego łupienia obywateli z kasy przez kompletnych leni i nierobów na stołkach...
ZAiKS domaga się haraczu. Ceny telewizorów i smartfonów pójdą w górę - Technologia, internet, gadżety, hi-tech - nowości technologiczne - Dziennik.pl
-
Odp: Masz aparat ? ZAiKS ściągnie haracz...
Szkoda, że opłatę będą ponosić też osoby korzystające z legalnych źródeł (muzyka, film, książki, oprogramowanie)
-
to juz się robi 'polskim standardem', opłatę audiowizualną też uiszczą osoby które nie mają telewizora a na nazwę TVP reagują odruchem wymiotnym (jak ja). Czekamy teraz aż wprowadzą odgórną opłatę alimentacyjną dla wszystkich sprawnych facetów, "no bo przecież mogą"... po prostu ręce opadają.......
-
No jakoś pieniądze trzeba ściągać ;) może ludzie zaczną myśleć i nie będą dawać się okradać.
Ciekawi mnie tylko ile gorzelni zbankrutuje i ile ludzi zatruje się metanolem jak %%% dostaną nową akcyzę.
By żyło się lepiej.
-
W tej chwili już są opłaty od czystych nośników w zależności od ich pojemności. tak więc kupując komputer płacisz zaiksowi. czy to znaczy że ściągnięty piracki film/muzyka/program stają się legalne?
-
Unikanie tego typu haraczy poprzez zakupy alternatywnymi kanałami uważam za patriotyczny i obywatelski obowiązek.
-
Poważna ekipa dobiera się do naszych portfeli. Zresztą kogo teraz ZAIKS reprezentuje? Krzysztofa Krawczyka i Dodę? Przecież u nas się właściwie nie robi muzyki. A przynajmniej nie takiej co by się dała słuchać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Przecież u nas się właściwie nie robi muzyki. A przynajmniej nie takiej co by się dała słuchać.
kogoś chyba emocje poniosły. słuchasz tylko r*f fm i v*vy, że wydajesz takie osądy? mogę Ci wymienić XX autorów, którzy robią muzykę na wysokim poziomie (mam tu na myśli jazz i metal - bo tylko tego słucham).
a co do ustawy... ręce opadają. nie wiem nawet jak to skomentować.
-
p0m, piszesz o muzyce niszowej, obecnie większość produkuje taki muzyczny chłam że to oni powinni jeszcze dopłacać do tego, że ktoś ich słucha no ale zostawmy to kwesti gustów o których podobno się nie dyskutuje. Fakt faktem, ze wielu tych "artystów" nigdy by się nie przebiło gdyby nie net i piractwo - dzięki temu wielu z nich zarabia dziś na koncertach, tokszołach czy uprawianu dochodowego celebryctwa, tudzież pokazywaniu dópy, cycków czy opowiadaniu o swych podbojach seksualnych, bo gdyby mieli tylko żyć ze sprzedazy płyt po 5 dych w empiku, to zdechliby z głodu... Najgorsze jest jednak co innego, że państwo niczym bezdenna hiena coraz bardziej pasożytuje na obywatelach których traktuje jak bezrozumne bydło ktore trzeba po prostu strzyc z kasy jak tylko się da, nie ważne że w oparach skajnego absurdu bo przecież "prawo to my". Nie chcę być złym prorokiem ale jak tak dalej pójdzie to albo wyjedzie stąd 10 a nie 2 mln ludzi albo będziemy mieli powtórkę sierpnia '80 .....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tom517
Szkoda, że opłatę będą ponosić też osoby korzystające z legalnych źródeł (muzyka, film, książki, oprogramowanie)
To się nazywa solidarność społeczna :D
-
centur - kwestia muzyki jest dyskursywna i nie wchodzi w zakres tego wątku:) mój komentarz był reaktywny względem powyższego i nie będę się rozwijał w tym temacie.
a co do 'haraczu' - no cóż, po prostu kapitalistyczna demokracja, w której grupy posiadające i kumulujące kapitał mogą wywierać wpływ na ustawodawstwo... co oczywiście nie jest żadnym usprawiedliwieniem głupoty wprowadzenia tego 'podatku'. ale popatrzmy na sprawę z drugiej strony - w Polsce kradzież dóbr kultury (w formie elektronicznej) nie jest duża, jest ona na skalę MASOWĄ. i nie dziwię się niektórym środowiskom, że walczą o swoje prawa, tylko nie w taki sposób, jaki formułuje ta ustawa.
-
Niszowi twórcy mogą zaistnieć jedynie dzięki netowi teraz. Ale jeżeli są niszowi to i tak ZAiKS im wiele nie pomoże, bo mało kto ich płyty kupi, nikt w radiu nie puści, więc tantiem nie ma. A fani co lubią taką muzykę płytę i tak kupią. Z polskiej słucham chyba tylko Happysad (chociaż z płyty na płytę z rosnącym sceptycyzmem). Nawet koszulki mam.
-
No ale co wspólnego z piractwem ma sprzęt foto :confused:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
No ale co wspólnego z piractwem ma sprzęt foto :confused:
najwidoczniej to że aparatem możesz dziś nagrać filmową premierę w kinie a potem wrzucić do neta czyli upraszczając, jak dysponujesz 'narzędziem zbrodni' to w domniemaniu jesteś winny !!!, zresztą spytaj pomysłodawców tego projektu, dałem linka bo w artykule jest też mowa o aparatach...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaroz
W tej chwili już są opłaty od czystych nośników w zależności od ich pojemności. tak więc kupując komputer płacisz zaiksowi. czy to znaczy że ściągnięty piracki film/muzyka/program stają się legalne?
Masz absoluną rację :-). To jest mistrzostwo świata, kupując czysty nośnik niby już płacisz za prawa autorskie, a jak skopiujesz na niego płytę to nadal jest to nielegalna kopia! Większego szwindla w majestacie prawa to nawet Rydzyk by nie wymyślił :-)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
upraszczając, jak dysponujesz 'narzędziem zbrodni' to w domniemaniu jesteś winny !!!
Kupujących np. noże lub siekiery w sklepach powinno się profilaktycznie sadzać na 48 h do ancla. Bo przecież wchodzą w posiadanie narzędzia... ;-)))
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
upraszczając, jak dysponujesz 'narzędziem zbrodni' to w domniemaniu jesteś winny !!!
Kupujących np. noże lub siekiery w sklepach powinno się profilaktycznie sadzać na 48 h do ancla. Bo przecież wchodzą w posiadanie narzędzia... ;-)))
-
Od lat kupuję w Niemczech, i to nie tylko elektronikę, jest sporo taniej!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Poważna ekipa dobiera się do naszych portfeli. Zresztą kogo teraz ZAIKS reprezentuje? Krzysztofa Krawczyka i Dodę? Przecież u nas się właściwie nie robi muzyki. A przynajmniej nie takiej co by się dała słuchać.
Robi się robi kolego, tylko teraz zarówno tworzenie jak i słuchanie przyzwoitej muzyki to hobby dla najwytrwalszych. Nie licz na tzw. kluczowe media - sam musisz sobie radzić. I teraz pytanie czy Ci się będzie chciało..
-
Z w/w linku:
Coraz głośniej mówi się o tym, że do sojuszu mogą dołączyć organizacje zrzeszające autorów książek i wydawców, jak Kopipol i Polska Książka
Jeśli ktoś nie wie:
Kopipol i Polska Książka "SOLIDARNIE" zbierają dziesiątki milionów złotych od punktów kserograficznych z tytyłu:"praw autorskich",choć nie ma nawet pomysłu na dystybucję tych pieniędzy a więc nie ma tym bardziej dystrybucji :shock:.Kwoty to pewien procent obrotów podatkowanych już zgodnie ze stawkami w US.
Kwota
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Zresztą kogo teraz ZAIKS reprezentuje? Krzysztofa Krawczyka i Dodę? Przecież u nas się właściwie nie robi muzyki. A przynajmniej nie takiej co by się dała słuchać.
To jest moim zdaniem daleko idące uproszczenie i bardzo niesprawiedliwe generalizowanie nie mające nic wspólnego z prawdą.
-
Tytuł żywcem wyjęty z Wrtualnej Polski lub innego pudelka… :(
Szczerze mówiąc mam alergie na takie tytuły…
Wkurza mnie takie straszenie Polaków praktycznie na każdym kroku.
"Masz firme-pójdziesz z torbami", Masz działaność - nie wyjdziesz z długów", "Nie masz OC - zbankrutujesz", "Masz cośtamcośtam - zobacz co Ci grozi".
Takie tytuły w prasie i internecie kojarzą mi się z sensacją dla pań z magla.
Prawda jest taka że jak ktoś nie zechce - to żadnej postkomunistycznej instytucji nie zapłaci ani grosza.
Przepraszam jeśli nie na temat, ale szlag mnie trafia jak czytam takie tytuły ciągle straszące Polaków.
Pozdrawiam. Marek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marbudzyk
No cóż tu jedyna odpowiedź jak się nasuwa to magiczne słowo - oglądalność - a właściwie klikalność 8-).
Cytat:
Zamieszczone przez
marbudzyk
Prawda jest taka że jak ktoś nie zechce - to żadnej postkomunistycznej instytucji nie zapłaci ani grosza.
Nie do końca to jest takie proste - w niektórych branżach jest to nie do ominięcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marbudzyk
Wkurza mnie takie straszenie Polaków praktycznie na każdym kroku.
"Masz firme-pójdziesz z torbami", Masz działaność - nie wyjdziesz z długów", "Nie masz OC - zbankrutujesz", "Masz cośtamcośtam - zobacz co Ci grozi".
Takie tytuły w prasie i internecie kojarzą mi się z sensacją dla pań z magla.
Sensacja się najlepiej sprzedaje i basta. Magiel rządzi. Czasy mediów z klasą czy jak to nazwać, minęły i nie wrócą.
Cytat:
Zamieszczone przez
marbudzyk
Przepraszam jeśli nie na temat, ale szlag mnie trafia jak czytam takie tytuły ciągle straszące Polaków.
Pozdrawiam. Marek
A ciekawy jestem swoją drogą, czy gdyby swobodnie wieszano Wasze najlepsze obrazki w gabinetach stomatologicznych, klubach, sklepach, u fryzjera, w hipermarkecie i w piwiarni, to czy organizacja "pobierająca haracz" z tego tytułu od właścicieli w.wym. lokali i przekazująca Wam te pieniądze (po odliczeniu sobie prowizji "za fatygę") też byłaby "postkomunistyczna"?
Czy może jednak to ci, którzy chcą za darmo zdobić Waszymi obrazkami ściany swoich firm byliby be? I nie piję do tzw. ślubniaków - im nie trzeba tego tłumaczyć.
-
Kuba1, to nie chodzi o ściąganie należnej opłaty, ale odgórne uznawanie każdego za przestępce. Istnieje coś takiego jak domniemanie niewinności, czemu taki przepis by przeczył.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Adammm
Kuba1, to nie chodzi o ściąganie należnej opłaty, ale odgórne uznawanie każdego za przestępce. Istnieje coś takiego jak domniemanie niewinności, czemu taki przepis by przeczył.
Nie dramatyzujmy. Opłaty od tzw. czystych nośników działają w Polsce od min. kilkunastu lat, a ten nagłówek prasowy jest klasycznym odgrzewanym kotletem, w celu wzbudzenia sensacji/oglądalności. Jeśli dostosowują ustawę do aktualnego stanu rynku to raczej dobrze, niż źle. Już widzę te szybujące w górę ceny RTV. Nie pomyśleliście o tym, że to jest informacja obliczona na wzbudzenie obawy w maluczkich, że jak teraz nie kupią, to później będzie 2x drożej? :) Klasyczna polityka przedświąteczna. Przecież zaraz dowiemy się z telewizora, że już są święta! LOL :mrgreen: 8-)
-
Radiowa Trójka - Za a nawet przeciw - właśnie rozmawiają o podatku na rzecz artystów.
-
Jakim prawem ktoś może ściągać haracz za to, że mam aparat ? Jak oni mi to mogą udowodnić >
-
Cytat:
Zamieszczone przez
basia95
Jakim prawem ktoś może ściągać haracz za to, że mam aparat ? Jak oni mi to mogą udowodnić >
chyba zapomniałaś że żyjesz w Polsce... poza tym wg zaiksu te propozycje to nic wielkiego, tylko taka "mała aktualizacja" obecnych przepisów...
http://di.com.pl/news/48868,0,ZAiKS_...i_problem.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
basia95
A w jaki sposób udowadniają, że masz płytki DVD-R?